Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την επιρροή της Ιαπωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Death Note», που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή άνιμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση που απευθύνεται τόσο στους διευθυντές σχολείων όσο και στα ΜΜΕ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθανάσιος Γαλήνας, κατ’ εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εφιστά την προσοχή για το γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό, το οποίο όπως σημειώνει έφτασε σε σημείο να επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο, ενώ ήδη έχουν καταγραφή σοβαρά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, βίας αλλά και μία δολοφονία.

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα (όπως λέγονται τα ιαπωνικά κόμικς) και θεωρείται ένα από τα καλύτερα άνιμε όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Αρχικά, το μάνγκα δημοσιεύτηκε στις σελίδες του περιοδικού Weekly Shōnen Jump από το Δεκέμβριο του 2003 έως το Μάιο του 2006, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση την περίοδο 2006-2007. Η σειρά μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη από το  Netflix το 2017, ενώ έχει εμπνεύσει δύο μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια.

Αλλά ποια είναι η υπόθεση του Death Note;

Το μάνγκα σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα αποτελείται από 108 κεφάλαια, ενώ η σειρά αποτελείται από μόλις 37. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του.

Ads

Το Death Note το έριξε στον ανθρώπινο κόσμο ένας σινιγκάμι, δηλαδή ένας Θεός Θανάτου, ο οποίος λατρεύει τα κόκκινα μήλα και ακολουθεί παντού τον Λάιτ, χωρίς να μπορεί να τον δει κανένας άλλος. Ο Λάιτ απογοητευμένος από την αδικία που επικρατεί στον κόσμο και την δολοφονία της μητέρας του που τον στιγμάτισε, αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από όλους τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει».

image

Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του μυστηριώδη και δημοφιλή “L”. Η αστυνομία σταδιακά θα πλησιάζει όλο και πιο πολύ στον Λάιτ, ενώ ο πρωταγωνιστής θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα ανελέητο παιχνίδι κρυφτού με μόνους του συμμάχους το μυαλό του, τον σινιγκάμι και το υπερφυσικό του σημειωματάριο.

Το ψυχολογικό δράμα παρακολουθεί την πορεία του ήρωα ο οποίος φαίνεται ότι σταδιακά παραμερίζει τους αρχικούς ηθικούς του στόχους, επιδιώκει να γίνει «θεός ενός νέου κόσμου» και θα οδηγείται στην παράνοια, εξολοθρεύοντας όσους απειλούν να τον ξεσκεπάσουν.

Από τον φανταστικό στον πραγματικό κόσμο

Το Death Note  δεν άργησε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα άνιμε στον κόσμο. Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς τετράδια με τίτλο Death Note, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του «Death Note» έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Το 2007, στο Βέλγιο ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός έχοντας στο πλάι του δύο χειρόγραφες σημειώσεις που παρέπεμπαν στο μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα  «Mangamoord» (Φόνος του Manga).

Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα άνιμε και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν αν θεωρηθούν κάπως υπερβολικές. Μιλάμε για φανταστική ιστορία μυθοπλασίας που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μια σειρά πραγματεύεται τέτοια θέματα. Βία και παραλογισμός υπάρχουν και σε πολλές άλλες σειρές και ταινίες που είναι εξίσου δημοφιλείς.

Το Death Note είναι ένα ενδιαφέρον άνιμε με εθιστική πλοκή και πολύ έξυπνο σενάριο, που θίγει ηθικά ερωτήματα, τα οποία ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν και αρκετοί γονείς υποστηρικτές πύο θεωρούν ότι κρύβει πολλά μηνύματα για τον «σάπιο» κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.