Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ, Ινβγκάρ Κάμπραντ, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 91 χρονών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία, αφού ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Κατείχε μάλιστα την 8η θέση στον δείκτη των εκατομμυριούχων του Bloomberg και η περιουσία του άγγιζε τα 58,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ads

Η περιουσία του όμως θα διασκορπιστεί, λόγω μιας απόφασής που είχε λάβει ο ίδιος τη δεκαετία του 1980, η οποία διασφαλίζει ότι η ΙΚΕΑ θα βρίσκεται εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας. Στόχος του ήταν να συνεχίσει η μακρά ανεξαρτησία και επιβίωση του «κολοσσού» του λιανεμπορίου.

Ειδικότερα, οι κληρονόμοι του Κάμπραντ δεν θα έχουν άμεσο έλεγχο της επιχείρησης, αλλά θα έχουν μια μικρότερης αξίας περιουσία που προέρχεται από την Ikano Group, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία άγγιζαν τα 10 δισ. δολ. το 2016.

Τα περισσότερα καταστήματα IKEA ανήκουν στην Stichting Ingka Foundation, μία ολλανδική οντότητα που ιδρύθηκε, έχοντας ως αντικείμενο τις δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και την «υποστήριξη της καινοτομίας» στο σχέδιο.

Ads

Σημειώνεται ακόμα πως παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka είναι μόνο εν μέρει φιλανθρωπική. Το καταστατικό του επιτρέπει την επανεπένδυση των κερδών στην εταιρία, σύμφωνα με τον Per Heggenes, διευθύνοντα σύμβουλο του Ikea Foundation. Το ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης του εαυτού του, οπότε κανένα από τα μέλη της οικογένειας Κάμπραντ δεν έχει μετοχές.

Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Interogo Foundation, στο εποπτικό συμβούλιο της οποίας, τα μέλη της οικογένειας Κάμπραντ αποτελούσαν και θα αποτελούν μειοψηφία.

Ο Κάμπραντ «δεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα, για αυτό και έχτισε έτσι την ιδιοκτησία» είχε δηλώσει το 2012 στο Bloomberg ο Περ Χεγκένες, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ikea Foundation – και οι εξελίξεις τον δικαιώνουν.