Στις επόμενες γενιές η απάντηση στο ερώτημα «Πως γνώρισες το άλλο σου μισό;» θα είναι «στο Tinder προφανώς». Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το διαδίκτυο έχει γίνει ο κυρίαρχος τρόπος για να γνωρίζονται τα ζευγάρια.

Ads

Η τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford, με τίτλο «How Do Couples Meet and Stay Together», διαπίστωσε ότι το 39% των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών γνωρίστηκε μέσω online dating ή αντίστοιχων εφαρμογών, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 22% το 2009, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έρευνα. Η ζωή έχει αλλάξει ριζικά με την τεχνολογία και το ίδιο και το φλερτ.

Γνωρίζουμε ξένους, όχι φίλους φίλων

Οι άνθρωποι που γνωρίζονται μέσω φίλων μειώθηκαν από 34% το 1990 σε 20% στα πιο πρόσφατα δεδομένα, ενώ άλλου είδους γνωριμίες όπως μέσω της εργασίας και οικογένειας έχουν επίσης μειωθεί. Με την πρώτη ματιά του γραφήματος, φαίνεται ότι ο αριθμός των ζευγαριών που γνωρίζονται σε ένα μπαρ έχει αυξηθεί, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή «γνωρίστηκαν» στο διαδίκτυο πρώτα και το μπαρ ήταν ο τόπος της πρώτης προσωπικής τους συνάντησης.

Ads

«Η άνοδος του online dating έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Όταν εξετάσαμε τα τελευταία στοιχεία το 2009, οι φίλοι ήταν ακόμα πιο δημοφιλής τρόπος που τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια γνώριζαν συντρόφους. Είμαι έκπληκτος για το πόσο το διαδίκτυο έχει φέρει τόσο μεγάλες αλλαγές», αναφέρει στον Guardian ο Michael Rosenfeld, καθηγητής κοινωνιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν οι άνθρωποι θα γνωρίζονται μόνο με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον. Ο Rosenfeld υποστηρίζει ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις, αλλά πιθανότατα η κατάσταση να μην αλλάξει αισθητά τα επόμενα χρόνια. Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και η εφεύρεση των smartphone με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μόλις πριν από μια δεκαετία είχαν τεράστιο αντίκτυπο. «Δεν ξέρω αν θα δούμε μια άλλη καινοτομία τόσο ισχυρή όσο αυτά τα δύο τα επόμενα 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Online dating και στιγματισμός

Από τη μεριά του η Roisin Ryan-Flood, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν παλιά online dating ντρέπονταν γι΄ αυτό και δεν ήθελαν να γνωρίζει κάτι ο περίγυρος τους. «Τώρα είναι όλοι πολύ πιο ανοιχτοί καθώς βρίσκεται παντού. Το Tinder για παράδειγμα σύμφωνα με τους νέους είναι πλέον δημοφιλές και mainstream».

Καθώς ζούμε σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, δεν προκαλεί έκπληξη, ότι οι σχέσεις μας έχουν γίνει εξίσου ψηφιακές, όπως συμβαίνει και με τις ηλεκτρονικές αγορές για παράδειγμα. «Παρόλο που στο online dating υπάρχει η πιθανότητα απόρριψης, έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Από την έρευνά μου, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για κάνουν γνωριμίες κι ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίζουν διαφορετικά άτομα ακόμα και κάθε μέρα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Julia Carter, λέκτορα της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, η άποψη ότι το online dating τροφοδοτεί τις βραχυπρόθεσμες, χωρίς νόημα σχέσεις δεν είναι σωστή. «Όταν εξετάζετε τα δεδομένα και μιλάτε σε ζευγάρια, όσοι συναντήθηκαν στο διαδίκτυο δεν τείνουν να λένε διαφορετικά πράγματα σε σχέση με όσους γνωρίστηκαν με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Ενώ η αρχή των σχέσεων μπορεί να είναι διαφορετική όταν αυτές οι σχέσεις αρχίσουν να εδραιώνονται, τότε ο τρόπος που κάνουμε τα πράγματα δεν αλλάζει».

