Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα στις Χρυσές Σφαίρες, ο λόγος όμως της Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν κατά γενική ομολογία ο πιο ισχυρός.

Ads

«Μια νέα εποχή διαφαίνεται στον ορίζοντα» για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια που υπέστησαν κακοποίηση από άνδρες, δήλωσε η αμερικανίδα παρουσιάστρια και επιχειρηματίας ‘Οπρα Γουίνφρεϊ κατά τη διάρκεια της 75ης τελετής απονομής των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων Χρυσές Σφαίρες χθες βράδυ στο Λος ‘Αντζελες.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Cecil B. DeMille για το σύνολο της καριέρας της, η ‘Οπρα που είναι και ηθοποιός εξήρε την εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo που άρχισε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν και που ενθαρρύνει τις γυναίκες, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, να μιλούν δημόσια για τη δική τους εμπειρία.

Η 63χρονη Γουίνφρεϊ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη της Ρέισι Τέιλορ, μιας Αφροαμερικανής από την Αλαμπάμα που είχε τολμήσει να αναφέρει στις αρχές τον ομαδικό βιασμό της από έξι λευκούς άνδρες το 1944 και η οποία πέθανε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τα 98α γενέθλιά της.

Ads

«Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Όπρα στο κοινό των ηθοποιών που την άκουγε στην αίθουσα και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από τις οθόνες τους.

Όμως η Τέιλορ μίλησε για όσα της είχαν συμβεί και με την υπόθεσή της ασχολήθηκε η νεαρή τότε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων Ρόζα Παρκς. «Μαζί ζήτησαν δικαιοσύνη. Αλλά η δικαιοσύνη δεν ήταν καν επιλογή στην εποχή του Τζιμ Κρόου», είπε η Όπρα και ενημέρωσε πως οι βιαστές της Τέιλορ δεν δικάστηκαν ποτέ.

«Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Ρέισι Τέιλορ πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».

«Συνεπώς, θέλω όλα τα νέα κορίτσια που τώρα παρακολουθούν να ξέρουν ότι μια νέα εποχή διαφαίνεται στον ορίζοντα», πρόσθεσε η σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης και αναφέρθηκε στην  πρωτοβουλία “Time’s up” που δημιουργήθηκε από  εκατοντάδες ηθοποιούς, ανάμεσά τους η Νάταλι Πόρτμαν και η Ρις Γουίδερσπουν, για τη χρηματοδότηση της υπεράσπισης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στην εργασία.