Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας τάσσονται υπέρ ενός νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης, υποστηρίζοντας τις θέσεις των σωματείων ΑΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Να θυμίσουμε ότι τα δύο σωματεία απεύθυναν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό πολιτισμού μέσα από ζητούσαν άμεσα νέο φορέα καταγγέλλοντας «…την εντατική προσπάθεια των διοικήσεων των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ & ΣΩΜΣΕ να υπογραφεί από δημιουργούς-μέλη της ΑΕΠΙ μια «συμφωνία» (που οι διοικήσεις των δύο σωματείων έχουν ήδη υπογράψει) με την διοίκηση της ΑΕΠΙ (Πέτρο και Δημήτρη Ξανθόπουλο).

Ads

ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή φορτώνει τα χρέη της διοίκησης στους δημιουργούς και άλλους δικαιούχους προκειμένου να παραλάβουν μετοχές μηδενικής αξίας, χωρίς να εγγυάται την αποχώρηση των μετόχων. Στην τελευταία τους ανακοίνωση γράφουν «Η συμφωνία που ζητούν να υπογράψουμε αποκρύπτει σοβαρότατες λεπτομέρειες που θα το έκριναν ως ρεαλιστικό ή όχι: ποιος θα πληρώσει τα δεκάδες εκατομμύρια που χρωστούν οι Ξανθόπουλοι σε Έλληνες και ξένους πιστωτές; Γνωρίζουν οι Έλληνες πως θα κρατηθούν από τις -πολλές- επόμενες διανομές τους; Γνωρίζουν οι ξένοι πως θα πρέπει να χαρίσουν όλα όσα δεν πληρώνονται εδώ και κάποια χρόνια;»

Η διοίκηση της ΑΕΠΙ μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω εγγράφου από το ΕΘΝΟΣ, απέστειλε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται τη συμφωνία μεταξύ Ξανθόπουλων και των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ – ΣΩΜΣΕ ενώ τα δύο σωματεία με επίσης δική τους ανακοίνωση υποστηρίζουν τη συμφωνία αυτή ως την καλύτερη λύση για τους δημιουργούς. Γράφουν μεταξύ άλλων : «Η ΑΕΠΙ με όλα της τα προβλήματα , έχει την δυνατότητα να παράγει άμεσα υψηλά εισοδήματα εφόσον αποκτήσει μια σωστή διοίκηση. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις ή άλλες εξαρτήσεις. Όσο και να φαίνεται παράξενο , η ΑΕΠΙ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να μετατραπεί υγιώς και χωρίς ανάγκη επένδυσης σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης άμεσα. Όλα τα άλλα σενάρια απαιτούν «ανιδιοτελή Άγιο Βασίλη».

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης οι δημιουργοί καλούνται να αποφασίσουν πιο είναι το καλύτερο για το μέλλον τους. Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας έκαναν δηλώσεις υπέρ ενός νέου φορέα. Ο πρώτος μίλησε στο tvxs ο δεύτερος στην εφημερίδα Αυγή και την Πόλυ Κρημιώτη.

Ads

Νικολόπουλος Χρήστος

Είμαι υπέρ ενός νέου φορέα Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις. Την ώρα που οι δημιουργοί μένουν απλήρωτοι δεν αποτελεί για μένα λύση να αναλάβουμε τα βάρη μιας χρεωμένης εταιρείας χωρίς να έχουμε εμείς την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Λύση είναι ένας νέος οργανισμός που θα λειτουργεί από την αρχή με διαφάνεια και νομιμότητα και δεν θα ανήκει σε ιδιώτη. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με το ΑΣΜΑ και την ΥΠΕΡΒΑΣΗ και συμφωνώ με την επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό και την υπουργό πολιτισμού.

Υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημιουργούς τάσσεται και ο Γιώργος Νταλάρας με δήλωσή του στην «Αυγή». Ο γνωστός ερμηνευτής τοποθετείται επί του ζητήματος των τελευταίων ημερών επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αν είχε τον χρόνο και την ευθύνη,  ο Νίκος Ξυδάκης, η υπόθεση, πιστεύω, θα είχε λυθεί εδώ και καιρό» αφήνοντας αιχμές για την θύελλα και την καθυστέρηση που προκάλεσε το δεύτερο νομοσχέδιο Μπαλτά.

Γιώργος Νταλάρας

«Χρειάζεται μια νέα κινητοποίηση, ώστε όλοι οι άνθρωποι του χώρου μας να καταλάβουν τι γινόταν αυτά τα χρόνια. Είμαι αμετακίνητα υπέρ της συλλογικής διαχείρισης και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα προκειμένου να σταματήσει η κακοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είναι πια κατάσταση ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη και να δημιουργηθεί ένας νέος συλλογικός φορέας από όλους τους δημιουργούς, παλαιότερους και νεώτερους, ώστε πια η ευθύνη και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και όχι από μεσάζοντες και ιδιώτες που λυμαίνονται τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σχεδόν εκατό χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός νέου συλλογικού φορέα απαλλαγμένου από τα οικονομικά βάρη και τις κακοήθειες του παρελθόντος, εκτός από τη συστράτευση των δημιουργών, είναι και το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης της ΑΕΠΙ από δικαστικής πλευράς, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατηγορίες είναι πολλές, βαρύτατες και έχουν απασχολήσει όχι μόνο τον δικό μας χώρο αλλά ευρύτερα την κοινωνία, η οποία είναι προφανές δεν θέλει να βλέπει την άυλη πνευματική δημιουργία να μετατρέπεται σε φτηνό εμπορικό προϊόν στα χέρια κάποιων επιτήδειων. Όταν ανακοινώθηκε η διάθεση της κυβέρνησης να ερευνηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ και να εξυγιανθεί ο χώρος, μιας και πολλά ακούγονταν έως τότε, μας έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα η στάση του τότε υπουργού Ν. Ξυδάκη γιατί αν είχε τον χρόνο και την ευθύνη, η υπόθεση, πιστεύω, θα είχε λυθεί εδώ και καιρό».