Με την κουλτούρα των cocktail να αρχίζει και να ανεβαίνει παγκοσμίως, πέντε κορυφαία ταλέντα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, η Lauren Mote, Diageo Global Cocktailian, ο Dre Masso, ένα όνομα «θρύλος» στην μιξολογία, ο Matt Preston, οικοδεσπότης του MasterChef στην Αυστραλία και κριτής του διαγωνισμού World Class Global Final 2017, ο Alex Kratena, πρώην head bartender του bar Artesia στο ξενοδοχείο Langham στο Λονδίνο και ο Charles Joly, νικητής του Diageo World Class Bartender Of The Year 2014, προέβλεψαν τέσσερις ηχηρές τάσεις για το 2018.

Ειδικότερα, αυτές οι τάσεις αφορούν την άνοδο της βιωσιμότητας, τα signature serves, την ανάπτυξη μια στενής σχέσης μεταξύ των mixed ποτών και της εκλεκτής κουζίνας και την άνοδο των cocktails στο σπίτι, κάποια από τα οποία παράχθηκαν και κατά τη διάρκεια του  Diageo World Class Bartender Of The Year Final, του μεγαλύτερου cocktail διαγωνισμού στην Πόλη του Μεξικού.

Τα τέσσερα νέα trends αναλυτικά:

1. Sustainable Serves

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές είναι πρόθυμος να ξοδέψει 10% περισσότερα χρήματα για προϊόντα που παράγονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Επομένως, ακολουθώντας μια βιώσιμη επιλογή τα bar έχουν να κερδίσουν σημαντικό επιχειρηματικό όφελος, πέρα από το περιβαλλοντικό. Ο Ryan Chetiyawardana, από το Dandelyan στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ακολουθώντας αυτή τη προσέγγιση έχει καταφέρει να μειώσει τα απόβλητα στο bar του έως και 75%. O Dre Masso σχολίασε: «Ο κόσμος κατανοεί το αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές τους τόσο στο σώμα τους όσο και στο περιβάλλον. Οι βιώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες μέθοδοι και συστατικά γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Οι mixologists που αγκαλιάζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι εκείνοι που θα εξελιχθούν».


Café Cantata

2. Signature Serves

Ένας από τους πρώτους εκσυγχρονιστές και καινοτόμους στον κλάδο των cocktail, ο Giuseppe Cipriani,  δημιούργησε το Bellini στη Βενετία τη δεκαετία του 1930. Σήμερα, το σπίτι του Bellini, γνωστό και ως Harry’s Bar, είναι ένας must προορισμός για τους λάτρεις των cocktail. Έχει διαπιστωθεί ότι οι καταναλωτές, πλέον, ξοδεύουν 5% περισσότερα χρήματα σε πολυτελείς εμπειρίες αντί σε πολυτελή προϊόντα, επομένως οι ιδιοκτήτες bars και οι mixologists που θα ακολουθήσουν αυτή την τάση θα εξελιχθούν το 2018. Ο Alex Kratena δήλωσε: «Τα καλύτερα bar του κόσμου είναι ήδη εδραιωμένοι προορισμοί για drink savvy ταξιδιώτες. Το 2018 περιμένω να δω όλο και περισσότερους ενημερωμένους υπεύθυνους bar και ταλαντούχους bartenders να δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες ποτών που ξεπερνούν το "αναμενόμενο" και ωθούν τα signature serves να γίνουν η απάντηση στο τι σημαίνουν τα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο του εστιατορίου.»


Juniper Cream Soda

3. Culinary Cocktails

Η τάση των cocktail που συνδυάζονται με την γαστρονομία μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικά από τα κορυφαία bar παγκοσμίως με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είτε είναι foie gras με αλατισμένη καραμέλα αναμειγμένα στο Μανχάταν cocktail, είτε ένα Kobe Old Fashioned φτιαγμένο από βοδινό λίπος από την ιαπωνική λιχουδιά, ή ακόμα και ένα cocktail πίτσας «Μαργαρίτα», που πρωτο-δημιουργήθηκε στο Bunga Bunga του Λονδίνου και περιέχει gin αναμειγμένο με κρούστα πίτσας, χυμό ντομάτας μαγειρεμένο με κρεμμύδια, βασιλικό, ρίγανη και ζεστό αφρό τυριού Burrata. «Με την άνοδο των celebrity σεφ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, και το αυξημένο ενδιαφέρον προς την κουζίνα, οι πιο έμπειροι mixologists θα διερευνήσουν και θα πειραματιστούν με γεύσεις, υφές, συστατικά και τεχνικές δανεισμένες από τους συναδέλφους τους στον κόσμο του fine dining,» τόνισε ο Matt Preston. «Από την ανατρεπτική κουζίνα και την σκληρή ζύμωση μέχρι τα τοπικά προϊόντα και την ανάπτυξη του συνδρόμου “palate” υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ο κόσμος της γευσιγνωσίας με αυτόν του bartending μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Ανυπομονώ να τα εξερευνήσω όλα αυτά με την αξιότιμη αυτή ομάδα περίφημων bartending experts παγκοσμίως,» προσέθεσε.


Kernel Horchata

4. Cocktails at Home

Έρευνες δείχνουν ότι το 73% των νεαρών καταναλωτών απολαμβάνουν σε ειδικές περιπτώσεις στο σπίτι cocktails, αποδεικνύοντας ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να πειραματιστούν με τα υλικά που διατηρούν στα ντουλάπια της κουζίνας τους και να γίνουν λίγο πιο περιπετειώδεις με τα cocktails τους. Ο Charles Joly σχολίασε: «Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να εξελίσσονται σε παθιασμένους λάτρεις των cocktail. Αντί να ανοίξουν ένα μπουκάλι κρασί όταν φτάσουν οι επισκέπτες, το επόμενο λογικό βήμα για τους λάτρεις των cocktail είναι να μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα cocktail στο σπίτι όταν υποδέχονται φίλους και οικογένεια.» Η Lauren Mote προσέθεσε: «Στόχος του World Class δεν είναι μόνο να βρούμε τον καλύτερο bartender στον κόσμο, θέλουμε, επίσης, να εμπνεύσουμε τους λάτρεις των cocktail σε όλο τον κόσμο να καταναλώνουν ποιοτικά. Θέλουμε επίδοξους «εγχώριους bartenders» να έχουν το θάρρος να εξερευνήσουν το τι είναι δυνατό και να δημιουργήσουν τα δικά τους signature cocktail στην κουζίνα τους. Ποιος ξέρει, ίσως ορισμένοι από αυτούς να καταλήξουν ακόμη και ως φιναλίστ στο World Class στο μέλλον.»


Pantry Punch