Οι πλέον πρόσφατες έρευνες γύρω από την πατρότητα έχουν δώσει αρκετές πληροφορίες για αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε ενστικτωδώς: Οι μπαμπάδες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Το να καταλάβουμε καλύτερα τους ρόλους του κάθε γονιού, θα μας βοηθήσει να αναθρέψουμε τα παιδιά μας καλύτερα. 

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioral Neuroscience, αυτά είναι τρια νέα στοιχεία για τους πατεράδες: 

1. Πολύ συχνά αντιμετωπίζουν τους γιους και τις κόρες διαφορετικά 

Οι μπαμπάδες που συμμετείχαν στην έρευνα φάνηκε πως περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί με τις μικρές κόρες τους συζητώντας για συναισθήματα, για το σώμα τους ή τους τραγουδούσαν. Επίσης το νευρικό τους σύστημα αντιδρούσε πιο έντονα στις χαρούμενες εκφράσεις του προσώπου της κόρης τους, ενεργοποιώντας τα πεδία του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση και το συναίσθημα. Αντίθετα, με τους γιους τους περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας το σπίτι άνω κάτω χρησιμοποιώντας ανταγωνιστικό λεξιλόγιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πατεράδες αντιμετωπίζουν ασυνείδητα τα παιδιά τους ανάλογα με το φύλο. 

2. Είστε αυτό που τρώει ο πατέρας σας

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι η διατροφή του πατέρα το χρονικό διάστημα πριν και κατά την περίοδο της σύλληψης επηρρεάζει τα πάντα: από την ικανότητα του γιου να κάνει παιδιά μέχρι το κατά πόσο τα παιδιά θα έχουν αναπτυχθεί στο συνηθισμένο ύψος και βάρος μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Όμως και μετά τη γέννηση του παιδιού υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το παιδί να μιμηθεί τις διατροφικές συνήθειες του πατέρα παρά της μητέρας. 

3. Ο μπαμπάς που ασχολείται με το παιδί το βοηθά να μάθει πιο γρήγορα 

Τα παιδιά με τα οποία ο πατέρας τους έπαιζε πολύ μαζί τους ή τους διάβαζε βιβλία, τα πηγαίνουν καλύτερα σε τεστ αντίληψης ήδη από την ηλικία των δυο ετών. Η αξία της πατρικής φιγούρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρχίζει να εμφανίζεται στα παιδιά ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες ζωής. Μάλιστα τα παιδιά που είχαν να κάνουν με ήρεμους και συναισθηματικούς πατεράδες είχαν τις καλύτερες εξελίξεις.