Το πιο δύσκολο πράγμα στην επιλογή ενός παιχνιδιού για να το κάνεις δώρο τα Χριστούγεννα είναι να ακολουθήσεις τη μόδα. 

Ads

Αυτή αλλάζει πολύ γρήγορα. Κάθε χρόνο πολλά νέα παιχνίδια παρουσιάζονται, αρκετά είναι δημοφιλή και κάποιο από αυτά ξεχωρίζει τόσο που όλα τα παιδιά θέλουν να το αποκτήσουν. 

Το Insider συγκέντρωσε μια λίστα με τα πιο δημοφιλή παιχνίδια από το 1983 έως σήμερα. 

Στη λίστα θα δείτε σίγουρα κλασικά αγαπημένα παιχνίδια που οι ίδιοι ζητήσατε με δάκρυα στα μάτια, μαλαγανιές, παρακάλια και πείσματα να σας αγοράσουν ή τα αγοράσατε για τα παιδιά σας ενώ είχε προηγηθεί το ίδιο… δράμα.
 
Χρονολογικά από ένα σημείο και μετά θα δείτε τα παιχνίδια να αλλάζουν και να εξελίσσονται – πράγμα λογικό – αλλά τόσο που σε κάποια σημεία σταματούν να θυμίζουν παιχνίδια. 

Ads

Πάμε να τα δούμε ξεκινώντας από τους «Λαχανούληδες» και φτάνοντας μέχρι το… ipad. 

1983: Cabbage Patch Kids – «Λαχανούληδες»

image

Οι «Λαχανούληδες» δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1978 και μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ήταν παντού. Το 1983 στις ΗΠΑ έγιναν οι λεγόμενες και «ταραχές των Λαχανούληδων». Οι καταναλωτές ταξίδευαν από πολιτεία σε πολιτεία εν μέσω πολικών θερμοκρασιών για να βρουν διαθέσιμους «Λαχανούληδες». Πιάνονταν ακόμη και στα χέρια μέσα στα καταστήματα. Μέχρι το 1985, το παιχνίδι είχε κάνει 600 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

1984: Transformers

image

Transformers μεταμορφωθείτε! Όσοι ήμασταν παιδιά τη δεκαετία του 1980 τρέξαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες όντας πια πολύ μεγαλύτεροι για να δούμε το saga του Μάικλ Μπέι, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στο αγαπημένο μας παιχνίδι. Τα αυτοκίνητα που μεταμορφώνονται σε ρομπότ έγιναν τόσο δημοφιλή παιχνίδια που το 1986 έγιναν και παιδική τηλεοπτική σειρά. Και είναι ακόμη εδώ. Το 2017 στις αίθουσες έρχεται και η νέα ταινία «Transformers: The Last Knight».

1985 – 1986: Teddy Ruxpin

image

Τα ζωάκια – παιχνίδια που μιλάνε ήταν και είναι πάντα πολύ δημοφιλή. Το συγκεκριμένο όμως ξεχώρισε κι αυτό γιατί ήταν το πρώτο που έπαιρνε κανονική κασέτα. Διηγούνταν ιστορίες και ο ήχος συγχρονιζόταν με τα κινούμενα χείλη του. 

1986: Koosh Ball

image

Και ποιος δεν είχε μια Koosh Ball τουλάχιστον στα κλειδιά του; Αυτές οι τριχωτές από καουτσούκ μπαλίτσες ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους και ενέπνευσαν πάνω από 50 ακόμη προϊόντα!

1988: Nintendo Entertainment System (NES)

image

Πρόκειται για την ηλεκτρονική παιχνιδομηχανή που έφερε την επανάσταση των βιντεοπαιχνιδιών πουλώντας 7.000.000 κομμάτια το 1988. Οι κασέτες παιχνιδιών που πουλήθηκαν έκαναν περισσότερο τζίρο από το σύνολο της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών εκείνη τη χρονιά. 

