Ο Νικ Κέιβ τεκμηρίωσε την απόφαση του να πραγματοποιήσει τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες του στο Τελ Αβίβ, πορά τις επικρίσεις  που ακολούθησαν και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια συνάδελφοί του καλούν σε πολιτιστικό εμπάργκο.

Ads

Πολλοί ήταν οι συνάδελφοι του, που στέκονται πλάι στους Παλαιστίνιους και ενάντια στο ισραηλινό κράτος, όπως ο Roger Waters και ο Thurston Moore και κάλεσαν τον Κέιβ να ακυρώσει τη συναυλία του όσο «το απαρτχάιντ παραμένει».

«Παλαιστίνιοι συγγραφείς συλλαμβάνονται. Φεστιβάλ διακόπτονται. Υπάρχει απαγόρευση ταξιδιών για ηθοποιούς και μουσικούς. Τα social media είναι υπό παρακολούθηση. Τα ΜΜΕ δέχονται λογοκρισία και επιδρομές. Αυτά είναι εγκλήματα, αλλά όταν ένας διεθνής καλλιτέχνης του δικού σας βεληνεκούς, παρά τις εκκλήσεις των Παλαιστινίων, συνεχίζει να εμφανίζεται σε σκηνές του Ισραήλ, η κυβέρνηση η οποία προωθεί αυτά τα εγκλήματα παίρνει θάρρος. Ό,τι και να κάνει φαίνεται πως δεν τιμωρείται», ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή η ομάδα «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη» στην οποία συμμετέχει κι ο Γουότερς.

 Ωστόσο, ο διάσημος καλλιτέχνης αποφάσισε να πραγματοποιήσει κανονικά τις προγραμματισμένες συναυλίες του επειδή θεωρεί πολύ σημαντικό να σταθεί εναντίον εκείνων που προσπαθούν να φιμώσουν τους μουσικούς και να τους κάνουν να σωπάσουν.

«Ήρθαμε στο Ισραήλ πριν 20 περίπου χρόνια και πραγματοποιήσαμε κανά δυο περιοδείες. Ένιωσα μια τεράστια σύνδεση με το Ισραήλ. Οι άνθρωποι μιλάνε για την αγάπη μιας χώρας, αλλά σε κάποιο βαθμό αισθάνθηκα, μια σύνδεση που δεν θα μπορούσα πραγματικά να περιγράψω», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ.

Ads

Τόνισε μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έπαιζε στη χώρα εξαιτίας της εμπορικής αποτυχίας του δίσκο «The Boatman’s Call», εξηγώντας ότι κανείς δεν θέλει να ταπεινωθεί δημοσίως και ότι είναι ο χειρότερος φόβος ενός δημιουργού.

Σημείωσε, ότι άλλαξε στάση όταν ήρθε ο Brian Eno να του ζητήσει να υπογράψει τη λίστα «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη». «Υπήρχε κάτι που με σταμάτησε από το να υπογράψω τότε. Όμως επίσης δεν έπαιζα στο Ισραήλ. Κι αυτό μου φαινόταν δειλό, πραγματικά».

Από τη μεριά της η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ τόνισε ότι η στάση του Κέιβ δεν αφορά μόνο τη μουσική, αλλά είναι πολιτική και ηθική απόφαση να σταθεί ενάντια στους καταπιεσμένους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την επιστολή υπέγραψαν πολλοί μουσικοί όπως Neil Young, Cee Lo Green, Backstreet Boys, Lana Del Rey, αλλά και σκηνοθέτες όπως ο Mike Leigh και ο Ken Loach.