Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν σπίτι για να δουν κάποια σειρά ή ταινία.

Ads

Το 2017 θα μείνει στην ιστορία της ποπ κουλτούρας ως η χρονιά που ζήσαμε το «Twin Peaks: The Return», όμως υπάρχουν και πολλές άλλες σειρές που ξεχώρισαν.

Κάναμε μια λίστα με κάποιες από τις κορυφαίες σειρές της χρονιάς, από δράματα εποχής και επιστημονικής φαντασίας, μέχρι λογοτεχνικές διασκευές και τηλεοπτικές αναβιώσεις που δε θυμίζουν απολύτως τίποτα ότι έχουμε δει στο παρελθόν. 

Twin Peaks

Για τον David Lynch δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Ο ταλαντούχος και ιδιαίτερος σκηνοθέτης επέστρεψε μετά από 27 χρόνια για να συνεχίζει την τηλεοπτική σειρά που μάγεψε το κοινό το μακρινό 1990. Twin Peaks… μια ειδυλλιακή μικρή πόλη στην Αμερική κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Η ζωές των κατοίκων περνούν φαινομενικά ήρεμα μέχρι τη στιγμή που μια νεαρή κοπέλα, η Laura Palmer (η πιο δημοφιλής κοπέλα στο τοπικό λύκειο και γενικά στην πόλη) βρίσκεται δολοφονημένη. Την υπόθεση καλείται να διαλευκάνει ο ειδικός πράκτορας του FBI Dale Cooper, ένας πανέξυπνος αλλά ιδιόρρυθμος τύπος. Κατά τη διάρκεια των ερευνών θα ανακαλύψει ότι κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται και ότι όλοι στο Twin Peaks έχουν κρυμμένα βρώμικα μυστικά

Ads

To 1989 ο David Lynch, μαζί με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Mark Frost αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα καινούριο τηλεοπτικό εγχείρημα επηρεασμένοι και γοητευμένοι από την ιδέα του μυστηριώδους θανάτου μιας πανέμορφης και αγαπητής σε όλους ηρωίδας, η πραγματική ζωή της οποίας, όμως, έκρυβε πάμπολλα μυστικά και απαγορευμένες σχέσεις, τις οποίες εξομολογούταν στο ημερολόγιο της…

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Twin Peaks… Η δημοφιλέστερη cult σειρά μυστηρίου και μεταφυσικού δράματος που προβλήθηκε ποτέ στην Αμερική,  η οποία έκανε μια τολμηρή επιστροφή το 2017 με την πλειοψηφία του αρχικού καστ μαζί με πολλά νέα πρόσωπα.

Alias Grace

Το «Alias Grace» είναι μια παραγωγή μυστηρίου και γκόθικ τρόμου έξι επεισοδίων από το Netflix, που έχει κύριο θέμα την ανισότητα μεταξύ των φύλων και την εκμετάλλευση των κατώτερων τάξεων και των μεταναστών. Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ.

Η Ιρλανδή μετανάστρια Γκρέις Μαρκς δολοφονεί τον εργοδότη της στον Καναδά του 1843, αλλά στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τίποτα. Ένας γιατρός που ασκεί τη νεοσύστατη επιστήμη της ψυχιατρικής αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Η ίδια η Άτγουντ εκτελεί χρέη παραγωγού, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό καθώς θέτει αυτόματα υψηλές προσδοκίες.

The Handmaid’s Tale

Το «The Handmaid’s Tale» γράφτηκε το μακρινό 1985 από την Μάργκαρετ Ατγουντ, όμως είναι απίστευτα επίκαιρο. Απεικoνίζει ένα δυστοπικό μέλλον που έχει στερήσει ολοκληρωτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις γυναίκες. Σε ένα παράλληλο 2017, τα πάντα είναι μολυσμένα, το οικοσύστημα καταρρέει και το σημαντικότερο, η μεγάλη πλειοψηφία του παγκοσμίου πληθυσμού έχει χάσει την γονιμότητα του. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας έχει καταρρεύσει μετά από πραξικόπημα και την θέση της έχουν πάρει χριστιανικοί δικτάτορες που θέλουν η χώρα να επιστρέψει στις παλιές της άξιες.

Η νέα ηγεσία διοικεί όπως και κάθε δικτατορία, χρησιμοποιώντας την θρησκεία, τα όπλα και τους ρουφιάνους της. Για να σώσουν οι πραξικοπηματίες την χώρα, η οποία τώρα έχει μετονομαστεί σε Gilead και είναι στα πρόθυρα να ερημώσει λόγω υπογεννητικότητας, φυλακίζουν τις λιγοστές πλέον γόνιμες γυναίκες που δεν ανήκουν στην υψηλή τάξη που ελέγχει την χώρα και τις αναγκάζουν να βιάζονται από τους αφέντες τους με σκοπό την τεκνοποίηση.

