Είναι όμορφα, μικρά, αλλά και πολυτελή. Στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα και πανέμορφα νεοκλασσικά και ιστορικά κτίρια και φέρνουν στο νου κάτι από τα παλιά.

Ads

Είτε με την αστική τους πολυτέλεια, είτε με τον ταπεινό τους χαρακτήρα.

Αναπωλήστε μαζί μας και δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο κλασικά και ιστορικά καφέ και καφενεία της Αθήνας.

Μελίνα
Λυσίου 22, τηλ: 21 0324 6501

image

Ads

Οι πιο ρομαντικοί εξ’ υμών έχουν σίγουρα πιάσει θέση κάποια στιγμή στα λιγοστά τραπεζάκια του στα σκαλάκια της Λυσσίου. Ένα καφενείο – κομψοτέχνημα, όπου οι φωτογραφίες της Μελίνας συνδυάζονται με την αριστοκρατική διακόσμηση α λα παλιά Αθήνα. Εδώ καθόμαστε από νωρίς το πρωί για καφεδάκι και συνεχίζουμε με μπύρες και τσιμπολόγημα ή σπιτικά γλυκά.

Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59 & (Στοά) Πανδρόσου 36, τηλ: 21 0321 6850

image

Έναν αιώνα πριν, στη γωνία της Ερμού με την Αιόλου, υπήρχε ένα ιστορικό καφενείο με το όνομα «Ωραία Ελλάς». Τις τελευταίες δεκαετίες, το καφενείο αυτό ξαναζεί χάρης το γεμάτο αναμνήσεις χώρο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης στο Μοναστηράκι, που διατήρησε το πνεύμα και τη μαγεία του αρχικού καφενείου, με μπόνους την θέα στην Ακρόπολη. Ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε έναν παραδοσιακό ελληνικό σε κούπα.

Καφενείον το 111
Ερμού 111, τηλ: 21 0323 7967

image

Κλασικό και αγαπημένο, με τα τραπεζάκια του να απλώνονται στο πλακόστρωτο της Αγίου Φιλίππου, το 111 σερβίρει τα καφεδάκια του ανελλιπώς από το 1918 μέχρι σήμερα. Ανοίγει από τις 7 το πρωί και το ξενυχτά μέχρι αργά το βράδυ, με ζωντανή μουσική, ρακόμελα, μεζεδάκια και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα ενός παραδοσιακού, αυθεντικού καφενείου.

Μουριά
Χαρ. Τρικούπη 87, τηλ: 21 0645 0088

image

Από παράγκα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε από τα πιο δημοφιλή καφενεία. Και παραμένει τέτοιο. Η Μουριά μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας, οι συζητήσεις «πετούν» από τραπέζι σε τραπέζι, η νοσταλγική ατμόσφαιρα είναι αυθεντική και ο κυρ-Χρήστος σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ από νωρίς το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, Πλάκα, τηλ.: 210 3246916

image

Στέκι επιφανών Ελλήνων, το ιστορικό αυτό καφενεδάκι σε ένα κτίριο του 1836 ανάβει τζάκι τώρα που κάνει κρύο και μας υποδέχεται με μυρωδιές ελληνικού καφέ που σιγοψήνεται. Παράλληλα με καφεδάκια, σερβίρει και ωραιότατους μεζέδες, όπως σπιτικά κεφτεδάκια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, και πεντανόστιμους πατατοκεφτέδες.

Μέντα
Αγ. Θεοδώρων 5, Κηφισιά, τηλ: 21 0808 0193

image

Μπορεί να μη βρίσκεται δεκαετίες εδώ, όμως το κτίριο που το φιλοξενεί έχει μπόλικη ιστορία. Το πέτρινο σπίτι στο οποίο περνούσε τα καλοκαίρια του στην… εξοχή της Κηφισιάς ο Άγγελος Σικελιανός έχει μεταμορφωθεί σε ένα γλυκύτατο καφέ μπαρ, με μια από τις ομορφότερες και ποιο πράσινες αυλές των βορείων. Προς το παρόν, πιάνουμε θέση στο εσωτερικό του με τις μπιστρό διακοσμητικές πινελιές και παραγγέλνουμε ζεστό καφεδάκι και ποικιλία από βότανα.

Zonar’s
Βουκουρεστίου 9, τηλ: 21 0325 1430

image

Το θρυλικό στέκι της κοσμικής Αθήνας, όπου γεννήθηκε το παγωτό Σικάγο και έπινε καφεδάκι η Μελίνα απέκτησε νέο πρόσωπο και πλέον θυμίσει lounge πεντάστερου ξενοδοχείου. Με αυστηρά κοσμοπολίτικη αύρα, μπουαζερί στους τοίχους, βελούδο στα έπιπλα, classy φωτιστικά και μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες μπάρες της πόλης, το Zonar’s στήνει ένα άκρως σικάτο σκηνικό για καφέ, φαγητό και χαλαρό ποτό όσο βραδιάζει.

Πηγή: in2life.gr