Οι αεροφωτογραφίες είναι πάντα ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Οι περισσότερες είναι τραβηγμένες από ενοικιασμένα ελικόπτερα με προγραμματισμένη διαδρομή ή, πιο πρόσφατα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ads

Ωστόσο δύο Αμερικάνοι φωτογράφοι αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά, επιλέγοντας διαφορετικές λύσεις.

Η Zoe Wetherall φωτογραφίζει από το καλάθι ενός αερόστατου και ο Ashok Sinha κάθεται στη θέση του σε ένα επιβατηγό αεροσκάφος και έχει τον φακό του κολλημένο στο παράθυρο. Δεν προτιμούν τις δοκιμασμένες και εύκολες, ομολογουμένως, λύσεις του παρελθόντος. Ανεβαίνουν σε υψηλοτέρα στρώματα της ατμόσφαιρας για να συλλάβει ο φακός τους – χειρωνακτικά, θα τολμούσε να πει κανείς – τα τοπία που θεωρούμε δεδομένα όταν κοιτάζουμε από ψηλά.

Σε αερόστατα η μία, σε άπειρες πτήσεις Ν. Υόρκη-Λος Άντζελες και ξανά πίσω ο άλλος. Συνεχές «πείραμα και παρατήρηση». Αλλά η λύση αποδίδει. Υπάρχει κάτι το ακραία ανθρώπινο στις φωτογραφίες τους.

Ads

image

image

image

image

Η γκαλερί Front Room Gallery, στη Νέα Υόρκη, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αυτές τις μέρες έκθεση των δύο βραβευμένων φωτογράφων. «STRATA», «Στρώματα (ατμόσφαιρας, προφανώς)» είναι το όνομα της έκθεσης.

image

image

image

image

image