Τελικά υπάρχουν καταστάσεις και πράγματα που γίνονται μόνο στις ταινίες. Μάλιστα επαναλαμβάνονται τόσο που φαίνονται σαν καθιερωμένες συνήθειες ή στερεότυπα που αναπαράγονται. Ο Guardian και η ηθοποιός Λίλι Ράινχαρτ συγκέντρωσαν με τη βοήθεια των αναγνωστών μια επιλογή τέτοιων αστείων παραδειγμάτων.

Ads

«Οι άνθρωποι δεν λένε αντίο στο τέλος των τηλεφωνικών κλήσεων»

Δεν λένε αντίο στο τέλος των τηλεφωνικών κλήσεων σε ταινίες. Απλώς κλείνουν το τηλέφωνο, αφού ολοκληρωθεί το κύριο μέρος της συζήτησης. Άρχισα να το κάνω και γω, αλλά οι άνθρωποι αφού το έκλεινα δίχως να χαιρετίσω, με καλούσαν πίσω για να με ρωτήσουν αν το σήμα μου είχε διακοπεί.

«Ένα άτομο αρχίζει να χειροκροτά και ξαφνικά όλοι ενθουσιάζονται»

Ads

Ένας άνθρωπος αρχίζει να χτυπά τα χέρια του αργά, αλλά με αυτοπεποίθηση, και ξαφνικά κι αμέσως το υπόλοιπο κοινό / θεατές πλημμυρίζει από μια τεράστια ευθυμία, γεμίζει ενθουσιασμό και όλοι χειροκροτούν ταυτόχρονα και με πάθος, σαν να το περίμεναν από ώρα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ οπουδήποτε παρά μόνο στην οθόνη.

«Η μοναχική γυναίκα που κρατά μια κούπα με κάτι ζεστό»

Κλασική εικόνα. Η λυπημένη ή μοναχική ή καταθλιπτική, αδύνατη νεαρή γυναίκα, κάθεται πάνω από ένα καυτό φλιτζάνι καφέ ή τσάι, θερμαίνει τα λεπτά χέρια της, όπου φαίνονται τα μανίκια του πουλόβερ κάποιου γνωστού σχεδιαστή, τα οποία στη συνέχεια τραβάει προς τα κάτω, αποκαλύπτοντας μόνο τα άκρα των δακτύλων της.

«Κυνηγώντας έναν πολύ επικίνδυνο εγκληματία, μόνος και χωρίς σήμα τηλεφώνου»

Στα αστυνομικά θρίλερ, στα ατμοσφαιρικά scandi-noir ο αστυνομικός μπαίνει σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη κυνηγώντας έναν πολύ επικίνδυνο εγκληματία, μόνος, πέφτει και χάνει το όπλο του στην πορεία, δεν έχει σήμα τηλεφώνου αλλά ούτε και εφεδρικές μπαταρίες για το Maglite φακό του.

«Βήματα μπρος πίσω μπροστά σε ένα τοίχο με φωτογραφίες, σκίσιμο και επίλυση της υπόθεσης»

Ερευνητές και ντετέκτιβ της αστυνομίας και των εγκληματολογικών υπηρεσιών που ερευνούν μια μυστήρια πολύπλοκη υπόθεση καλύπτουν ολόκληρο τον τοίχο με φωτογραφίες και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, συχνά συνδεδεμένα με χρωματιστά νήματα. Οι φωτογραφίες διαγράφονται και δεν αφαιρούνται με βάση τις εξελίξεις. Οι ερευνητές βλέπουν τον τοίχο με τις φωτογραφίες για λίγο, βηματίζοντας αργά. Παρότι φαίνεται αρκετά άχρηστη ως τακτική, τόσο που συχνά ρίχνουν όλες τις φωτογραφίες και σημειώσεις κάτω με μια απογοητευμένη οργή, μετά κάτι συμβαίνει πάντα και λύνεται ο γρίφος, επιλύοντας και την υπόθεση.

