Την Κυριακή 6 Αυγούστου, ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα θα δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Ads

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Diana: In Her Own Words» θα προβληθεί από το Channel 4, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας.

Πρόκειται για ιδιωτικό οπτικό υλικό -γνωστό ως ‘Diana tapes’- που γυρίστηκε μεταξύ 1992 και 1993, στο οποίο εμφανίζεται η ίδια η Νταϊάνα να μιλά για τη ζωή της στον καθηγητή ορθοφωνίας, Πέτερ Σέτελεν, στο ανάκτορο του Κένσιγκτον. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις που αφορούν τον γάμο της με τον Κάρολο και την κρυφή σχέση που διατηρούσε με την Καμίλα, όπως γράφει ο Guardian.

Ads

«Ήξερα ότι κάτι γίνεται πριν, αλλά τον πέμπτο χρόνο επιβεβαιώθηκα» φαίνεται να λέει η Νταϊάνα για την σχέση του Κάρολου με την Καμίλα.

Στη συνέχεια στρέφεται στη βασιλική οικογένεια ζητώντας συμβουλές.

Στον μυστικό διάλογο που είχε με τη βασίλισσα Ελισάβετ για τον Κάρολο, πέντε χρόνια μετά τον γάμο της, η Νταϊάνα αποκαλύπτει: «Πήγα κλαίγοντας με αναφιλητά στη Βασίλισσα Ελισάβετ και της είπα: ‘Τι να κάνω; Έρχομαι σε σένα, τι να κάνω;’ και εκείνη απάντησε: ‘Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις. Ο Κάρολος είναι απελπισμένος’. Και αυτό ήταν. Αυτή ήταν η βοήθεια…».

image

Η Νταϊάνα έδινε κρυφή μάχη για πολλά χρόνια με τη βουλιμία και όταν έμαθε για την απιστία του συζύγου της, κλονίστηκε. Τουλάχιστον, αυτά ισχυρίζονται στενοί φίλοι της, όπως η δασκάλα μπαλέτου που της έκανε μαθήματα χορού, Αν Άλαν αλλά και ο γιατρός Τζέιμς Κόλθαρστ.

Τα δύο αυτά πρόσωπα υποστηρίζουν στο ντοκιμαντέρ ότι ο κόσμος της Νταϊάνα γύρισε ανάποδα όταν αντιλήφθηκε πως ο σύζυγός της ήταν άπιστος και την απατούσε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, κάτι που την έβαλε σε ένα φαύλο κύκλο για πολλά χρόνια.

image

«Μπορούσε να δει κάποιος ότι έσβηνε σωματικά», λέει ο Κόλθαρστ και προσθέτει: «Ήταν ξεκάθαρο σε όλους εμάς που την γνωρίζαμε ότι η βουλιμία ήταν μια αντίδραση στις συνθήκες μέσα στις οποίες βρέθηκε».

Ο Σέτελεν, μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας, πούλησε τις βιντεοκασέτες και ήρθε σε αντιπαράθεση με την οικογένειά της, η οποία για χρόνια μπλόκαρε την προβολή τους. 

Εκπρόσωπος του Channel 4 δήλωσε: «Τα αποσπάσματα από τις ταινίες που μαγνητοσκοπήθηκαν με τον Peter Settelen δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη βρετανική τηλεόραση και αποτελούν σημαντική ιστορική πηγή. Εξετάσαμε προσεκτικά όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ και παρόλο που η βιντεοσκόπηση έγινε ιδιωτικά, τα θέματα που αφορούν είναι ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος και παρέχουν μια μοναδική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η Diana απέκτησε φωνή για να πει δημόσια την προσωπική της ιστορία…»