Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Νάταλι Πόρτμαν, μίλησε για την εμπειρία της στο χώρο και τις ανάρμοστες συμπεριφορές που βίωσε όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχτηκε ξεπερνούν τις 100.

Μάλιστα, συμπεριέλαβα μέσα σε αυτές και μία, όταν ήταν 13 μόλις ετών. Η Πόρτμαν έγινε διεθνώς γνωστή σε ηλικία μόλις 12 ετών, με τον ρόλο της στο θρίλερ του Λυκ Μπεσόν, «Leon».

Ειδικότερα, η 36χρονη ηθοποιός, δήλωσε στο περιοδικό PORTeR ότι είχε εμπειρίες με στελέχη κινηματογραφικών στούντιο που χειραγωγούσαν, εκφόβιζαν και την παρενοχλούσαν κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Σε μια περίπτωση, όπως είπε, ένας παραγωγός την κάλεσε στο ιδιωτικό αεροπλάνο του. «Ήμασταν μόνον οι δυο μας και μόνο ένα κρεβάτι που ήταν στρωμένο. Τίποτα δεν συνέβη, δεν μου επιτέθηκε».

Εξήγησα ότι «αυτό δεν με κάνει να αισθάνομαι άνετα» κι αυτό έγινε σεβαστό, ανέφερε η ηθοποιός. «Αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου εντάξει, καταλαβαίνεις; αυτό ήταν πραγματικά απαράδεκτο και χειραγώγηση» τόνισε.

Σημειώνεται, ότι η Νάταλι Πόρτμαν διαδραμάτισε ρόλο στην αυξανόμενη οργή για το σεξισμό στο Χόλιγουντ, όταν ανέβηκε στη σκηνή στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, τον Ιανουάριο. Ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας τόνισε: «Και εδώ είναι οι υποψηφιότητες, όλοι άνδρες».

Η Νάταλι Πόρτμαν είπε ότι συνειδητοποίησε τελικά πως οι εμπειρίες, τις οποίες θεωρούσε «μέρος της δουλειάς», ήταν στην πραγματικότητα περιπτώσεις παρενόχλησης και σεξισμού.

Άρχισα να σκέφτομαι «δεν έχω ιστορία» και αντιλήφθηκα ότι «έχω 100 ιστορίες». «Και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν τους ίδιους συλλογισμούς» είπε.Έχει μιλήσει προηγουμένως για τις εμπειρίες σεξουαλικής τρομοκρατίας που βίωσε μετά το ντεμπούτο της, αποκαλύπτοντας στην Πορεία Γυναικών, στο Λος Άντζελες τον περασμένο μήνα ότι το πρώτο email που έλαβε από θαυμαστή της, όταν ήταν 13 ετών, ήταν «φαντασίωση βιασμού».

Μία άλλη ιστορία, την οποία θυμάται η ηθοποιός, ήταν όταν στα 18 της, ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός έκανε μία αντίστροφη μέτρηση για την ενηλικίωσή της θα ήταν πλέον νόμιμο για κάθε άνδρα να κάνει σεξ μαζί της. Μάλιστα, όπως επισημαίνει διάφοροι κριτικοί ταινιών σχολίαζαν το σώμα της. 

«Ίσως οι γυναίκες να εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας, επειδή είναι ένα εχθρικό περιβάλλον γι’ αυτές και επιλέγουν να μην είναι μέρος αυτού. Έχει αποδειχθεί ότι μόλις αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εργασιακό περιβάλλον και η αναλογία εργαζόμενων ανδρών και γυναικών φτάνει το 50/50, παρατηρούνται λιγότερες τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε η Πόρτμαν.