Για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στα σύγχρονα αστικά κέντρα είναι αδιανόητη η έννοια της κοινωνίας. Αλλά σε μια κολεκτίβα της επαρχιακής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η αξίες της ισότητας έχουν ακόμη μεγάλη σημασία. 

Ads

Η φωτογράφος Σάρα Ράις πήγε εκεί για πρώτη φορά το 2011. “Με ενδιέφεραν πάρα πολύ οι κοινότητες των ανθρώπων που πήραν δραστικές αποφάσεις στη ζωή τους αφήνοντας πίσω τους την σύγχρονη κοινωνία”, είπε η ίδια στο National Geographic

Αυτό που ξεκίνησε σαν φωτογραφικό θέμα δυο εβδομάδων κατέληξε να γίνει ένα πρότζεκ έξι ετών που επί της ουσίας καταγράφει την ωμότητα της απλής ζωής. Η τελετουργία της καθημερινόητας – η γεωργία, η σφαγή του ζώου, το άρμεγμα της κατσίκας – έχει αποδοθεί υπέροχα στην δουλειά της, και αποτυπώνει τις βαθιές αυτές πράξεις επιβίωσης. Η απλότητα της ζωής τους, σύμφωνα με την ίδια, εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν ιερό. 

image

Ads

image

Στο πέρασμα των χρόνων η φωτογράφος έγινε μάρτυρας της εξέλιξης της δυναμικής αυτής της κοινότητας: οι αποχωρήσεις και οι αφίξεις νέων μελών, οι έρωτες, οι γάμοι και οι γέννες, όλα αποτελούν τα θεμελιώδη στοιχεία της σύνθεσης αυτής της μικροκοινωνίας. Η κολλεκτίβα ιδρύθηκε το 1993 και λειτουργεί με ένα σύστημα χωρίς ιεράχηση που βασίζεται κυρίως στη συνέναιση. Η τοποθεσία της περιτριγυρισμένη από λειβάδια, λόφους, δάση και μια λίμνη, κερδήθηκε ύστερα από μια μακρά διαδικασία. Η κοινότητα συντηρείται με όσα προσφέρει η φύση και από μια κερδοσκοπική επιχείρηση διανομής σπόρων.

image

image

Όλα τα μέλη της είναι μεταξύ είκοσι και τριάντα ετών. Βρέθηκαν εκεί για πολύ διαφορετικούς λόγους, αλλά μοιράζονται την ίδια αξία: τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την φύση. Ο καθένας μαθαίνει και κάνει ό,τι του κινεί την περιέργεια. “Καμία ιδέα δεν θεωρείται ανόητη”, λέει η φωτογράφος. “Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τις πιο τρελές σκέψεις που κάνουν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πράγματα όταν έχουν την ελευθερία τους”, συνεχίζει εξηγώντας ότι κάθε ιδέα που πέφτει στο τραπέζι δέχεται υποστήριξη.

image

image

image

Δεν είναι μόνο ο τρόπος ζωής απλά διαφορετικός εκεί. Παρατηρώντας τα μέλη της κοινότητας, η Ράις είδε ότι υπάρχουν σε ένα άλλο επίπεδο ζωής. “Δεν είναι μόνο ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με την γη. Βλέπεις το διαφορετικό στον τρόπο που κινούν τα σώματά τους στον χώρο”, λέει.  

* Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα της φωτογράφου Σάρα Ράις.