Πιστεύει πως η φύση είναι ο Θεός, σ’ αυτό το Θεό πιστεύει, αυτόν φοβάται μην καταστραφεί. Τίποτε άλλο δε φοβάται ο λυράρης απο τα ψηλά βουνά.

Ads

Μια ξεχωριστή φωνή και ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, αυθεντικός, ο μικρότερος αδερφός του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη, ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια της Κρήτης και έμαθε μουσική δίπλα στο Νίκο από πολύ μικρός. 

Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης. Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Και στα 75 του συνεχίζει να παίζει λύρα, να αγγίζει τις χορδές της ψυχής μας και να επικοινωνεί καλύτερα με τα παιδιά και τα ψηλά βουνά.

Ο μεγάλος Κρητικός με τον τίγρη μέσα του, ξεκινάει το δελτίο τύπου για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, είναι ευλογία ή κατάρα να έχεις τον τίγρη μέσα σου;

Ads

«Μ’ άρεσε, είναι ευλογία».

Άλλοι έχουν μιλήσει για τη φωνή των Θεών… 

«Όπως το βλέπει ο κάθε ένας».

Σας έχουν χαρακτηρίσει «O Τζίμι Χέντριξ της ελληνικής λύρας», ακούτε Χέντριξ;

«Όλους τους μεγάλους τους ακούω».

Πάντως θρύλο δε θέλετε να σας λένε;

«Αντώνη θέλω να με λένε».

image

Ποιοι είναι οι δικοί σας θρύλοι;

«Όλοι οι καλοί μουσικοί και ποιητές για μένα είναι θρύλοι, ‘τους ακούω’… είναι παγκόσμιοι αυτοί… o Κορνάρος, ο Καζαντζάκης, ο Νick Cave».

Τι έχει η λύρα που δεν έχουν άλλα μουσικά όργανα;

«Είναι το νύχι που γλιστράει, βγάζει μόρια, ψιθύρους, κραυγές. Είναι του θεού το όργανο».

Η λύρα σας εκτίθεται σήμερα στο «The World’s first Global Musical Instrument Museum» στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου και προβάλλεται video με εσάς να παίζετε λύρα. Σας τιμάει αυτό; 

«Τιμά όλη την Ελλάδα».

Τι είναι αυτό που στη διαδρομή της ζωής σας σας κολακεύει περισσότερο;

«Η αγάπη του κόσμου και περισσότερο η αγάπη των μικρών παιδιών».

image

Σε ποιό Θεό πιστεύετε; 

«Πιστεύω στη φύση. Η φύση είναι ο Θεός».

Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λεύτερος…

«Το πιστεύω». 

Κάτι θα σας φοβίζει…

«Ανησυχώ που καταστρέφεται η φύση, ως πότε θα δέχεται αυτή την καταστροφή…;»

Η λύρα είναι η δική σας ελευθερία; 

«Ναι, είναι!»

Το τραγούδι μπορεί να μας ανεβάσει ψηλά στον ουρανό;

«Στο άπειρο με πάει».

Στον Ψηλορείτη, υπάρχει μοναξιά;

«Οι καλύτεροι μου σύντροφοι είναι τα βουνά». 

image

Ψαραντώνης και Φίλοι Καλοί στο Καλλιμάρμαρο 

«Θα ανεβώ στον ουρανό»

Ο μεγάλος Κρητικός με την τίγρη μέσα του, προσκαλεί φίλους καλούς για να στήσουν μια μοναδική γιορτή την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. 

Ο Ψαραντώνης δεν είναι απλώς ένας δημιουργός της Κρήτης ή ένας έθνικ καλλιτέχνης με αναφορά στον τόπο του και στην μακρά οικογενειακή περιπέτεια της οικογένειας του με τη μουσική. Είναι ο ίδιος ένας φορέας της παράδοσης αλλά και του πιο δημιουργικού και λαμπρού μετασχηματισμού της. 

Τώρα είναι η στιγμή να κάνει εκείνος ένα μεγάλο κάλεσμα. Μια μουσική γιορτή όπου στο κέντρο της θα κυριαρχεί εκείνος και όλα αυτά που τον συγκινούν και τον κινητοποιούν όλα αυτά τα χρόνια. Οι εκλεκτικές του συγγένειες, οι μεγάλες του συμπράξεις, μια σειρά κορυφαίων προσώπων όλο του μουσικού τόξου θα συνυπάρξουν με τον μεγάλο Ψαραντώνη στο Καλλιμάρμαρο σε μια εορτή της μουσικής όπου θα λάβει τον χαρακτήρα ντοκουμέντου με μπόλικη συγκίνηση, χαρά και αισιοδοξία.

image

Συντελεστές

Ενόρχηστρώσεις / Δνση Ορχήστρας : Νίκος Πλατύραχος

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης), Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Κονταρός, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Ιταλός τραγουδοποιός Vinicio Capossela και πολλοί ακόμα αγαπημένοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Μαζί με τον Ψαραντώνη οι: Γιώργος Ξυλούρης, Λάμπης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017
Ώρα έναρξης 20.30 | Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ καθήμενοι | 12 ευρώ αρένα ορθίων

Προπώληση εισιτηρίων εδώ