Η Ελληνική Δικαιοσύνη προέβη σήμερα σε μια πολύ σημαντική απόφαση: απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της ΑΕΠΙ εναντίον της Επιτρόπου κυρίας Μαρίας Βλάχου.

Ads

Όπως αναφέρουν με ανάρτηση στο fb «είναι μια νίκη των 450 δημιουργών του ΑΣΜΑ, που παρενέβησαν στην δικαστική διαδικασία στηρίζοντας την Επίτροπο, αλλά και της νομικής ομάδας που τους υποστήριξε (ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους κους Γιωργανδρέα Ζάννο, Σωτήρη Φέλιο που εκπροσώπησαν το σωματείο μας).

Είναι σαφές πλέον πως η Επιτροπεία είναι η μοναδική δυνατότητα να εξυγειανθεί η Εταιρεία, να αποκαλυφθούν τα βαθύτερα αίτια (και οι αίτιοι) της δραματικής κατάστασης στην οποία περιήλθε, να πιεστούν πραγματικά οι μέτοχοι να την παραδώσουν στους δημιουργούς, αποζημιώνοντάς τους για τη ζημιά (υλική και ηθική) που τους προκάλεσαν. Είναι επίσης η μοναδική δυνατότητα να ξαναρχίσει η είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος με διαφάνεια και δικαιοσύνη τόσο στον τρόπο είσπραξης, όσο και στον τρόπο διανομής.

Ένας λόγος παραπάνω, τώρα που αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα περί «αντισυνταγματικότητας» του θεσμού του Επιτρόπου σε μια «ιδιωτική ΑΕ», να επιμείνουμε στο αίτημά μας να παυθεί επιτέλους η υφιστάμενη διοίκηση της ΑΕΠΙ και να αποκτήσει αποφασιστικές εξουσίες η Επίτροπος κυρία Βλάχου. Η διοίκηση της οικογένειας Ξανθόπουλου που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μαζικές αγωγές που της ετοιμάζουν οι έλληνες δημιουργοί και την πιθανή απαγγελία κατηγοριών από την δικαιοσύνη, ας διαπραγματευτεί επιτέλους την επόμενη μέρα και ας αποχωρήσει.

Ads

Όσα εμπόδια κι αν συναντήσουμε, το αίτημά μας είναι απλό και κατακτημένο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, γι’αυτό και προορισμένο να νικήσει. Οι δημιουργοί είναι οι μέτοχοι των οργανισμών που εισπράττουν για λογαρισμό τους και οι ίδιοι επιλέγουν ικανούς μάνατζερ προκειμένου να το καταφέρουν. Η φάση της Επιτροπείας είναι το απαραίτητο ενδιάμεσο στάδιο προκειμένου 1)να μην κλείσει η Εταιρεία και να μην καταστραφεί ο με κόπους μας φτιαγμένος μηχανισμός είσπραξης 2) να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που απονομιμοποίησαν την έννοια του πνευματικού δικαιώματος στη χώρα μας:οι ιδιοκτήτες της.

Στον αγώνα αυτόν, καλό θα ήταν να είναι ενωμένοι όλοι οι έλληνες δημιουργοί. Καλούμε τις μειοψηφίες που κινούνται με αντίθετη στρατηγική από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους, να βοηθήσουν στον αγώνα μας. Μας κάνει θετική εντύπωση που ενώ στις αρχικές επιστολές και στις πολιτικές κινήσεις τους, ήταν κατά της επιτροπείας και υπέρ της συνδιοίκησης με τους μετόχους, σήμερα μετατοπίζονται προς τους δικούς μας στόχους.Περιμένουμε και πράξεις: να στείλουν κι αυτοί π.χ, εκπροσώπους τους στην όποια περαιτέρω δικαστική στήριξη της Επιτρόπου.Έστω ένας εκπρόσωπός τους χθες, θα μας βοηθούσε ακόμη περισσότερο.

Ήδη, οι επιτυχίες της στρατηγικής μας είναι πολλές και ορατές, ωφελούν δε τους πάντες (μείωση προμήθειας της ΑΕΠΙ, Εποπτικό με αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες). Είμαστε βέβαιοι λοιπόν, πως αν καταφέρουμε μέσω της Επιτροπείας μιαν υγιή επόμενη μέρα, η ενότητά θα έρθει- και θα πατάει σε πολύ πιό στέρεες βάσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η ώρα των δημιουργών έχει έρθει. Καλούμε την πολιτεία να δράσει γρήγορα για παύση της συνδιοίκησης» καταλήγει το κείμενο.