1989: Game Boy

image

Και ποιος δεν έχει παίξει Super Mario στο Game Boy του; Η Nintendo κυριάρχησε στην αγορά και το 1989. Το Game Boy ουσιαστικά συνέτριψε με όρους αγοράς κάθε άλλη φορητή κονσόλα παιχνιδιών. Η Nintendo συνολικά πούλησε πάνω από 118 εκατομμύρια κομμάτια του Game Boy και του διαδόχου του Game Boy Color. 

1990: Teenage Ninja Mutant Turtles action figures – Χελωνονιτζάκια 

image

Οι Λεονάρντο, Ντονατέλο, Ραφαέλο και Μικελάντζελο δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι πήραν τα ονόματά τους από μεγάλους άντρες των εικαστικών τεχνών της Αναγέννησης. Τα Χελωνονιτζάκια ξεκίνησαν από ένα αμερικανικό κόμικ που εκδόθηκε το 1984. Το 1990 αποτελούσαν πλέον φαινόμενο στις ΗΠΑ. Κυκλοφόρησε ταινία που απέφερε συνολικά περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στο box office ενώ τα παιχνίδια κυριάρχησαν στην χριστουγεννιάτικη αγορά πουλώντας πάνω από 30 εκατομμύρια κομμάτια. Έγιναν και σειρά κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση. 

1991: Super Nintendo

image

Οι παιχνιδομηχανές είναι ο βασιλιάς των παιχνιδιών από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Το 1991 η Nintendo επιστρέφει στην κορυφή. Πάνω από 49 εκατομμύρια κομμάτια πούλησε το Super Nintendo. 

1992: Barney doll

image

Η τηλεοπτική σειρά «Ο Μπάρνι και οι φίλοι του» έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία που τα διάφορα παιχνίδια τα οποία δημιουργήθηκαν με κεντρικό ήρωα το συμπαθές μοβ δεινοσαυράκι μοσχοπούλησαν…

1993: Talkboy

image

Το Talkboy ήταν ουσιαστικά μια εφεύρεση μόνο και μόνο για μια ταινία. Αλλά τι ταινία! Στο αξέχαστο «Home Alone 2: Lost in New York», ο Μακόλει Κάλκιν το χρησιμοποιούσε για να ηχογραφεί και να παραποιεί τις φωνές όποτε το χρειαζόταν… Η ζήτηση όμως για το παιχνίδι που… δεν υπήρχε ήταν τόσο μεγάλη που τελικά κατασκευάστηκε από τη Hasbro. Έγινε τόσο ανάρπαστο που η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει διαφημίσεις γιατί τα αποθέματά της δεν έφταναν για να καλύψουν τη ζήτηση!

1994: Mighty Morphin Power Rangers

image

Ακόμη ένα παιχνίδι που έκανε τεράστια επιτυχία καθώς προήλθε από μια πολύ δημοφιλή παιδική τηλεοπτική σειρά που βγήκε στον αέρα το 1993. Οι Power Rangers ήταν must τη δεκαετία του 1990 τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια («Εγώ είμαι η ροζ! Όχι εγώ είμαι!»). 

1995: Beanie Babies

image

Η συλλογή από λούτρινα ζωάκια εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ποπ κουλτούρας. Ο δημιουργός Ty Warner απέσυρε ορισμένα είδη από αυτά που κατασκεύασε και διόγκωσε τις τιμές τους, σύμφωνα με το Insider. Αυτό δούλεψε για λίγο. Μερικά από αυτά εκτιμήθηκαν ότι αξίζουν χιλιάδες δολάρια και κάποια στιγμή κατάφεραν να αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων στο eBay. 

1996: Tickle Me Elmo

image

Βασισμένο στον διάσημο χαρακτήρα του «Sesame Street» Έλμο το αντίστοιχο κουκλάκι έγινε μεγάλο χιτ. Μέχρι το τέλος του 1996 είχαν πουληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κομμάτια. 

