Το ποδήλατο φέτος γίνεται 200 ετών! Πρώτη φορά που εμφανίστηκε ένα όχημα με δυο ρόδες ήταν στην Καλσρούη της Γερμανίας το 1817, με τον αναβάτη, βαρόνο Καρλ φον Ντράις, να δίνει ώθηση… κλωτσώντας το έδαφος, μιας και δεν είχε βάλει πεντάλ!

Ads

Όταν εφευρέθηκε η Laufmaschine (μηχανή τρεξίματος), που σύντομα ονομάστηκε Draisine (κεντρική φωτό) από τον Τύπο της εποχής, αποτελούσε το πρώτο όχημα με την ικανότητα να στρίβει, που δεν το ωθούσαν άλογα, αλλά ο άνθρωπος. Μέχρι τότε η βασική κινητήριος “δύναμη” ήταν τα άλογα, όμως η έκρηξη του ηφαιστείου Tambora στην Ινδονησία το 1815 σκέπασε την Ευρώπη με σύννεφα στάχτης. Το χιονισμένο καλοκαίρι που ακολούθησε κατέστρεψε τις σοδειές με αποτέλεσμα πολλά άλογα να σφαχθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πείνα. 

Αμέσως το Draisine μετατράπηκε σε τρέλα που κυρίευε τον κόσμο, με μηχανικούς να φτιάχνουν την δική τους εκδοχή. Όμως δεν μπορούσε να καλύψει μεγάλες αποστάσεις. Μέσα στα επόμενα 60 χρόνια προστέθηκαν τα πεντάλ, κατασκευάστηκε ο σκελετός από κούφιο μέταλλο για να γίνει πιο ελαφρύ, και άλλαξε μέγεθος και σχήμα πολλές φορές! Το 1879 η αλυσίδα δέθηκε με την πίσω ρόδα κάνοντας την ποδηλασία πολύ πιο εύκολη, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1880 προστέθηκαν τα λάστιχα με αέρα! 

image

Ads

Έκτοτε το ποδήλατο κατέκτησε τον κόσμο, από τις βουνοκορφές μέχρι τις πεδιάδες, και τις καρδιές κάθε μικρού… και μεγάλου! Μάλιστα, συνεχίζει να εξελίσσεται, οι πωλήσεις του αυξάνονται και… αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή!

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα λεγόμενα e-bikes, αλλάζουν την νοοτροπία των σύγχρονων πόλεων, που οικοδομήθηκαν με πυλώνα το αυτοκίνητο. Όμως σύμφωνα με την Deutsche Welle, κάποιοι στη Γερμανία μιλούν ήδη για την ποδηλατική αναγέννηση. Δεν είναι άστοχο, εάν σκεφτεί κανείς πως το ταπεινό ποδήλατο είναι ένας εύκολος και φτηνός τρόπος μετακίνησης, δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, κρατά την ατμόσφαιρα καθαρή, τους δρόμους ήσυχους και τους πολίτες υγιείς! 

Επίσης, έχουν εφευρεθεί ποδήλατα που μπορούν να μεταφέρουν φορτία, από γράμματα και γάλα μέχρι και πιο βαριά αντικείμενα, με σκοπό να αντικαταστήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τα φορτηγά των μεταφορέων εντός πόλεων! Μεγάλες εταιρείες μεταφορών, όπως η DHL και η UPS, ήδη έχουν υιοθετήσει τα ηλεκτρικά ποδήλατα σε πολλές πόλεις. 

Όμως το βασικό πρόβλημα του ποδηλάτη πλέον δεν είναι οι νέες μορφές ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα αστικά κέντρα για να ποδηλατήσει! Πάντα, όμως, υπάρχει η φύση, όπου δεν τον εμποδίζει τίποτα: