Γυναίκες, διάσημες για τους ρόλους τους στη μεγάλη οθόνη, γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική ηγεμονία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Ads

Πρώτη διδάξασα η Νάταλι Πόρτμαν, η διάσημη «βασίλισσα Αμιντάλα» στον Πόλεμο των Γαλαξιών, που πέρυσι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία δημόσια εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Τώρα, η Ισραηλινή ηθοποιός Γκάλ Γκαντότ, γνωστή για την ερμηνεία της ως πριγκίπισσα των Αμαζόνων στην ταινία Wonder Woman, συντάχθηκε με τους άλλους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εκστρατεία κατά των τελευταίων εξωφρενικών δηλώσεων του ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε πως «το κράτος του Ισραήλ δεν ανήκει σε όλους τους πολίτες, αλλά μόνον στον ιουδαϊκό λαό».

«Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» έγραψε η Γκαντότ στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο ακολουθούν 28 εκατ. χρήστες, έπειτα από την αντιπαράθεση που είχε με τον Νετανιάχου στο ίδιο κοινωνικό μέσο η ηθοποιός και μοντέλο Ρότεμ Σέλα. «Δεν έχει να κάνει με τη δεξιά, ή την αριστερά, ούτε με Άραβες και Εβραίους. Ούτε με λαϊκούς και θρησκευόμενους. Είναι ένα ζήτημα διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα», τονίζει η Γκαντότ, ηθοποιός που έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά ταινιών Fast & Furious.

«Πότε στο καλό κάποιο μέλος της κυβέρνησης θα δηλώσει μπροστά στις κάμερες, ενώπιον του κοινού, πως το Ισραήλ είναι μία χώρα για όλους τους πολίτες του και ο καθένας γεννιέται ίσος, ακόμη και οι Άραβες;», έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο Instagram η φίλη της Σέλα για να της απαντήσει ο Νετανιάχου: «το Ισραήλ σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα όλων -εβραίων και μη. Εξίσου όμως είναι ένα κράτος του εβραϊκού λαού. Οι άλλοι λαοί, οι εθνικότητες και μειονότητες ήδη εκπροσωπούνται σε άλλα κράτη».

Ads

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα του Λικούντ, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Νετανιάχου: «Σε τούτην τη χώρα δεν υπάρχουν πολίτες πρωτοκλασάτοι και ούτε υπάρχουν πολίτες, ή ψηφοφόροι, δευτεροκλασάτοι. Στο κράτος του Ισραήλ υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα για όλους», τόνισε ο Ρίβλιν, χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης για την 40η επέτειο της ειρήνης με την Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου στις επερχόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις πρώην αρχηγούς του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων (τους πρώην στρατηγούς Μπένι Γκατζ, Μόσε Γιαλόν και Γκάμπι Ασκενάζι, της κεντρώας συμμαχίας «Γαλάζιο και Λευκό»), που απειλούν την πολιτική παντοκρατορία του, όπως γράφει ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κάσπιτ στην εφημερίδα Maariv. «Το κεντρικό ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει μία πλειοψηφία της συμμαχίας που μαζί με τα αραβικά κόμματα θα εμποδίσουν την επανεκλογή του».

Τα αραβικά κόμματα, που στις περασμένες εκλογές του 2015 είχαν κατέλθει ενωμένα και απετέλεσαν την τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ (Κοινοβούλιο) μετά το Λικούντ και τους Εργατικούς, τώρα κατέρχονται διαιρεμένα. Από τη μία πλευρά, η συμμαχία Χαντάς-Τάαλ, με επικεφαλής του προβεβλημένους ηγέτες της αραβικής κοινότητας Αϊμαν Όντεχ και Άχμαντ Τίμπι, που επιδιώκει να επαναλάβει τον εκλογικό θρίαμβο του ’15. Από την άλλη, το κόμμα Μπαλάντ-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο με ριζοσπαστικό εθνικιστικό χαρακτήρα έχει αποκλεισθεί από την επικείμενη αναμέτρηση από το εκλογοδικείο, με την κατηγορία ότι «αρνείται τον ιουδαϊκό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους» και πλέον αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το εάν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

Αναφορικά με τις δύο ηθοποιούς και τις αντιδράσεις τους, ο Τίμπι σημείωνε χθες στο Twitter: «το ότι μία σημαίνουσα δημόσια προσωπικότητα πρέπει να οπλισθεί με θάρρος για να μπορέσει να εκφράσει ότι και οι Άραβες επίσης είναι ανθρώπινα όντα, διατρανώνει ότι ζούμε σε ζοφερούς καιρούς».

Αλλά και σε άρθρο της, η εφημερίδα Haaretz, επίσης επαινεί εκείνους που τολμούν να πολεμήσουν «την απονομιμοποίηση των πολιτικών εκπροσώπων της αραβικής κοινότητας». «ο Νετανιάχου παραδέχθηκε εν τέλει πως το Σύνταγμα καθοσιώνει την νομική ανωτερότητα των Εβραίων και διατρανώνει πως το Ισραήλ ανήκει περισσότερο σε έναν Εβραίο με διπλή υπηκοότητα Αμερικανική και Ισραηλινή (όπως όλοι οι μετανάστες) απ’ όσο σε έναν Άραβα πολίτη που γεννήθηκε στη χώρα τούτη» σημειώνει.

Τα 1,8 εκατ. Άραβες πολίτες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, θεωρούν πως το Σύνταγμα καθοσιώνει τις διακρίσεις έναντι των Παλαιστινίων που παρέμειναν εντός των ορίων του ισραηλινού κράτους, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948. Αναγνωρίζει μόνον την αυτοδιάθεση των Εβραίων και ορίζει ως επίσημη γλώσσα μόνον τα εβραϊκά. Το 85% των Αράβων είναι μουσουλμάνοι, μαζί με χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, ενώ το μισό του αραβικού πληθυσμού να είναι κάτω των 18 ετών, με τη δημογραφική τάση του φαίνεται να σημειώνει κάμψη την τελευταία 50ετία, καθώς ο μέσος όρος των γεννήσεων από 9,2 παιδιά ανά γυναίκα έχει μειωθεί στα 3,3 σήμερα, σχεδόν ίσος με αυτό των εβραϊκών οικογενειών.