Μετά το Ντουμπάι, τις Μαλδίβες και τη Φλόριντα, τώρα και η Νορβηγία θα υποδεχτεί το δικό της υποθαλάσσιο εστιατόριο, το οποίο θα είναι και το πρώτο στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το εστιατόριο θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο του 2019 κοντά στο Båly της Νορβηγίας και θυμίζει έναν πελώριο ογκόλιθο πεταμένο στη θάλασσα και θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 100 καλεσμένους. Το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί από την νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, γνωστή για την δουλειά της στη Νορβηγική Εθνική Λυρική Σκηνή και την Bibliotheca Alexandrina στην Αίγυπτο.

Το «Under» όπως ονομάζεται, θα μοιάζει σαν ένα μισοβυθισμένο πλοίο και θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ οι παχιοί τοίχοι του είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν τις πιο μεταβλητές συνθήκες στη θάλασσα.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του εστιατορίου, υπάρχουν τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η καρταρόμπα, ενώ στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένα μπαρ που σερβίρει σαμπάνια και το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της ακτογραμμής και του ωκεανού. Πιο κάτω υπάρχει μια τραπεζαρία, με δύο τραπέζια και μερικά μικρότερα είναι τοποθετημένα μπροστά από το μεγάλο ακρυλικό παράθυρο, το οποίο έχει ύψος 4 μέτρα.

Θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική κουζίνα, ενώ ένα τεράστιο πανοραμικό παράθυρο θα προσφέρει θέα στον βυθό της θάλασσας και των ζωντανών οργανισμών της.

«Ένα από τα οφέλη αυτού του κτιρίου είναι το πώς συνδέει τη φύση με την ξηρά και το πώς μπορείτε να έρθετε με ασφάλεια από την ξηρά και με πολύ δραματικό τρόπο να κατεβείτε μέσω αυτού του τσιμεντένιου σωλήνα στο επίπεδο της θάλασσας και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία» δήλωσε ο Ρουν Γκράσνταλ, επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου.

Παράλληλα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να μην είναι κλειστοφοβικό, γι΄ αυτό η ομάδα σχεδιασμού έλαβε υπόψη τις μυριάδες στοιχεία, όπως τα φυσικά υλικά και τον καλό φωτισμό.

Το όνομα «Under» είναι ένα λογοπαίγνιο, καθώς στα νορβηγικά η λέξη σημαίνει και θαύμα. Έχει στόχο όχι μόνο να προσφέρει μια γευστική εμπειρία στους καλεσμένους αλλά θα εξυπηρετεί και έναν οικολογικό σκοπό.

Στο σχεδιασμό του κτιρίου έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, με το εστιατόριο να περιβάλλεται από ένα χονδροειδές κέλυφος από σκυρόδεμα ώστε να μπορούν να προσκολλώνται μύδια. Εκτός των ωρών λειτουργίας του, η μονάδα θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας, με προγραμματισμένα πειράματα για τη μελέτη της συμπεριφοράς της θαλάσσιας ζωής με τις μεταβαλλόμενες εποχές.