Την αγανάκτηση και την οργή δεκάδων φερόμενων ως θυμάτων του, προκάλεσε ο παραγωγός του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν υποστηρίζοντας, κατά τη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης, ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει πως ο ίδιος έχει προάγει τις γυναίκες στο Χόλιγουντ.

Ads

Μιλώντας στη New York Post, ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ θέλησε να εμφανιστεί ως πρωτοπόρος στην προώθηση των γυναικών στον κόσμο του αμερικανικού κινηματογράφου, τον οποίο, παρά το γεγονός την ίδια ώρα, κατηγορούν δεκάδες ηθοποιοί για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.

«Έκανα περισσότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν γυναίκες και αυτές αφορούσαν τις γυναίκες σε σύγκριση με οποιονδήποτε παραγωγό», είπε ο 67χρονος «και μιλάω για πριν από 30 χρόνια, (…) όχι τώρα (…) που είναι στη μόδα. Ήμουν ο πρώτος!. Ήμουν ο πρωτοπόρος!».

«Έχω την εντύπωση ότι με ξέχασαν» τόλμησε να πει ο συνιδρυτής του Miramax, το οποίο εξελίχθηκε στην ισχυρότερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής τη δεκαετία του 1990 με ταινίες όπως το “Shakespeare in Love”, “Pulp Fiction” ή το “Will Hunting”», ανέφερε.

Ads

Οι δηλώσεις του πρώην παραγωγού, που έγιναν από το ιατρικό κέντρο όπου αναρρώνει μετά από εγχείριση στην πλάτη προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

«Λέει ότι δεν θέλει να τον ξεχάσουμε, σίγουρα δεν υπάρχει φόβος», αντέδρασαν, σε ένα κοινό κείμενο που δημοσίευσε το κίνημα για την ισότητα ανδρών-γυναικών, Time’s Up, 23 γυναίκες που κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης ή σεξουαλικής επίθεσης από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

«Οι άνθρωποι θα τον θυμούνται ως ένα σεξουαλικό αρπακτικό και έναν άνθρωπο που διέπραξε επιθέσεις χωρίς τύψεις, ο οποίος πήρε όλα όσα μπορούσε και δεν του άξιζε τίποτα», γράφουν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Ροζάνα Αρκέτ, Άσλεϊ Τζουντ και Ρόουζ Μαγκάουαν, που αναδείχθηκαν σε πρόσωπα σύμβολα της μάχης εναντίον του πρώην παραγωγού.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αμφισβητεί κάθε μορφή παρενόχλησης και ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις για τις οποίες τον κατηγορούν ήταν όλες συναινετικές. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία συμβιβασμού με δεκάδες από τα φερόμενα ως θύματά του.