1997: Tamagotchi – Το ψηφιακό κατοικίδιο 

image

Τα Ταμαγκότσι είχαν δημιουργήσει παροξυσμό ανάλογο με το Pokemon Go. Ήταν μια μικρή φορητή ηλεκτρονική συσκευή μέσα στην οποία ζούσε ένα ψηφιακό κατοικίδιο. Το παιδί έπρεπε να ταΐζει και να φροντίζει το κατοικίδιο για να παραμένει υγιές και να μεγαλώνει. Το παιχνίδι προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές χώρες – και στην Ελλάδα – μάλιστα σε κάποιες απαγορεύτηκε κιόλας. Μέχρι το 2010 πούλησε 76 εκατομμύρια κομμάτια. Το παιχνίδι συνεχίζει να υπάρχει αλλά πλέον στο Nintendo DS και ως παιχνίδι στα smartphone. 

1998: Furby

image

Ο Φέρμπι μιλούσε και κουνούσε τα μάτια του. Και δεν ήταν καθόλου φτηνός, στα 35 δολάρια. Αλλά πούλησε 40 εκατομμύρια κομμάτια τις τρεις πρώτες χρονιές μετά την κυκλοφορία του. 

1999: Pokémon 

image

Η χρονιά που τα Pokemon – που μας απασχολούν ακόμη – καθιερώθηκαν ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ονόματα όλων των εποχών. Το παιχνίδι για το Game Boy του 1996 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή και δυο χρόνια αργότερα, το 1998, η τηλεοπτική animation σειρά έκανε το ντεπούτο της και έγινε τεράστιο χιτ. Το 1999 ήταν χρονιά που η επιτυχία των Pokemon ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Παιχνίδια, κάρτες ανταλλαγών, φιγούρες κλπ ήταν τα παιχνίδια που αγοράστηκαν περισσότερο από κάθε άλλο εκείνα τα Χριστούγεννα. 

2000: Razor Scooter

image

Κάτι ανάμεσα σε σκούτερ και πατίνι τα Razor Scooter κατέκλυσαν δρόμους, πάρκα και πλατείες το 2000. Κάθε πιτσιρίκι ήθελε ένα. Ένα καλό διάλειμμα από τα βιντεοπαιχνίδια…

2001: Bratz dolls

image

Η χρονιά που η Barbie έχασε το στέμμα της. Η δημοφιλής κούκλα ήταν πάντα πρώτη στις προτιμήσεις των κοριτσιών. Οι κούκλες Bratz όμως με τα μεγάλα κεφάλια, τα μικροκαμωμένα σώματα και τα funky ρούχα κατάφεραν να ξεχωρίσουν να νικήσουν την… αφόρητη, ψεύτικη τελειότητα. Τα πέντε πρώτα χρόνια πουλήθηκαν πάνω από 125 εκατομμύρια κομμάτια. 

2002: Beyblades

image

Στην Ελλάδα τα γνωρίζουμε ως «τάπες» και είχαν μια μίνι περίοδο κυριαρχίας στις προτιμήσεις των παιδιών. Ουσιαστικά «πολεμούσες» με τον αντίπαλό σου για να κερδίσεις τις τάπες του. Ήταν τόσο δημοφιλείς που δημιουργήθηκε και τηλεοπτική σειρά για χάρη τους. 

2003-2004: Robosapien

image

Το ρομποτάκι αυτό λειτουργούσε με τηλεχειριστήριο και μπορούσε να κάνει μια σειρά από προγραμματισμένες κινήσεις. Οι προωθητικές ενέργειες το παρουσιάσαν σαν το παιχνίδι του μέλλοντος. Το 2004 μόνο πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια κομμάτια. 

2005: Xbox 360

image

Η επόμενη παιχνιδομηχανή που έκανε πάταγο στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών. Το Xbox δημιουργήθηκε από την Microsoft με στόχο να νικήσει PlayStation 3 κάτι που κατάφερε. Το Xbox πούλησε 1,5 εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

2006: PlayStation 3

image

Το 2006 πάντως ήταν η σειρά του PlayStation 3. Πούλησε 340.000 κομμάτια την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ και συνολικά 80 εκατομμύρια στις διάφορες επανεκδόσεις του έως το 2013. 

