Ο Μαρκ Κέλι είναι ένας αμερικανός αστροναύτης που όταν δεν βρίσκεται σε κάποια αποστολή στο διάστημα, αφιερώνει λίγο χρόνο για να κρίνει τα λεγόμενα του Ντόναλτ Τραμπ. Ειδικά στις αρχές του νέου έτους φαίνεται να ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και στην προκειμένη περίπτωση το έκανε με αφορμή την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που αποφάσισε να απαντήσει στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για το «πυρηνικό κουμπί που βρίσκεται πάνω στο γραφείο του συνέχεια», υποστηρίζοντας ότι «το δικό του» κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων είναι «μεγαλύτερο» και «δυνατότερο» από εκείνο του Κιμ Γιονγκ Ουν, κι επιπλέον «λειτουργεί».

«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι "το πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια." Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο & πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μαρκ Κέλι με τη σειρά του απάντησε στον Τραμπ, επισημαίνοντας αρχικά το πόσο σοβαρή είναι η απειλή ξεσπάσματος ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ στην συνέχεια προσκάλεσε τον Πρόεδρο, αν θέλει να συζητήσει μαζί του και να του μάθει περισσότερα.

«Σαν πιλότος στο Ναυτικό των ΗΠΑ, έχω εκπαιδευτεί στη μεταφορά πυρηνικών όπλων. Ο,τι κάναμε με αυτά τα όπλα ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Οχι αστεία, όχι απειλές, όχι λάθη. Κάθε στρατιώτης, ναυτικός, αεροπόρος και πεζοναύτης το γνωρίζει αυτό. Αν θέλετε, μπορείτε να έρθετε να το συζητήσουμε διεξοδικότερα».

Όμως είχε προηγηθεί κι ένα άλλο περιστατικό, όπου ο Τραμπ απέδωσε στον εαυτό του τα εύσημα για την χρονιά ρεκόρ αναφορικά με την ασφάλεια στις αεροπορικές μεταφορές των ΗΠΑ.

«Αφότου ανέλαβα την προεδρία ήμουν πολύ αυστηρός με την πολιτική αεροπορία. Καλά νέα: μόλις έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν ΜΗΔΕΝ θάνατοι το 2017, στην καλύτερη και ασφαλέστερη χρονιά στα χρονικά!».

Ο Κελί δε δίστασε να απαντήσει και σε αυτή τη δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνον, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εκστρατείας για τη βελτίωση της ασφάλειας των επιβατών από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

«Bασικά είναι το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και η ΝΑSA και κυρίως οι αεροπορικές εταιρίες που αξίζουν τα συγχαρητήρια για αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά αν θες να πάρεις τα εύσημα για το γεγονός πως δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στις αεροπορικές μεταφορές το 2017, πρέπει επίσης να αναλάβεις και την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της οπλοκατοχής».