Πριν λίγο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε σε υπόμνημά του με τις διεθνείς κατηγοριοποιημένες ασθένειες τη «διαταραχή του gaming», μια ασθένεια η οποία υποδηλώνει εκτεταμένη ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ads

Η ασθένεια περιλαμβάνεται σε μια κατηγορία διαταραχών που προκύπτουν από «εθιστικές συμπεριφορές» και για να γίνει επίσημη διάγνωση, τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να παρατηρούνται για μια περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου και να επηρεάζουν ταυτόχρονα την προσωπική ζωή του ατόμου ως προς την οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία, κοινωνικές σχέσεις κλπ.

Ωστόσο, τα video games μπορεί να βελτιώνουν την ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά από μια συνεργασία στην οποία οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με πραγματικά δεδομένα παιχνιδιού.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε παίκτες του Animal Crossing της Nintendo, καθώς και στο Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville της EA, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν περισσότερα παιχνίδια τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη «ευημερία», προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες σε αναφορές ότι τα video games μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία.

Ads

Η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που έγιναν χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα χρόνου παιχνιδιού. Χάρη στη φύση των παιχνιδιών που συνδέονται με το διαδίκτυο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπόρεσε να συνδέσει ψυχολογικά ερωτηματολόγια με αληθινά αρχεία χρόνου που αφιερώθηκε παίζοντας video games.

«Πρόκειται για την προσθήκη παιχνιδιών στο πλαίσιο της ψυχολογικής έρευνας», δήλωσε στον Guardian ο Andrew Przybylski, επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Αυτό μας επιτρέπει να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τα παιχνίδια ως δραστηριότητα αναψυχής».

Ο Przybylski είπε στην αρχή του έργου ότι τον εξέπληξε το πόσο λίγα στοιχεία για τους παίκτες είχαν οι εταιρείες παιχνιδιών, αλλά και από το πόσο λίγα δεδομένα είχαν χρησιμοποιηθεί από προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις πιθανές βλάβες ή τα οφέλη του παιχνιδιού. Η μελέτη, είπε, «δείχνει ότι αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα στο Animal Crossing, είστε πολύ πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, αλλά αυτό αποτελεί ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή σχεδόν όλες οι προηγούμενες έρευνα υποστήριζαν το αντίθετο.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν «αγιοποιούν» τα video games. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι αν συνεχιστεί η έρευνα, θα μάθουμε για τα πράγματα που θεωρούμε ως τοξικά στα παιχνίδια  και θα έχουμε αποδείξεις και για αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Przybylski.

Η έρευνα μελέτησε μόνο δύο παιχνίδια όλων των ηλικιών και άλλοι τρόποι παιχνιδιού θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν φέρει στο φως άλλα αποτελέσματα. Ομοίως, η στάση που έχει κάποιος στα παιχνίδια θα μπορούσε να επηρεάσει τον του ψυχικό αντίκτυπο. Η μελέτη συγκρίνει το πόσο διασκεδαστικό είναι ένα παιχνίδι, αλλά και συμπεριφορές, όπως η αίσθηση του εκφοβισμού, είτε από άλλους παίκτες είτε από τους ίδιους τους μηχανισμούς των παιχνιδιών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα εισαγάγει ένα υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σε συζητήσεις σχετικά με την έννοια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια. Ελπίζει επίσης ότι από τη στιγμή που ενα πολυ μεγάλο ποσοστό των εφήβων ασχολείται με τα βιντεοπαιχνίδια, φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το NHS, θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερους πόρους για να μελετήσουν το θέμα.