Πολλές κουζίνες στον κόσμο είναι νόστιμες και δημοφιλείς, απλά κάποιες έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με διεθνής μελέτη του YouGov, η πιο δημοφιλής κουζίνα σε όλο τον κόσμο είναι η ιταλική.

Ads

Για την έρευνα ζητήθηκε από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους σε 24 χώρες, να ψηφίσουν ποιες από τις 34 εθνικές κουζίνες που δοκίμασαν τους άρεσαν ή δεν τους άρεσαν.

Οι αριθμοί έδειξαν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών πιάτων στον κόσμο, με την ιταλική κουζίνα να έχει ένα μέσο όρο δημοτικότητας 84% σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Φυσικά, οι μεγαλύτεροι οπαδοί του ιταλικού φαγητού ήταν οι ίδιοι οι Ιταλοί, με το 99% να λέει ότι απολάμβαναν τα εθνικά τους πιάτα, ενώ ακολουθούν η ιταλική (94%) και η γαλλική κουζίνα (92%).

Ads

Η κινεζική κουζίνα ήρθε στη δεύτερη θέση, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 78%. Σύμφωνα με τον Independent, οι Κινέζοι απάντησαν ότι προτιμούν τις δικές τους συνταγές σε ποσοστό 95%. Την κινεζική κουζίνα επέλεξαν σε ποσοστό 94% οι ερωτηθέντες από τη Σιγκαπούρη και σε ποσοστό 91% από το Χονγκ Κονγκ.

Το top 3 συμπλήρωσε η ιαπωνική κουζίνα με ποσοστό 71%. Ακολουθούν η ταϊλανδέζικη με 70%, η γαλλική με 70%, η ισπανική με 68% και η αμερικανική με 68%.

image

Ωστόσο, η βρετανική κουζίνα δεν αποδείχθηκε δημοφιλής επιλογή σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το 91% των Βρετανών λέει ότι τους άρεσε η δική τους κουζίνα, λιγότερο από το ήμισυ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική κουζίνα βρέθηκε στη 12η θέση με ποσοστό 56%. Σύμφωνα με την έρευνα, η λιγότερο δημοφιλής κουζίνα στον κόσμο είναι η περουβιανή, με μέσο όρο μόλις 32%, ενώ προτελευταία είναι η φινλανδική κουζίνα με οριακή διαφορά.

Οι Ιάπωνες είναι η εθνικότητα με την πιο αρνητική άποψη για κουζίνα άλλης χώρας, συγκεκριμένα μόλις το 11% των Γιαπωνέζων δηλώνουν ότι τους αρέσει η κουζίνα της Σαουδικής Αραβίας.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ιάπωνες ήταν οι πιο σκληροί κριτές συνολικά, καθώς οι 23 από τις 34 χώρες βαθμολογήθηκαν με ποσοστά μικρότερα του του 50%.