Ο Bruce Springsteen ακύρωσε συναυλία του στη Βόρεια Καρολίνα λόγω του «Bathroom Law» (σ.σ. ο νόμος της τουαλέτας), ενός ομοφοβικού νόμου που περιορίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Δικαιολόγησε δε την απόφασή του ως εξής: «Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από μια ροκ συναυλία». 

Ads

Πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης που προκάλεσε το «χειροκρότημα» των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Όπως γνωρίζετε οι fans μου, την Κυριακή είναι προγραμματισμένο να παίξω στο Greensboro στη Β. Καρολίνα. Όπως επίσης ξέρουμε, η Β. Καρολίνα έχει περάσει το νόμο HB2, που τα ΜΜΕ τον ονομάζουν «ο νόμος της τουαλέτας», ενώ επίσημα ονομάζεται η «πράξη για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών» που καθορίζει σε ποιο μπάνιο θα μπορούν να πηγαίνουν οι τρανς. 

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι ο νόμος επιτίθεται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ πολιτών να κάνουν μηνύσεις όταν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται στο περιβάλλον εργασίας τους. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα Β. Καρολινέζων δεν αντιμετωπίζει τέτοιο βάρος. Στο μυαλό μου, είναι μια προσπάθεια ανθρώπων που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πρόοδο που έκανε η χώρα μας στο να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, να σαμποτάρουν αυτή την πρόοδο.

Ads

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές ομάδες, επιχειρήσεις, και άτομα στη Β. Καρολίνα που αγωνίζονται για να ανατρέψουν και να αντισταθούν σε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Παίρνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, νιώθω ότι είναι μια στιγμή για μένα και τη μπάντα να δείξουμε αλληλεγγύη στους μαχητές για την ελευθερία. Έτσι, ως αποτέλεσμα, και με ειλικρινή συγνώμη στους πιστούς μας φίλους στο Γκρηνσμπορο, ακυρώσαμε τη συναυλία της Κυριακής 10 Απριλίου.

Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από μια ροκ συναυλία και αυτός ο αγώνας ενάντια στην προκατάληψη και στη μισαλλοδοξία – που συμβαίνει αυτή τη στιγμή που γράφω – είναι ένας από αυτά. Είναι το πιο δυνατό μέσο που έχω για να σηκώσω τη φωνή μου ενάντια σε αυτούς που συνεχίζουν να μας πηγαίνουν πίσω αντί για μπροστά».