Η Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων με ανακοίνωσή της εκφράζει τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη ολιγωρία στην τοποθέτηση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, όπως αποφασίστηκε βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, υπογραμμίζοντας επίσης πως από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πως θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, πως θα επιλεγεί το πρόσωπο, αλλά και ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης. 

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Έχουν περάσει πέντε μέρες από την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει προσωρινό επίτροπο στην ΑΕΠΙ. Δεν έχουμε απολύτως κανένα νέο από το ΥΠΠΟ για το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, για το αν θα επιλεγεί το πρόσωπο με διαφανείς διαδικασίες και για το πως σκοπεύει να στηρίξει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη λύση μέσα από το επικείμενο νομοσχέδιο.

Οι αρχικές επιφυλάξεις τις οποίες εκδηλώσαμε κατευθείαν στην ανακοίνωσή μας της επόμενης μέρας, γίνονται πια έντονες υποψίες. Οφείλουμε λοιπόν στους εαυτούς μας και στις εκατοντάδες Ελλήνων και χιλιάδες ξένων δημιουργών που στήριξαν τη λύση του κρατικού επιτρόπου και εναντιώθηκαν σε οποιοδήποτε σενάριο συνδιοίκησης με την αμαρτωλή διοίκηση της ΑΕΠΙ, να ζητήσουμε:

Ads

1. Από την υπουργό πολιτισμού Κα Λυδία Κονιόρδου να μας κάνει ξεκάθαρο ότι σκοπεύει μέσω του νομοσχεδίου να αποκλείσει οποιαδήποτε περίπτωση συνδιοίκησης με τους μετόχους της ΑΕΠΙ. Τη συνδιοίκηση ζητούν μόνο 125 Έλληνες δημιουργοί (οι περισσότεροι από αυτούς μέλη του σωματείου ΣΩΜΣΕ που φτιάχτηκε με παρότρυνση της ίδιας της ΑΕΠΙ και εδρεύει εντός της) σε αντίθεση με τη δική μας λύση που τη ζητούν εκατοντάδες Έλληνες με τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ρεπερτόρια και χιλιάδες ξένοι δικαιούχοι.

2. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , να πάρουν δημόσια θέση για το αν γνωρίζουν και συμφωνούν με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που περιλάμβανε την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας και το οποίο μετά από δημόσια διαβούλευση συμφωνήθηκε και ήταν έτοιμο να ψηφισθεί τον Ιούνιο , εντός του καλοκαιριού αποσύρθηκε και ξαναγράφτηκε -μετά από συγκεκριμένες πιέσεις- με φωτογραφικές διατάξεις υπέρ των μετόχων της ΑΕΠΙ, χωρίς να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι στη δημόσια διαβούλευση θεσμικοί φορείς και δημιουργοί.

3. Από τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης , να μη στηρίξουν και να μην υπερψηφίσουν, οποιαδήποτε διάταξη εντός του νομοσχεδίου ευνοεί τη συνέχεια της διοίκησης από τους μετόχους της ΑΕΠΙ οι οποίοι ελέγχονται για κακουργήματα.

4.Από τη δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην απόδοση των ευθυνών.

Η οποιαδήποτε ολιγωρία θα συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο το οποίο θα αναδείξουμε με όλη τη δημοσιότητα που του αξίζει.