Γυναίκες και επανάσταση στη Σαουδική Αραβία είναι δύο όροι που δεν πάνε μαζί. Είναι μάλλον δύο όροι που όταν συνδυάζονται, ηχούν οι καμπάνες του συναγερμού στο Ριάντ. Όμως το νέο κόμικ “Saudi Girls Revolution” που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ισλαμικό βασίλειο, τολμά να κάνει εφικτό αυτόν τον αδύνατο συνδυασμό. Και ο συγγραφέας του κόμικ δημιουργεί αίσθηση.
 
Ειδικότερα στο νέο κόμικ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας εξεγείρονται για να τιμωρήσουν τους καταπιεστές τους, σε ένα υπερ-συντηρητικό ισλαμικό κράτος. “Η κυρίαρχη μοναρχία ετοιμάζει ένα άρρωστο σχέδιο, και σύντομα θα δούμε ότι δεν θα μπορεί να καταστείλε κάθε γυναίκα”, αναφέρει το κόμικ.

Ads

Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος πίσω από αυτό το δημιούργημα είναι ένας απόγονος του βασιλικού σπιτιού της Σαουδικής Αραβίας. Οι ηρωίδες που δημιούργησε ο συγγραφέας, ο πρίγκιπας Fahad al Saud, είναι σύμβολα της αντίστασης και της χειραφέτησης των γυναικών. Σκοπός τους είναι να ξεφύγουν από τα όρια του επιτρεπτού σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες του κόσμου.

“Το περίμενα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες όταν το κόμικ αποκτήσει ευρύτερο κοινό. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο απογοητευμένος. Νόμιζα ότι θα έπρεπε να αγωνιστώ περισσότερο”, λέει ο δημιουργός του κόμικ, ο οποίος είναι και ένας από τους εκατοντάδες πρίγκιπες της τεράστιας κυρίαρχης οικογένειας στη χώρα. Η ιστορία του πρίγκιπα Fahad πιθανότατα δεν απαγορεύτηκε από τους λογοκριτές, καθώς μάλλον δε θέλησαν να προκαλέσουν με τις αντιδράσεις τους.

Οι ηρωίδες του κόμικ, η Λάτιφα και η Θάρα, βρίσκονται στο κοντινό μέλλον, περίπου 100 χρόνια από το σήμερα σε μια Σαουδική Αραβία που απεικονίζεται μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο τα πάντα έχουν καταστραφεί… “Η Latifa είναι μία πολεμίστρια που επαναφέρει την ισχύ. Φοράει ghutrah, το κάλυμμα των Σαουδάραβων ανδρών και το σπαθί της έχει αρσενική ενέργεια. Μεγάλωσε σε μια πόλη όπου οι γυναίκες οδηγούν αυτοκίνητα. Ο κόσμος της είναι ασπρόμαυρος, μέχρι να ανακαλύψει αργά τις αντιφάσεις”, σημειώνει ο Fahad σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Ads

image

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η “επανάσταση” στον τίτλο αναφέρεται στο τρόπο με τον οποίο θέλει να παρουσιάσει τις γυναίκες, κάνοντας τες δυνατές, ισχυρές και με αυτοπεποίθηση. Ο Fahad μάλιστα σημειώνει ότι ανατράφηκε από πολύ ισχυρές γυναίκες, αλλά όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ κατάλαβε τη διαφορά. “Η νεολαία είναι το μέλλον, αφού οι ηγέτες της βασιλικής οικογένειας στέκονται πίσω μας. Μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά στην εξέλιξη της τέχνης, της οικονομίας, της ιατρικής. Αλλά αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν το κάνουμε μαζί. Οι ευσεβείς πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα αυτή εποχή”, αναφέρει ο Fahad.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα τον έλεγχο που ασκούν οι άνδρες στο ισλαμικό βασίλειο πάνω στις γυναίκες. Κάθε γυναίκα έχει νόμιμο κηδεμόνα τον πατέρα της, τον σύζυγό της ή ακόμα και τον γιο της και οφείλει να πάρει την άδειά του για να μπορεί να ταξιδέψει ή να παντρευτεί. Παρά τις λιγοστές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες ακόμα δεν επιτρέπεται να οδηγούν, ενώ η θρησκευτική αστυνομία τις παρακολουθεί στενά για να εξασφαλίσει ότι θα είναι πλήρως καλυμμένες στο κοινό.

image

Υπάρχουν όμως και κάποιες μικρές αλλαγές, έστω και αργά. Αρκετές γυναίκες διορίστηκαν πρόσφατα σε ανώτερες τραπεζικές θέσεις και το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας για τα επόμενα χρόνια “Vision 2030” συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας. Επιπλέον, πάνω από το 50% των πτυχιούχων πανεπιστημίου στη χώρα είναι γυναίκες. “Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα ταλέντα τους, να επενδύουμε στις παραγωγικές ικανότητές τους, να τις βοηθάμε να ενισχύσουν το μέλλον τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας”, αναφέρει το πρόγραμμα Vision 2030.

Έργα όπως το “Saudi Girls Revolution”, έχουν επίσης στόχο να συμβάλουν στη σταδιακή κοινωνική αλλαγή, αν και δεν έχει δημιουργήσει ακόμα αίσθηση στη κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας. Οι ιστορίες απευθύνονται όχι μόνο σε Σαουδάραβες, αλλά γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητου εθνικότητας και θρησκείας. Επιπλέον είναι γραμμένο στα αγγλικά και έτσι δεν είναι προσβάσιμο σε ένα μεγάλο ποσοστό της Σαουδικής κοινωνίας.

image

Το κόμικ Fahad παρουσιάστηκε στο πρώτο Comic Convention της χώρας, στην πόλη Jeddah, που θεωρείται σχετικά φιλελεύθερη, τον Φεβρουάριο του 2017. Ο Amr al Madani, επικεφαλής της αρχής της ψυχαγωγίας της χώρας, υποστήριξε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. “Ο συντριπτικός αριθμός ανθρώπων και οικογενειών που ήρθαν … δείχνει την ανταπόκριση του κόσμου σε λαϊκές εκδηλώσεις αυτού του είδους στη χώρα μας”, είπε. Συνολικά περισσότεροι από 20.000 κυρίως νέοι Σαουδάραβες ήρθαν στην αίθουσα εκθέσεων. Ομως υπήρχε και κάτι ακόμη. Η έκθεση είχε δύο εισόδους μία για τους άντρες και μία άλλη για τις γυναίκες.