«Ένας τύπος ξυρίζεται, σκουπίζει την κρέμα ξυρίσματος και δεν εμφανίζει ποτέ σημάδια δερματίτιδας»

Ένας άντρας κάνει ένα υγρό ξύρισμα, ενώ, φυσικά, κοιτάζει σε έναν καθρέφτη. Είτε τελειώνει το ξύρισμα του προσώπου με το ξυράφι είτε το διακόπτει, στη συνέχεια, αντί να ξεπλένει την υπόλοιπη κρέμα ξυρίσματος από το πρόσωπό του (που μπορεί να είναι σημαντική σε ποσότητα), την σκουπίζει με μια πετσέτα. Στο πρόσωπό του δεν διακρίνονται ποτέ σημάδια δερματίτιδας ή ερεθισμού. Είναι τόσο σκληρός που έχει μαγικό δέρμα.

«Λήψη χαπιών πιέζοντάς τα βίαια στο στόμα»

Υπάρχει ένας περίεργος τρόπος λήψης των χαπιών στις ταινίες. Ρίχνουν έναν αμέτρητο αριθμό χαπιών σε μια ανοιχτή παλάμη, τα σπρώχνουν βίαια στο στόμα και ξαφνικά αφρίζουν. Μην το δοκιμάσετε γιατί θα πνιγείτε.

«Χτυπά το τηλέφωνο, δεν απαντά κανείς και στη συνέχεια ερευνάς μόνος σου το σπίτι»

Μπαίνεις σε ένα σπίτι βράδυ, κλείνεις την πόρτα και περπατάς στο δωμάτιο μέσα σε σκοτάδι, ψάχνονατς μια λάμπα. Ακούγεται το τηλέφωνο που χτυπά, απαντάς κι ακούγεται μόνο σιωπή στο άλλο άκρο. Αρχίζεις να ρωτάς: «Γεια σας; Γεια σας; Ποιος είναι εκεί;». Στη συνέχεια αρχίζεις να εξετάζεις μόνος σου, ψάχνοντας στο σπίτι για να δεις τι συμβαίνει.

«Ηρεμώ και σκέφτομαι, βυθισμένος στην μπανιέρα»

Μετά από μια δύσκολη μέρα ή κατάσταση ο άνθρωπος βυθίζεται στην μπανιέρα και κοιτάζει το ταβάνι με τις ώρες. Πρώτον, το νερό κρυώνει γρήγορα και δεύτερον, ποιος έχει τόσο χρόνο ελεύθερο.

image

Επίσης, οι αναγνώστες θεατές ρωτούν…

Πόσες φορές κλείσατε τον καθρέφτη του μπάνιου και είδατε να αντανακλάται κάποιος πίσω σας; Στις ταινίες αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, χαρακτηριστικά παραδείγματα τα «Prom Night», «Orphan» και «V For Vendetta». Πόσες φορές εμφανίζονται ταξί με το που πατάτε το πόδι σας στο δρόμο; Για τον πρωταγωνιστή ταινιών είναι κανόνας! 

Ποιος κρατάει πλέον ημερολόγια και λευκώματα; Μόνο ένας κινηματογραφικός ψυχοπαθής, ο οποίος γνωρίζει πως το λεύκωμα θα ξεκαθαρίσει οποιαδήποτε ασάφεια όταν αυτό ανακαλυφθεί σε κάποιο συρτάρι στην τελευταία σκηνή. Πρόσφατο παράδειγμα το θρίλερ «Berlin Syndrome». Η ταινία «Seven» είναι ειδική περίπτωση: μαζί με τα αποκόμματα εφημερίδων του δολοφόνου, η αστυνομία είχε στη διάθεσή της και 2.000 τετράδια για να ερευνήσει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα φωτογραφικά άλμπουμ, όπως στο «Hereditary», που δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο αν η Τόνι Κολέτ «ξεφύλλιζε» το Cloud.

image

Οι καθρέφτες γενικά είναι πηγή για πολλές μη ρεαλιστικές συμπεριφορές. Πόσες φορές δώσατε γροθιά σε έναν πάνω στο θυμό σας; Η απάντηση είναι «κάθε φορά», στην περίπτωση που είστε πρωταγωνιστής σε ταινία. 

Οι άνθρωποι καλύπτουν τα γυμνά τους σώματα με σεντόνι μετά το σεξ; «Όταν ο κόσμος περιφέρεται πριν ή μετά το σεξ, και είναι επιμελώς καλυμμένοι με σεντόνια, πάντα μου φαίνεται εντελώς ψεύτικο», λέει ο Τζέιμς Άιβορι, που έγραψε το «Call Me By Your Name» και είχε εξοργιστεί που ο σκηνοθέτης του, Λούκα Γκουαντανίνο, ήταν ντροπαλός.