2007: Nintendo DS

image

Νέα επιστροφή της Nintendo. Αυτή τη φορά πρόκειται για φορητή συσκευή την πρώτη που κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία μετά το Gameboy. Και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη. Η  touch screen συσκευή με διπλή οθόνη έγινε το πιο δημοφιλές φορητό βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία πουλώντας 154 εκατομμύρια κομμάτια. 

2008: Nintendo Wii

image

Ακόμη μια χρονιά κυριαρχίας της Nintendo. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από το Wii. Κυκλοφόρησε το 2006 και συνέχισε να πουλάει τρελά για χρόνια. Πάνω από 13 εκατομμύρια κομμάτια πούλησε μέχρι το 2008 μόνο στις ΗΠΑ. 

2009: Zhu Zhu Pets

image

Τα Zhu Zhu Pets ήταν χνουδωτά ρομποτικά κατοικίδια ζώα. Ξεκίνησαν από τη Βρετανία ως Go Go Hamsters και εξελίχθηκαν σε τεράστια μανία κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Αρχικά κόστιζαν μόλις 9 δολάρια το κομμάτι αλλά η τεράστια ζήτηση εκτόξευσε την τιμή τους στα 60 δολάρια το ένα. Με μόλις 16 άτομα προσωπικό στις ΗΠΑ η μητρική εταιρεία Cepia LLC είχε τεράστιο κέρδος. 

2010: iPad

image

Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για το iPad. Έφερε την επανάσταση στους υπολογιστές αφής. Την περίοδο των Χριστουγέννων μοσχοπούλησε και ως δώρο για παιδιά. Πούλησε 300.000 κομμάτια την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. 

2011: LeapPad Explorer

image

Η εταιρεία Leapfrog σχεδίασε ένα tablet μόνο για παιδιά. Κόστιζε περίπου 100 δολάρια κι αυτό το έκανε ένα λογικό δώρο για τα παιδιά τα Χριστούγεννα. 

2012: Wii U

image

Αυτή η επανέκδοση της Nintendo είχε οθόνη αφής και εξαρτήματα τέτοια που της επέτρεψαν να ανταγωνιστεί τόσο το X-Box 360 όσο και το PlayStation 3. Πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το τέλος του 2012. 

2013: Big Hugs Elmo

image

Ο Έλμο επέστρεψε σε… μεγέθυνση! Στο μέγεθος παιδιού για την ακρίβεια… Η κούκλα έχει τη δυνατότητα να ανταποδώσει την αγκαλιά. Μπορεί επίσης να τραγουδήσει, να χορέψει και να μιλήσει. 

2014: Elsa doll

image

Η ταινία Frozen κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013 και δεν κυριάρχησε μόνο στο box office αλλά και στην βιομηχανία των παιχνιδιών. Για τον επόμενο χρόνο όλη η σειρά παιχνιδιών που βασίστηκε στην ταινία πουλούσε σαν τρελή. Αλλά η βασίλισσα των πωλήσεων ήταν η κούκλα Έλσα. Τα παιχνίδια της Disney έκαναν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2014, και τα παιχνίδια του «Frozen» είχαν τη μερίδα του λέοντος. 

2015: BB-8 Star Wars Toy Droid

image

Το ρομποτάκι της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» έγινε ανάρπαστο. Ξεπούλησε την πρώτη ημέρα που βγήκε στην κυκλοφορία. Άλλαξε μια για πάντα το μέλλον της εταιρείας Sphero που το σχεδίασε ενώ έδωσε τεράστια ώθηση στην αγορά του παιχνιδιού γενικότερα. 

2016: Hatchimals και NES Classic

image

Το 2016 δεν έχει τελειώσει ακόμη αλλά τα δυο πιο δημοφιλή παιχνίδια φαίνεται πως είναι τα Hatchimals (είναι διαδραστικά αυγά που αφού τα φροντίσεις γεννούν το ζωάκι – παιχνίδι σου) και το NES Classic (είναι μια επανέκδοση του Nintendo’s 1988 NES με 30 προεγκατεστημένα παιχνίδια – ανάμεσα τους και τα θρυλικά: Super Mario Bros και The Legend of Zelda).