Από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε ιδιαίτερα δημιουργική φάση. Από θεατρικά, συλλογές τραγουδιών, μέχρι συμφωνικά έργα και καλλιτεχνικές παραγωγές, οργανωτής του Ελληνικού Σχεδίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Παπαδημητρίου παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα ένα αφιέρωμα στη Λένα Πλάτωνος. Όμως δίνει και πολύ ιδιαίτερες συνεντεύξεις, στακάτες και ουσιώδεις. Έχει χιούμορ. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που συχνά τον αποζητούμε για μια ακόμη συνέντευξη μαζί του.

Ads

Θα περάσει κι αυτό, λέει ο Πορτοκάλογλου. Συμφωνείτε; Θα περάσει;

Τα προβλήματα όλα ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Τα επιλύσιμα και τα μη επιλύσιμα. Τα μη επιλύσιμα τα εξαφανίζει η αλλαγή των συνθηκών που τα προκαλούν που και αυτές είναι αρχικά άλλα μη επιλύσιμα προβλήματα κοκ Μέχρι που φτάνουμε σε αντικειμενικές καταστάσεις- μητέρες όλων των προβλημάτων που αυτές τις αλλάζει ευτυχώς η φύση ο χρόνος και η Ιστορία.

Νομιμοποιείται όμως κάποιος να κάνει επίθεση σε καλλιτέχνη ή αυτό θεωρείται περιορισμός της καλλιτεχνικής ελευθερίας;

Ads

Η ερώτηση είναι ασαφής. Εννοείτε τον Ρουβά;  

Την επίθεση στον Πορτοκάλογλου, αλλά και την επίθεση στο Ρουβά…

Δεν θα έκανα εγώ εκ προοιμίου επίθεση σε κανένα φιλόδοξο σχέδιο όσο σίγουρος κι αν ήμουν για την αποτυχία. Εκ των υστέρων όμως…μπορώ να κρίνω. Αυτό δεν είναι επίθεση. Φοβάμαι πως δεν έχασε ούτε κέρδισε τίποτε το έργο. Ο Ρουβάς έχασε ίσως τους θαυμαστές του και δεν κέρδισε καινούργιους.  Τώρα, όσον αφορά στην ειλικρίνεια της μεταστροφής θα φανεί στο μέλλον. Όμως μπορεί -αν και δύσκολα- κάπου να βρεί το αληθινό στίγμα του στον “μη ποπ” χώρο. Αν είναι διατεθειμένος να ταπεινωθεί μπροστά στην αλήθεια. Αυτό είναι το θέμα. Αλλά δεν θέλω να είμαι και χαζοχαρούμενος.  Όποιος σκέφτηκε οτι αν δώσουμε σε κάποιον το Νόμπελ τον κάνουμε μεγάλο επιστήμονα είναι αφελής και εξευτελίζει τον βραβευόμενο.

Η επίθεση όμως στον Πορτοκάλογλου έγινε από απλό κόσμο, όχι από επωνύμους

Δεν συμμετέχω σε ενήλικα bullying! Είναι όμως ανόητο να επιτίθεσαι σε στίχους!

Κυβέρνηση Σύριζα 5 μήνες. Πώς σας φαίνεται;

Δύσκολα όλα για τον νέο πρωθυπουργό. Συγκρούεται εντίμως. Το παλεύει. Πρέπει να τον στηρίξει ο λαός και να τον βοηθήσει τώρα που αυτόν έχει ψηφίσει- εντός λογικών ορίων φυσικά. Οι υποσχέσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν  αν και μέγα, έλασσον. Προέχει η τύχη της Ελλάδας. Πρέπει να προχωρήσουμε με ψυχραιμία.  Για τα άλλα υπάρχει χρόνος. Πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όπως πάντα, άλλωστε.

Υπάρχει πράγματι περιθώριο για να κάνει η Ελλάδα τον άγριο ή είμαστε μικροί;

Θα θυμηθώ μιαν ατάκα που έβαλα στον Αίσωπο: “Ο ταπεινός τον δυνατί φίλο ποτέ δεν έχει”.  Τη ζημιά την κάνει όμως  και ο μικρός, αν είναι μυαλωμένος. 
        
Τι γίνεται το ελληνικό σας σχέδιο; Υφίσταται ακόμα;

Εννοείται. Εσείς δεν έρχεσθε. Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες.

Δεν έχουμε καιρό για κακαρίσματα…έχουμε παραδώσει το πνεύμα!

Εμείς παραδίδουμε μια νέα γενιά τριάντα και βάλε σημαντικών δημιουργών ελληνικού τραγουδιού. Όλοι ικανοί να κρατήσουν την αλυσίδα. Έχουμε συναυλία αφιέρωμα στην Λένα Πλάτωνος την άλλη εβδομάδα. Παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο τρίμηνο τρία λογοτεχνικά έργα παραγγελίες του Ελληνικού Σχεδίου που θα εκδοθούν μαζί με δισκογραφία. Όλα βάσει Ελληνικού Σχεδίου και Στέγης.

Η Ελλάδα όμως έχει σχέδιο; Ποιο είναι;

Για όλα χρειάζεται πρώτιστα επένδυση στον πολιτισμό και την παιδεία. Γιατί το μόνο όπλο του μικρού είναι το μυαλό και η συνειδητοποίηση. Τέτοιο σχέδιο δεν βλέπω ακόμη, παρόλες τις προθέσεις. Το πρόβλημα είναι ο διαρκής εσωτερικός  καυγάς. Η εσωτερική επιβολή τόσο δύσκολη, που τα σχέδια, αν υπάρχουν, πάνε περίπατο.

Λεφτά έχετε για τα δικά σας σχέδια όμως; Υπάρχουν;

Τα σχέδια που χρειάζονται λεφτά λέγονται πλέον  όνειρα.  Ευτυχώς για το Ελληνικό Σχέδιο, αυτό γίνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα κανονικά.  Όσο για τα προσωπικά σχέδια: Έχω κάποια πιο φτηνά. Τα παζαρεύω με την πραγματικότητα.

Τι γράφετε αυτή τη στιγμή;

Τρωάδες του Εθνικού και τραγούδια.

Και τι θα γράψετε μετά;

Το “Χρονικό ενός Πρώιμου Φθινοπώρου “. Έργο σπονδυλωτό για συμφωνική ορχήστρα που θα παιχτεί στη Στέγη την Άνοιξη. Και δυο μιούζικαλ.

ΕΡΤ ανοίγει ξανά. Τι συμβουλή δίνετε στον Τσακνή;

Νομίζω ότι είναι πρόεδρος και όχι διευθύνων. Αν όμως ασκεί λεπτομερή διοίκηση : Να μην κάνει παρά τα ελάχιστα για δυο -τρεις μήνες, μέχρι να αρχίσει να υποψιάζεται τι συμβαίνει. Να απαλλαγεί από τους αυτόκλητους συμβουλάτορες. Να ψάξει αυτούς που σιωπούν. Αυτοί ξέρουν και έχουν κάτι να πουν. Του στέλνω και τις ευχές μου. Οι μουσικοί πάντα διαπρέπουν στα διοικητικά-περιέργως!