Μοιάζουν να σαν έχουν βγει από άλλη εποχή κι ακόμα κι αν δεν τα ξέρετε δεν είναι αργά για να τα γνωρίσετε. Τα τζαζ μπαράκια αδιαφορούν για τις εφήμερες μόδες και οι ιδιοκτήτες τους αγαπούν με πάθος αυτό το είδος μουσικής.

Ads

Εδώ, ο Λούις Άρμστρονγκ συναντάει την Έλα Φιτζέραλντ και τη Μπίλι Χόλιντει, η Νίνα Σιμόν τον Μάιλς Ντέιβις και ο Ντίζι Γκιλέσπι έχει την τιμητική του. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε κάποια από αυτά τα μαγαζιά θα πετύχετε μουσικές βραδιές, όπου οι καλύτεροι τζαζίστες της πόλης τζαμάρουν μέχρι πρωίας.

Σαξόφωνα, τρομπέτες, μυρωδιά Νέας Ορλεάνης και καλό ουίσκι είναι μερικά μόνο από τα αυτά που θα σας γοητεύσουν. Και φυσικά πολύ τζαζ μουσική. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε το ποτό σας και να αφεθείτε στη μαγεία των μουσικών αυτοσχεδιασμών.

Σας παρουσιάζουμε τα πιο τζαζ στέκια της Αθήνας.

Jazz In Jazz

image

Ads

Ένα κανονικό μουσείο της τζαζ.  Εξώφυλλα ιστορικών δίσκων της jazz, αφίσες των μεγάλων της αμερικανικής μουσικής, τρομπέτες, βιβλία για την jazz και βέβαια επιτοίχιες θήκες με άπειρα CD παντού. Ίσως το πιο ιστορικό jazz στέκι της πόλης που εξακολουθεί να εκπέμπει τις “μπλε νότες” του δίπλα στην Πλατεία Δεξαμενής.

image

image

Η ατμόσφαιρα του μαγαζιού σου βγάζει κάτι αυθεντικό και ειλικρινές, μακριά από μοντερνισμούς, και σε κερδίζει με την πρώτη επίσκεψη. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε πολύ σπάνιες ηχογραφήσεις από την πρώτη περίοδο της τζαζ έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, αλλά οι πιο σύγχρονες τάσεις και τα «μπερδέματα» απαγορεύονται.

Ο Κώστας Σπανός που άνοιξε το μαγαζί το 1996 μπορεί να μη ζει πια, όμως πρόλαβε να μεταφέρει το μικρόβιο της τζαζ στον ανιψιό του Βαγγέλη, οποίος «τρέχει» σήμερα το μαγαζί που έχει φθηνά ποτά και είναι σελφ σέρβις.

Au Revoir

image

Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα μπαρ της Αθήνας, αφού λειτουργεί από τον Μάριο του 1958 και αποτέλεσε στέκι και κλασικό σημείο συνάντησης για σχεδόν όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής. Ηθοποιοί, ποιητές και άλλοι καλλιτέχνες, φοιτητές και δημοσιογράφοι, όλοι είχαν περάσει από την μπάρα ή τα τραπεζάκια του bar.

Μία βιτρίνα με κουρτίνες και θέα τα αμάξια που περνούν. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, αφού μπαίνοντας μέσα θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ψάθινοι τοίχοι και φωτιστικά, σκούρα χρώματα και αρκετό ξύλο, πίνακες του εικαστικού Γιώργου Σιούντα στους τοίχους και ένας ανάγλυφος πάγκος στο μπαρ από σκυρόδεμα, όπου έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους πολλοί από τους θαμώνες του μαγαζιού.

Στο Au Revoir έχει πιει το ποτό του και ο Frank Sinatra όταν είχε έρθει για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο το 1962.

Speakeasy

image

Το «παράνομο» μπαράκι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Σύνταγμα θα το βρείτε δύσκολα, γιατί δεν έχει ούτε ταμπέλα ούτε τζαμαρία. Μας γυρνά πίσω στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όπου τα speakeasy bars ήταν πρακτικά τα μόνα μέρη όπου μπορούσες να βγεις για να πιεις ποτό. Κρύβονταν σε υπόγεια ή πίσω από μαγαζιά-βιτρίνες και το όνομά τους σήμαινε σε ελεύθερη απόδοση «μίλα ήσυχα» (για να μη μας ακούσουν). Για να μπεις μέσα πρέπει να ξέρεις την ακριβή διεύθυνση και να χτυπήσεις το κουδούνι.

image

Κατεβείτε τα σκαλάκια και θα συναντήσετε τον χώρο υποδοχής  με πλακάκι σκακιέρα και λίγο πιο μέσα τη μπάρα με χαμηλό φωτισμό και φόντο το black light ταμπλό πίσω από τους bartender. Απολαύστε το ποτό σας ακούγοντας παλιά αλλά και πιο σύγχρονη τζαζ. Πολλές φορές θα έχετε τη ευκαιρία να ακούσετε και live μουσικές ή αυτοσχεδιασμούς. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

56

image

Το 56 είναι καλά κρυμμένο στο ισόγειο μιας­ πολυκατοικίας, στις σκάλες της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Με βαριά ιστορία πολλών χρόνων αποτέλεσε καλλιτεχνικό στέκι και προσφέρεται για χαλαρές συζητήσεις με συνοδεία εκλεκτών ποτών. Κι σε αυτό το μπαράκι θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, ίσως στην Νέα Υόρκη του΄50.

image

Δοκιμάστε κάποιο ουίσκι από τη μεγάλη ποικιλία και πιείτε το χωρίς πάγο, ακούγοντας τις μεγάλες ορχήστρες της Νέας Ορλεάνης και χαζεύοντας τις φωτογραφίες μαύρων μουσικών της τζαζ που επιβλέπουν από τις κορνίζες τους, στο φόντο μιας ρουμπινί ταπετσαρίας. Στο χώρο ξεχωρίζει η βαριά ατμόσφαιρα από πέτρα, δέρμα και ξύλο, όπως και οι live βραδιές.

Half Note Jazz Club

image

Η αλήθεια είναι το Half Note δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν είσαι λάτρης της jazz μουσικής σίγουρα θα το έχεις επισκεφθεί ή θα το έχεις ακούσει. Από αυτόν τον φιλόξενο χώρο έχει περάσει η αφρόκρεμα της τζαζ, μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Έχει φανατικούς θαμώνες, λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει στους μουσικόφιλους ξεχωριστές εμπειρίες και να συστήνει νέους καλλιτέχνες.