Παράδοση, παιχνίδι ή σπατάλη φαγητού; Η “La Tomatina” είναι ένα φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου στη πόλη Μπουνιόλ της Ισπανίας και αποτελεί πόλο έλξης για πάνω από 22.000 Ισπανούς και τουρίστες. Η μικρή ισπανική πόλη των 9.000 κατοίκων καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, χάρη στον διάσημο ντοματοπόλεμο που έκλεισε φέτος τα 72 του χρόνια.

Ads

Περίπου 160 τόνοι ντομάτας έδωσαν κόκκινο χρώμα σε ανθρώπους και κτίρια στην οδό «El Cid», έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, σε ένα περίεργο αλλά δημοφιλές έθιμο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν κάποιους απλούς κανόνες που δίνουν οι διοργανωτές. Ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας είναι οι ντομάτες να είναι λιωμένες πριν πεταχτούν στον κόσμο και στους δρόμους, για να μην υπάρχουν ατυχήματα με χτυπημένα κεφάλια. Πρέπει επίσης, να φοράνε παλιά ρούχα, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να επιβιώσει μετά τον ντοματοπόλεμο.

Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα 740 αστυνομικών και πυροσβεστών, ενώ περιπολικά είχαν αποκλείσει τις εισόδους των στενών δρόμων, εμποδίζοντας κάθε αυτοκίνητο να πλησιάσει το πλήθος.

image

Ads

image

Το φημισμένο φεστιβάλ ντομάτας, για το οποίο χρειάζεται κανείς να βγάλει εισιτήριο από τον 2013, ξεκίνησε γύρω στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου με πολλούς θρύλους και μύθους γύρω από την επίσημη ιστορία καταγωγής του.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή όλα ξεκίνησαν όταν ο ενθουσιασμός κάποιων νέων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ετήσια παρέλαση που διοργανωνόταν τότε στην πόλη, έγινε η αιτία για να πέσει ένας άνδρας από το άρμα του.  Σε μια έκρηξη οργής, ο άνδρας άρχισε να πετά ό,τι έβρισκε μπροστά του, μεταξύ των οποίων και ορισμένες ντομάτες από τον πάγκο ενός μανάβικου, ενώ η σύρραξη γενικεύτηκε προκαλώντας την επέμβαση των αρχών.

Βάσει μιας δεύτερης εκδοχής, οι ντοματομαχίες ξεκίνησαν όταν κάποιοι νεαροί άνδρες, στους οποίους είχε επιβληθεί τιμωρία αποκλεισμού από τις καλοκαιρινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, πετώντας ντομάτες στους δρόμους.

image

Μην έχοντας ξεχάσει τι συνέβη τον Αύγουστο του 1945, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να το διασκεδάσει έναν χρόνο μετά, επαναλαμβάνοντας τον ντοματοπόλεμο της περασμένης χρονιάς.

Έτσι ο λόγος που έχει επιβιώσει το φεστιβάλ, εξαιρώντας μια περίοδο κατά την οποία ο Φράνκο το απαγόρευσε, είναι ότι ήταν απλά διασκεδαστικό.

Αλλά καθώς πέφτουν οι τελευταίες ντομάτες στην κεντρική πλατεία της πόλης δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα. Πόσο ηθικό είναι να γίνεται μια τέτοια σπατάλη φαγητού, όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν να φάνε;

image

Το 2016, για παράδειγμα, οι επικριτές κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα, όταν η Νιγηρία βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σχετική με την τομάτα, χάνοντας  το 80% της ετήσιας καλλιέργειας. Παρόλο που οι άνθρωποι που κυλιούνται σε “ποτάμια” ντομάτας στη Μπουνιόλ, δεν έχουν καμία σχέση με το σκώρο που κατέστρεψε τη συγκομιδή στη Δυτική Αφρική, το θέαμα φαίνεται περίεργο.

Ωσόσο, αποδεικνύεται ότι με τις ντομάτες που χρησιμοποιούν στην La Tomatina δεν θα έκαναν περισσότερες σαλάτες, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι σάπιες.

image