Το πρώτο Decadance άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη τις δεκαετίας του 70′. Παλιά μωσαϊκά, ψηλοτάβανοι χώροι , το νεοκλασικό στην οδό Βουλγαροκτόνου 69 και Πουλχερίας που κάποτε στέγαζε τον χουντικό αντιβασιλέα Ζωιτάκη υπήρξε για 30 χρόνια περίπου ένα από τα αυθεντικότερα και σημαντικότερα μπαρ της Αθήνας.

Ads

Οι λέξεις ” θρυλικό” η  “ιστορικό” που ακούγονται ανάμεσα στις παρέες από τότε που έκλεισε το 2008 μετά από έξωση που έγινε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, πηγάζουν κυρίως από την πολυμορφίκή και  εκκεντρική ταυτότητα του Decadance , καθώς και από το γεγονός ότι αποτελούσε εξαρχής κέντρο συνάντησης σημαντικών και αξιόλογων προσωπικοτήτων.

Αρχικά το Decadance  ήταν ένα μικρό μπάρ  στο οποίο σύχναζε η ελληνική αβάν-γκαρντ της εποχής ενώ στα πρώτα 12 περίπου χρόνια άλλαξε πολλά χέρια αλλά και ταυτότητα. Υπήρξε καλλιτεχνικό στέκι ,στέκι τραβεστί για μια περίοδο μέσα στην δεκαετία του 80′ και όταν  στις αρχές των 90s κι  ενώ είχε σχεδόν χρεοκοπήσει, περνάει στα χέρια της ομάδας  «Ακροβάτες Νέας Εποχής»  μετονομάζεται σε Club Decadance , και μια νέα μορφή διασκέδασης κάνει την εμφάνισή της.

Alternative Μουσική,  βραδιές ποίησης -σκηνοθετημένες από τον Στέλιο Λύτρα- για τον Μίλτο Σαχτούρη και την Κική Δημουλά ενώ εγκαινιάζεται και  το πρώτο -πρωτοποριακό για την εποχή του- bar theater και η Γκαλερί Decadence για νέους καλλιτέχνες. Τη ίδια περίοδο κυκλοφορεί και η  η πρώτη free press της Αθήνας , η «Decadence Times».

Ads

Εκτός από Έλληνες μουσικούς, όπως οι Last Drive, ξένα συγκροτήματα  πήγαιναν  μετα τις συναυλίες τους στο Decadance ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον μύθο γύρω απο το Club Ντέκα όπως συχνά αποκαλούνταν  στην καθημερινότητα. Οι Tindersticks , o Nick Cave, οι Deus πέρασαν από τις μπάρες του club και απαθανατιστηκαν από τον φωτογραφικό φακό ανάμεσα σους θαμώνες.

image

image

Το Club Decadance υπήρξε αναμφίβολα , από το πιο ενημερωμένα  μουσικά μπάρ , εκεί μπορούσες να ακούσεις αφιερώματα σε συγκροτήματα που ακόμα δεν ήταν ευρέως γνωστά, να διασκεδάσεις επιτέλους με την μουσική που σου άρεσε και νόμιζες οτι μπορείς να ακούς μόνο σπίτι σου με κάποιους φίλους, να μάθεις για νέους μουσικούς.

Εν έτη 2017 και μετά από μια μακροχρόνια μάχη να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο,  το Club Decadance ανοίγει ξανά διοργανώνοντας αρχικά ένα αναστάσιμο πάρτι το Σάββατο 29 Απριλίου στον τεράστιο χώρο της Στοάς Μάταλα -Πατησίων 101- στο Old City, αφού η ανακαίνιση στο κτίριο της Βουλγαροκτόνου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του Decadence Club στο Facebook:

«Το Club Decadence επιστρέφει. Χωρίς τίτλους όπως “ιστορικό” ή “θρυλικό”. Με ανασηκωμένα πουκάμισα ως ένα νέο κλαμπάκι, μπαράκι ή μπαρόκλαμπο, ένας όμιλος που κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί ως ανοιχτή λέσχη με δράση όχι μόνο στο κτίριο της οδού Βουλγαροκτόνου 69- που ανακαινίζεται για να προλάβει το χρόνο. Η πρώτη μας κίνηση είναι η επανακυκλοφορία των Decadence Times -ίσως και στα περίπτερα- με νέα διάθεση και πλάνα και η δημιουργία ιντερνετικού ραδιοσταθμού- που ήταν άλλωστε βασικός μας στόχος από το …1990!

Το De μαζί με τις πρώτες βραδιές ποίησης -σκηνοθετημένες από τον Στέλιο Λύτρα- για τον Μίλτο Σαχτούρη, Κική Δημουλά κ.α. εγκαινίασε το πρώτο -πρωτοποριακό για την εποχή του- bar theater, όπως και την Γκαλερί Decadence- βασικά για νέους καλλιτέχνες. Η μουσική σκηνή του έκανε ελάχιστα live- σε κατανυκτική ατμόσφαιρα για νέα σχήματα όπως οι Bocobolech, οι Ίρις, οι Gad, oι Mary and the Boy κ.α. ή το ελληνικό σχήμα των Mecano με τον Dirk Polak.

Δεν θα μιλήσουμε για το Cine Decadence, το πιο μικρό σινεμά του κόσμου- με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα προβολών, με …ψαρόσουπα!- ούτε για τα χάπενιγκς, όπως το κουρείο, το οπωροπωλείο, η παραλία Decadence -με beach volley δωματίου, ούτε το χαρτονόμισμα. Aυτή τη φορά το Θέατρο Decadence -που στο Nouvelle Decadence έκανε πάνω από τριάντα παραστάσεις στην οδό Μπενάκη- αναθεμελιώνεται με δύο σκηνές και η Μουσική Σκηνή του θα φιλοξενεί ένα, δύο, τρία σχήματα των εβδομάδα- σε διαφορετικούς χώρους- ενώ η Γκαλερί του θα αποχτήσει νέα δυναμική με εκδηλώσεις, bazaar, πάρτυ κλπ. Όσοι θέλετε να συμμετέχετε στη νέα -εξ αρχής- πορεία, καταταγείτε. Δηλώστε συμμετοχή και προτάσεις στο decaclub@gmail. com».