Με ένα εκτενές κείμενο της στους New York Times, η διάσημη ηθοποιός Σάλμα Χάγεκ καταγγέλλει ότι ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, την είχε απειλήσει ενώ την είχε αναγκάσει να κάνει λεσβιακή σκηνή στην ταινία Φρίντα, στην οποία υποδυόταν την σπουδαία ζωγράφο Φρίντα Κάλο. 

Ads

Η Σάλμα Χάγιεκ γράφει ότι ο παραγωγός του Χόλιγουντ την παρενοχλούσε για χρόνια και την πίεζε να συνεβρεθούν ερωτικά, ενώ η ίδια του είχε πει όχι επανειλημμένα. 

«Του είχα πει “όχι” στο να κάνουμε μπάνιο μαζί ή να τον αφήσω να με βλέπει όταν έκανα το μπάνιο μου. Του είχα αρνηθεί να μου κάνει μασάζ. Του είχα αρνηθεί να μου κάνει μασάζ ένας γυμνός φίλος του. Του είχα αρνηθεί στοματικό σεξ. Του είχα πει όχι στο να γδυθώ μαζί με μια άλλη γυναίκα. Κάθε άρνηση μου του έβγαζε μακιαβελική οργή. Στη συνέχεια μου μιλούσε γλυκά και μετά άρχιζε τις απειλές. Μία φορά απείλησε πως θα με σκοτώσει», γράφει η Χάγιεκ. 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Φρίντα κι αφού αρνήθηκε και πάλι να κοιμηθεί μαζί του, η ηθοποιός αναφέρει πως ο Γουάϊνστάιν προσπάθησε να τη διώξει από το καστ και μάλιστα ενώ είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα. 

Ads

«Μου είπε πως θα με αφήσει στην ταινία μόνο αν κάνω σεξ με άλλη γυναίκα. Και απαίτησε απόλυτη γύμνια. Ζητούσε περισσότερο δέρμα, περισσότερο σεξ, πιο έντονες σκηνές», γράφει η ηθοποιός και υποστηρίζει πως έμεινε για να μην σταματήσουν τα γυρίσματα.

«Έφτασα στα γυρίσματα και για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου έπαθα κρίση πανικού. Το σώμα μου έτρεμε, η ανάσα μου κοβόταν και έκλαιγα συνεχώς. Τον έβλεπα καιρό μετά την ταινία και με έπιανε πανικός», λέει η διάσημη ηθοποιός και καταλήγει: «ελπίζω πως με το να προσθέτω τη φωνή μου σε όσους έχουν ήδη μιλήσει θα καταφέρω κι εγώ να φωτίσω και να εξηγήσω το γιατί ήταν για εμάς τόσο δύσκολο να μιλήσουμε και γιατί περιμέναμε τόσο πολύ καιρό». 

Η απάντηση του Γουάϊνστάιν

Ο Γουαϊνστάιν από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του έδωσε στην δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση. 

«Ο Γουάϊνσταιν θεωρεί την Σάλμα Χάγιεκ πρώτης τάξεως ηθοποιό και της έδωσε ρόλους σε αρκετές από τις ταινίες του, μεταξύ των οποίων το Once Upon a Time in Mexico, το Dogma και το Studio 54. Ήταν πολύ περήφανος για το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο φιλμ Φρίντα και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο της».

«Ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ ενδιαφέρθηκε να υποδυθεί την Φρίντα Κάλο και τότε ήταν μεγαλύτερο αστέρι, ο Γουάϊνσταιν επικράτησε των άλλων επενδυτών για να στηρίξει τη Σάλμα ως πρωταγωνίστρια. Η Miramax έβαλε τα μισά χρήματα και ο προϋπολογισμός ήταν πάνω από 12 εκατομμύρια. Όπως και στα περισσότερα έργα συνεργασίας, υπήρξε δημιουργική τριβή στη Φρίντα, αλλά συνέβαλε στο να οδηγηθεί το έργο στην τελειότητα. Η ταινία έκανε άνοιγμα σε πολλές αίθουσες και υποστηρίχθηκε από μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια και έναν τεράστιο προϋπολογισμό», συνεχίζει η δήλωση του παραγωγού.   

«Ο κύριος Γουάϊνσταιν δεν θυμάται να έχει πιέσει τη Σάλμα για να κάνει μια σκηνή σεξ με μια γυναίκα συμπρωταγωνίστριά της και δεν ήταν εκεί στα γυρίσματα. Ωστόσο, αυτό ήταν μέρος της ιστορίας, καθώς η Φρίντα Κάλο ήταν αμφιφυλόφιλη και η πιο σημαντική σεξουαλική σκηνή στην ταινία χορογραφήθηκε από την ίδια και τον Tζέφρεϊ Ρας. Οι ισχυρισμοί που κάνει η Σάλμα δεν είναι ακριβείς και άλλοι που είδαν τα γεγονότα έχουν διαφορετικό απολογισμό για το τι συνέβη», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο παραγωγός.