Μια αιγυπτιακή σφίγγα 2.400 ετών, μια προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, σκίτσα των Ρέμπραντ και Ντελακρουά, μια τοπιογραφία του γάλλου ζωγράφου Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, αλλά μόλις δύο μικρά ιρανικά κομμάτια, ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών: το Λούβρο αποκαλύπτει στην Τεχεράνη περίπου 50 θησαυρούς του για μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά της Τεχεράνης.

Ads

Είναι πρώτη φορά που ένα μεγάλο δυτικό μουσείο προσφέρει στο ιρανικό κοινό τέτοια ποικιλία αριστουργημάτων. Η διοργάνωση μαρτυρά τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς που την ενώνουν με το Ιράν, παρά τις δυσκολίες που δοκιμάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και εν τη απουσία του ιρανού ομολόγου του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ που αναμενόταν στην εκδήλωση, και άνοιξε χθες, Τρίτη για το κοινό που την υποδέχτηκε θερμά. «Ήταν μεγαλοφυές. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι θα δω στη ζωή μου τέτοια έργα τέχνης», δήλωσε ο Μεχντί, ένας νεαρός φοιτητής Οικονομικών.

Η εκπληκτική έκθεση με τα αριστουργήματα που δάνεισε το Λούβρο στο Εθνικό Ιρανικό Μουσείο της Τεχεράνης, τονίζει τις πλέον θετικές πλευρές των γαλλο-ιρανικών σχέσεων, οι οποίες ακμάζουν και στο οικονομικό επίπεδο με την επιστροφή στο Ιράν ομίλων όπως η Peugeot, η Renault και η Total. «Είναι μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι στις μελλοντικές εκθέσεις θα υπάρχουν περισσότερα ιρανικά έργα», δήλωσε ο Κασαγιάρ Ταγιάρ, ένας νεαρός καθηγητής μουσικής.

Ads

Τα 50 έργα μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία στο Ιράν με φορτηγό αεροσκάφος. Η έκθεση σηματοδοτεί δύο χρόνων εργασιών μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2016.

Οι δύο χώρες διατηρούσαν στενές πολιτιστικές σχέσεις πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. ‘Αλλωστε, το εθνικό μουσείο του Ιράν που ολοκληρώθηκε το 1938, κατασκευάστηκε υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Αντρέ Γκοντάρ, αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα.

«Σε έναν ωκεανό ενίοτε θυελλωδών διεθνών σχέσεων, η πολιτιστική διπλωματία είναι ένας φάρος που οφείλουμε να διαφυλάττουμε μαζί», δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν είναι παμπάλαιες, βαθιές καθώς η Γαλλία υπήρξε πρωτοπόρος στην εξερεύνηση της (ιρανικής) αρχαιολογικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τις ανασκαφές κυρίως στην αρχαία πόλη Σούσα», δηλώνει ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος του Λούβρου, εγκωμιάζοντας «μια έκθεση εντελώς μοναδική που σχεδιάστηκε για το ιρανικό κοινό».

Η ειρωνεία της ιστορίας… η έκθεση ανοίγει σε μια περίοδο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Παρισιού και της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