Στη Νότια Κορέα αναπτύσσεται μια μακάβρια εφαρμογή, που επιτρέπει στον χρήστη να συζητά με «άβαταρ» νεκρών συγγενών ή φίλων. Πρόκειται για την εφαρμογή «With Me» της εταιρείας Elrois.

Ads

Η εφαρμογή σαρώνει τον άνθρωπο και στη συνέχεια τον αναδημιουργεί ψηφιακά δημιουργώντας ένα «άβαταρ» τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει, τη φωνή και την εμφάνιση του χρήστη, αναπτύσσοντας μνήμη και αντιδρώντας με διάφορους τρόπους. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και συναισθήματα αλλά και να προβαίνει σε κάποιες ενέργειες ακούγοντας τη φωνή του χρήστη.

«Το σχεδιάσαμε για ανθρώπους που έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Αυτή ήταν η προσωπική μου εμπειρία: Είχα τη γιαγιά μου, η οποία πέθανε πριν λίγα χρόνια και στα αλήθεια λυπάμαι που την έχασα και δεν είχαμε φωτογραφίες μαζί. Δεν μπορώ πλέον να βγάλω φωτογραφία μαζί της, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν υπέροχο να χρησιμοποιήσουμε τα άβατάρ μας», δήλωσε στο BBC η Έουν Τζιν Λιμ της Elrois.

Απαντώντας στους επικριτές, η Έουν Τζιν Λιμ είπε πως δεν πρόκειται για «ψεύτικες αναμνήσεις», αλλά για ένα 3D ρεαλιστικό άβαταρ. «Η πραγματική παρουσία είναι στο μυαλό μου. Αναλόγως την άποψη του καθενός».

Ads

Σε πρώτη φάση, όσοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το άβατάρ τους θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ειδικό θάλαμο τρισδιάστατης σάρωσης. Ωστόσο η εταιρεία εκτιμά πως τα μελλοντικά τηλέφωνα θα μπορούν να έχουν ενσωματωμένη την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε η σάρωση να γίνεται επί τόπου.