Το δικαστήριο της Καλιφόρνια αποφάνθηκε: Οι Led Zeppelin δεν έκλεψαν το θρυλικό Stairway to Heaven από το κομμάτι Taurus των Spirit. Ήταν ο επίλογος μιας μακράς διαμάχης, που τελικά οδήγησε στη δικαίωση των Led Zeppelin.

Ads

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν κατηγορούμενοι για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Τζίμι Πέιτζ, οι οποίοι άκουσαν με ικανοποίηση την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Οι ένορκοι έκριναν πως η ομοιότητα των δύο τραγουδιών δεν είναι τόσο μεγάλη που να τεκμηριώνει κλοπή.

«Είμαστε ευγνώμονες για την ευσυνείδητη στάση των ενόρκων και ικανοποιημένοι από την αθωωτική απόφαση, που βάζει τέλος στις αμφιβολίες για το “Stairway to Heaven” επιβεβαιώνοντας αυτό που είναι ήδη γνωστό εδώ και 45 χρόνια. Ευχαριστούμε και τους φίλους του συγκροτήματος για την υποστήριξη».

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι Ρόμπερτ Πλαντ και Τζίμι Πέιτζ τόνισαν πως δεν είχαν καμία επαφή με το συγκρότημα  Spirit και δεν είχαν στο μυαλό τους το «Taurus», όταν συνέθεταν με το συγκρότημά του το «Stairway to Heaven». Ο δικηγόρος του συγκροτήματος τόνισε πως η ομοιότητα των δύο τραγουδιών προκύπτει απλώς από μια «χρωματική συγχορδία», η οποία χρησιμοποιείται από τους μουσικούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ads

Το Stairway to Heaven των Led Zeppelin

Tο Taurus των Spirit

Και η σύγκριση των δύο τραγουδιών