Το αμερικανικό περιοδικό Time επέλεξε το κοινωνικό κίνημα #MeToo για την ευαισθητοποίηση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως το «πρόσωπο» που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του εντύπου.

Ads

«Είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη κοινωνική αλλαγή που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, η οποία άρχισε με ατομικές πράξεις θάρρους από εκατοντάδες γυναίκες και μερικούς άνδρες επίσης –οι οποίοι βγήκαν μπροστά για να πουν τη δική τους ιστορία”, δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού ‘Εντουαρντ Φέλσενταλ μιλώντας στην εκπομπή “Today” του δικτύου NBC τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί “έσπασαν τη σιωπή».

Διαβάστε επίσης: «Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των γυναικών» της Άννας Καραμάνου

Η τιμητική αυτή διάκριση ανακοινώνεται την ώρα που πλήθος κατηγοριών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά διατυπώνονται δημόσια σε βάρος μερικών από τους πλέον επιφανείς άνδρες της αμερικανικής πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, γεγονός που οδηγεί στην αποπομπή τους ή στη διεξαγωγή αστυνομικών και δικαστικών ερευνών σε βάρος τους.

Ads

image

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι έκαναν δημόσια καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση που υπέστησαν, και άλλα πρόσωπα μίλησαν για τις δικές τους ανάλογες εμπειρίες, συχνά με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώνοντας τη φωνή τους μέσα από το hashtag #MeToo (Και εγώ επίσης).

«Ουδέποτε μπορούσα να οραματιστώ κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο. Προσπαθούσα να αλλάξω τη δική μου κοινότητα», δήλωσε στο NBC η Ταράνα Μπερκ που δημιούργησε το hashtag #MeToo. «Αυτό είναι μόλις η αρχή. Δεν είναι απλώς μια στιγμή, είναι ένα κίνημα. Τώρα αρχίζει η δουλειά».

Σημειώνεται, ότι το Time ξεκίνησε τον θεσμό του «Person of the Year» το 1927 και τον διατηρεί σταθερά έκτοτε, αναδεικνύοντας κάθε χρονιά «το άτομο εκείνο ή την ομάδα ατόμων που επηρέασαν περισσότερο τη ροή των γεγονότων της περασμένης χρονιάς, είτε για καλό είτε για κακό».

image

Η φετινή λίστα των υποψηφίων είναι ένας συνωστισμός από μεγιστάνες του επιχειρηματικού χώρου μέχρι εθνικούς ηγέτες και πολιτικά κινήματα, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Τζεφ Μπέζος.