Μήπως νιώθετε ότι δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος στη ζωή σας; Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει άφθονο στρες, τρέξιμο και πολλές εργασιακές και προσωπικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος να θεωρείται πολυτέλεια. Ωστόσο, όλοι θα θέλαμε να έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο για τις δραστηριότητες που μας αρέσουν και για την οικογένεια και τους φίλους μας.

Ads

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εξοικονομήσουμε χρόνο; Ιδού μερικές έξυπνες συμβουλές.

Μην αφήνετε πράγματα για μετά

Κυρίως αν πρόκειται για μια δουλειά που θα σας πάρει μόλις 2-3 λεπτά, όπως το πλύσιμο των πιάτων, θα ήταν χρήσιμο να την κάνετε άμεσα. Μη βιαριέστε. Σίγουρα θα σας πάρει λιγότερο χρόνο απ’ όσο φαντάζεστε και θα έχετε ελύθερο χρόνο να απολαύσετε κάτι άλλο στη συνέχεια της μέρες.

Ads

Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας χρονοδιαγράμματα. Φροντίστε να τελειώνετε όλες τις δουλειές σας στο γραφείο και να μην παίρνετε μαζί σας εργασιακές υποχρεώσεις στο σπίτι. Απαντήστε σε όλες τις κλήσεις και τα email που θα έχετε προγραμματίσει μέχρι συγκεκριμένη ώρα και μην ασχοληθείτε με αυτά αφότου τελειώσετε. Όταν φεύγετε από τη δουλειά σας θα πρέπει να αφήνετε το μυαλό σας να αδειάζει.

Χρησιμοποιήστε το e-banking

Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να πληρώνετε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς σας σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλες υπηρεσίες, στις οποίες συνήθως σπαταλάτε άφθονο χρόνο. Σκεφτείτε μόνο το χρόνο της μεταφοράς σας στην εκάστοτε υπηρεσία, το παρκάρισμα και τις καθυστερήσεις στις τεράστιες ουρές.

Κάντε ηλεκτρονικές αγορές

Αν δεν έχετε κανένα κουράγιο να πάτε supermarket και πολύ απλά τον ελεύθερο χρόνο σας θέλετε να αράξετε στον καναπέ σας και να ξεκουραστείτε, πλέον μπορείτε να το κάνετε, αφού οι μεγαλύτερες αλυσίδες σας προσφέρουν τη δυνατότητα να παραγγέλνετε online ή τηλεφωνικώς τα προϊόντα που επιθυμείτε. Τόσο απλά, θα έρθουν όλα σπίτι σας.

Εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο είναι για πολλούς μέρα ξεκούρασης και χαλάρωσης. Πιθανότατα αυτές τις δύο μέρες να μη θέλετε να κάνετε τίποτα, αλλά αυτό θα σας γλίτωνε ελεύθερο χρόνο από τις υπόλοιπες μέρες. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να κάνετε μια γενική καθαριότητα το Σάββατο, ώστε να μην ασχοληθείτε ξανά με αυτό στη διάρκεια της βδομάδας. Ακόμη, θα μπορούσατε να να μαγειρέψετε μεγάλες ποσότητες, για να έχετε φαγητό για πολλές μέρες.

Βάλτε προτεραιότητες

Βρείτε ένα χόμπι που σας αρέσει πραγματικά για τον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά ποτέ μην το βάλετε σε δεύτερη μοίρα για να κάνετε κάτι άλλο λιγότερο σημαντικό. Θα πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε τι σας γεμίζει και σας κάνει χαρούμενους.

Ελαττώστε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου

Αντί να περνάτε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο ή σερφάροντας στο διαδίκτυο, δείτε ένα φίλο ή βγείτε για μία βόλτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κινητό τηλέφωνο με αποτέλεσμα να χάνουν την πραγματική ζωή.

Προγραμματίστε τον ύπνο σας

Το προγραμματισμένο ωράριο ύπνου καθημερινά θα σας βοηθήσει να ξυπνάτε πιο εύκολα. Και κατά συνέπεια να μπορείτε να οργανώσετε ευκολότερα τις δουλείες σας.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px}
span.s1 {font-kerning: none}