Η «παρακμή» της παιδικής και πανεπιστημιακής αγάπης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι παντρεύονται όλο και πιο αργά στη ζωή τους. Ειδικότερα στη Βρετανία, η ηλικία του πρώτου γάμου αυξάνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τώρα έχει φτάσει τα 38 για τους άνδρες και τα 35 για τις γυναίκες. «Οι άνθρωποι βγαίνουν πολλά περισσότερα ραντεβού και πειραματίζονται πριν παντρευτούν», λέει ο Rosenfeld. Η μελέτη του Στάνφορντ δείχνει την μείωση στα ποσοστά της παιδικής αγάπης. «Καθώς είμαστε όλο και πιο κοντά στην παγκοσμιοποίηση, αυτά τα τοπικά στενά πλαίσια – και η πολύ μικρή κοινότητα φίλων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στο πώς μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας», πρόσθεσε η Carter.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τους έρωτες του πανεπιστημίου. «Στο παρελθόν, θα μπορούσατε να είχατε συναντήσει κάποιον στο πανεπιστήμιο και να ήσασταν ευχαριστημένοι, ενώ τώρα με την πρόοδο της τεχνολογίας οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν για κάτι καλύτερο. Πλέον οι άνθρωποι παντρεύονται και κάνουν παιδιά πολύ αργότερα στη ζωή τους, που σημαίνει ότι οι πανεπιστημιακές τους σχέσεις τείνουν να ‘σβήνουν’ με τον καιρό».

Το φλερτ στο χώρο εργασίας μειώνεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φλερτ στο εργασιακό χώρο αυξήθηκε σημαντικά στη δεκαετία του ’70 και κορυφώθηκε γύρω στη δεκαετία του ’80 , όταν οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται και να αφήνουν τη δουλειά της νοικοκυράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά. Ο Rosenfeld υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο εύκολο να γνωρίσει κανείς κόσμο στο διαδίκτυο παρά στο γραφείο. «Στο πανεπιστήμιο υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι, αλλά στον χώρο εργασίας δεν είναι 100% σαφές ποιος είναι ο μόνος ή αν είναι πρέπον να βγεις με τον προϊστάμενό σου».

Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος η σχέση να μην πάει καλά και τότε θα αναγκαστεί κανείς να βλέπει κάθε μέρα τον συνάδελφο με τον οποίο έβγαινε ραντεβού. Αλλά και το κίνημα #MeToo με τις αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης, θα μπορούσε να έχει επηξρεάσει το φλερτ στους χώρους εργασίας.

Είμαστε όλο και πιο αποξενωμένοι;

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι συναναστρέφονται με τους γείτονες τους. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι διαπίστωσε ότι το 73% των ανθρώπων δεν γνώριζαν τα ονόματα των γειτόνων τους και το 68% τους χαρακτήριζαν ως «ξένους».

Οι ερωτικές μας ιστορίες γίνονται όλο και πιο βαρετές ή σύντομες

Το 2009, οι ερωτηθέντες στην έρευνα χρησιμοποίησαν 67 λέξεις για να μιλήσουν για το πώς γνωρίστηκαν. Μέχρι το 2017, αυτό είχε συρρικνωθεί σε 37 λέξεις, πιθανότατα επειδή δεν έχουμε πολλά να πούμε. «Μερικοί άνθρωποι εξέφραζαν ένα είδος νοσταλγίας για αυτή την ιδέα διαφορετικού τρόπου που βγαίνουν ραντεβού οι άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι είχαν πραγματικά θετικές εμπειρίες από το online dating. Όπως και να έχει η τεχνολογία αλλάζει και ίσως σε λίγα χρόνια η γνωριμία μέσω tinder να θεωρείται. Δεν νομίζω ότι οι εφαρμογές είναι καλύτερες ή χειρότερες από οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι να συναντήσετε κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε μια σύνδεση», καταλήγει η Ryan-Flood.