Stranger Things

Το Stranger Things είναι αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Ντάφερ. Είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τους Ματ και Ρος Ντάφερ. Η σειρά εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1980 στη φανταστική πόλη Χόκινς της Ιντιάνα και αποτελεί φόρο τιμής στα 80s και της ποπ κουλτούρας. Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα έργα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Τζον Κάρπεντερ και του Στίβεν Κινγκ, μεταξύ άλλων.

Το Stranger Things βρίσκεται στη φανταστική αγροτική πόλη Hawkins της Ιντιάνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το κοντινό εθνικό εργαστήριο Hawkins φαινομενικά εκτελεί επιστημονική έρευνα για το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κρυφά πραγματοποιεί πειράματα σε παραφυσικά και υπερφυσικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν υποκείμενα ανθρώπινων τεστ. Αθέλητα, έχουν δημιουργήσει μια πύλη σε μια εναλλακτική διάσταση που ονομάζεται “Upside Down”. Η επίδραση του Upside Down αρχίζει να επηρεάζει τους άγνωστους κατοίκους του Hawkins με καταστροφικούς τρόπους. Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στην εξαφάνιση ενός νεαρού αγοριού και την εμφάνιση ενός ψυχοκινητικού κοριτσιού, που βοηθά τους φίλους του στην αναζήτησή τους, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του αγοριού, η μητέρα του και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα.

The Keepers

Το «The Keepers» προωθήθηκε σαν το νέο «Making a Murderer» και η σύνδεση είναι απολύτως κατανοητή. Μία καλόγρια δολοφονείται λίγο λίγο πριν τελειώσουν τα ‘60s και οι παλιές της μαθήτριες προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον φόνο της πριν παραγραφεί το έγκλημα. Στη σειρά διαδοχικά αποκαλύπτεται ένα διαβρωμένο σύστημα που δε μπόρεσε να προστατεύσει ούτε την ίδια, ούτε τα κορίτσια που τη λάτρευαν στο θηλέων όπου δίδασκε.

Legion

O Νόα Χόλεϊ έφερε στην τηλεόραση μια ιστορία μεταλλαγμένων υπερηρώων όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ντέιβιντ, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια ως παιδί και μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρικές κλινικές όλη του τη ζωή. Τώρα, στα 30 του και έχοντας μπει σε ίδρυμα για μια ακόμα φορά, χάνει τον εαυτό του στη ρουτίνα της δομημένης καθημερινότητας της ζωής του νοσοκομείου: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, συνεδρίες, φάρμακα, ύπνος μέχρι που ο έρωτας θα
του χτυπήσει την πόρτα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Είναι όντως ο Ντέιβιντ σχιζοφρενής ή μήπως όσα φαντάζεται είναι πραγματικότητα;

Με αφήγηση ουσιαστικά πρώτου προσώπου, από τη ματιά ενός απόλυτα μπερδεμένου ήρωα που δεν ξέρει τι είναι αλήθεια και με τι σειρά συνέβησαν τα όσα πράγματα συνέβησαν, τα πάντα γίνονται ονειρικά, και απολύτως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μέσα από όλα ο δημιουργός προσπαθεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός άντρα που προσπαθεί να ανασύρει τις βαθύτερες αλήθειες του εαυτού του, από μέσα του.

Fargo

Το κλασικό πια διαμαντάκι των αδελφών Κοέν ενέπνευσε μια από τις απολαυστικότερες σειρές των τελευταίων χρόνων. Όπως η ταινία κυκλοφόρησε το 1996 και η ιστορία της διαδραματιζόταν στο 1987, έτσι και η σειρά βγήκε σήμερα και η ιστορία της εξελίσσεται στο 2006.

H σειρά λαμβάνει μέρος στην χιονισμένη Μινεσότα και ακολουθεί την ιστορία της άφιξης του μυστηριώδους Lorne Mlvo (Billy Bob Thornton) που με τις δολοπλοκίες του καταφέρνει να μπλέξει τον αγαθό ασφαλιστή Lester Nygaard (Martin Freeman) φτάνοντας τον στο χείλος της καταστροφής.

The Leftovers

Μια αρκετά υποτιμημένη σειρά με επίκεντρο τον απόηχο ενός κόσμου που είδε το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού να εξαφανίζεται. Στην τελευταία σεζόν η δράση μεταφέρεται στην Αυστραλία, όπου ο Κέβιν Γκάρβεϊ (Theroux) προσπαθεί να βρει την άκρη μετά την κλιμάκωση των γεγονότων της 2ης σεζόν.