Ισχυρό μήνυμα έστειλε ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκοτιέ που αποφάσισε να καταργήσει τη γούνα από τις κολεξιόν του. Ο διάσημος σχεδιαστής ανακοίνωσε την απόφασή του ζωντανά στη γαλλική τηλεόραση όπου ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο σκοτώνονται τα ζώα για τη γούνα τους είναι απόλυτα θλιβερός. «Η γούνα είναι πιο πρακτική σε σχέση με την ψεύτικη γούνα αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να ζεσταθούμε. Αυτό μας κάνει να κατευθυνθούμε προς μια δημιουργική πλευρά που δεν θα βλάπτει τα ζώα», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Bonsoir στο γαλλικό δίκτυο Canal+ .

Ads

Η Μίμι Μπέκαχι, διευθύντρια των διεθνών προγραμμάτων στην οργάνωση προστασίας των ζώων Peta, δήλωσε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης από την οργάνωση και ένα «σημάδι αλλαγής χρόνων». Μια από τις πιέσεις αυτές ασκήθηκε με την εισβολή μιας ακτιβίστριας σε ένα ντεφιλέ του σχεδιαστή το 2002 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση της γούνας και με την εισβολή ακτιβιστών υπό την ιδρύτρια της PETA ‘Ινγκριντ Νιούκερκ στη μπουτίκ του Γκοτιέ στο Παρίσι το 2006.

«Ο διάσημος σχεδιαστής ακολουθεί τον δρόμο των Gucci, Versace, Galliano, Armani, Ralph Lauren, Michael Kors, Vivienne Westwood και Stella McCartney, που επιχείρησαν πρόσφατα τη μετάβαση αυτή στη μόδα “χωρίς γούνα”. Αυτή η απόφαση είναι ένα σημάδι αλλαγής χρόνων, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιθυμούν πλέον να φορούν τίποτα από ζώα τα οποία ήταν εγκλωβισμένα σε κλουβιά και παγίδες και πέθαναν αργά και βασανιστικά για να δώσουν τη γούνα τους, όπως συνέβαινε για παράδειγμα με τα κογιότ που σκοτώνει η  Canada Goose jackets. Η γούνα σήμερα είναι σαν ένα νεκρό ζώο και είναι καιρός όλοι οι σχεδιαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γκοτιέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ‘Ινγκριντ Νιούκερκ.

Διαβάστε επίσης:

Η Μαριόν Ζιρού εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προστασίας των Ζώων δήλωσε από τη μεριά της ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ είναι παγκοσμίως γνωστός. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εδώ και χρόνια απαιτούμε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους», ενώ η Εταιρία Προστασίας των Ζώων (SPA) ελπίζει ότι το παράδειγμα του Ζαν-Πολ Γκοτιέ θα ακολουθήσουν και άλλοι σχεδιαστές και εταιρίες μόδας. «Οι προϋποθέσεις εκτροφής και θανάτωσης ζώων για τη γούνα τους συνιστούν χείριστη ωμότητα», υπογραμμίζει ο Ζακ-Σαρλ Φομπόν, ο εθελοντής πρόεδρός της.

Ads

Νωρίτερα φέτος, η Coach ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη γούνα των ζώων εντελώς μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Παράλληλα και η Burberry αποκάλυψε ότι δεν θα παράγει πλέον προϊόντα με πραγματική γούνα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. Το ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, υπενθυμίζοντας ότι αγωνίζεται επί 12 χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές γνωστές μάρκες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γούνες στις συλλογές τους, όπως οι Fendi, Balenciaga, Louis Vuitton και Marc Jacobs. Η «Γαλλική Γούνα», η συνομοσπονδία που εκπροσωπεί τα επαγγέλματα του κλάδου της γούνας, εξέφρασε λύπη για την απόφαση του σχεδιαστή «που ελήφθη με βάση ψευδείς πληροφορίες που μεταφέρουν τόσο οι ακτιβιστές όσο και η βιομηχανία της πλαστικής γούνας». Η συνομοσπονδία πάντως ευχαρίστησε τον διάσημο σχεδιαστή για όλες τις υπέροχες δημιουργίες που έφεραν επανάσταση στη φυσική γούνα τα τελευταία 20 χρόνια».

Ας ελπίσουμε το μήνυμα που πέρασε ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ να είναι αρκετά ισχυρό και να δώσει το παράδειγμα και στους υπόλοιπους, για ένα μέλλον όπου τα ζώα δεν θα σκοτώνονται, ούτε θα βασανίζονται για το δέρμα τους.