Έχετε ανάγκη από μια αλλαγή περιβάλλοντος για να δουλέψετε ή να διαβάσετε με ησυχία; Βιβλιοπωλεία-καφετέριες, στέκια πολιτισμού, ήσυχα αναγνωστήρια… κατά καιρούς τους έχουν αποδοθεί πολλές και διαφορετικές περιγραφικές ονομασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, κοινό σημείο αναφοράς παραμένει… το βιβλίο.

Ads

Ζεστασιά, ησυχία, ατμοσφαιρικότητα, φιλικό προσωπικό, άκρως ενημερωμένες βιβλιοθήκες και ποικιλία από τίτλους ελληνικούς ή ξενόγλωσσους, σας «περιμένουν» να ανακαλύψετε τα μυστικά της ανάγνωσης.

Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα στέκια της πόλης για διάβασμα. Πάρτε το laptop, τις σημειώσεις ή τα βιβλία σας και διαλέξτε εκείνο που σας ταιριάζει.

Ρότα Art Coffee Community

image

Ads

Σ’ ένα νεοκλασικό σπίτι του 1890 στο Κέντρο υπάρχει βιβλιοπωλείο και φωτεινή αυλή με τραπεζάκια πνιγμένα στα λουλούδια, όπου σερβίρεται καφές, εκλεκτή σοκολάτα, γλυκές ή αλμυρές γεύσεις αν πεινάσουμε και το βράδυ κοκτέιλ και χειροποίητη πίτσα. Ενδείκνυται για διάβασμα ιδιαίτερα το πρωί και το μεσημέρι, ενώ συχνά οργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων και θεματικές βραδιές.

Σόλωνος 124, Εξάρχεια

Ευριπίδης

image

image

Για περισσότερο από μισό αιώνα το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», παραμένει πιστό στο βιβλίο και ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των βιβλιόφιλων, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες του. Στους τέσσερις ορόφους του έχουν βρει στέγη χιλιάδες τίτλοι ελληνικών και μεταφρασμένων βιβλίων. Εκτός από τις αγορές σας, μπορείτε να χαλαρώσετε σε κάποιους από τους δύο χώρους καφέ –το καφέ του ισογείου ή το μίνι αναγνωστήριο στον πρώτο όροφο- που λειτουργούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου, μελετώντας κάποιο βιβλίο από την πλούσια συλλογή της δανειστικής βιβλιοθήκης. Παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα αφιερώματα, λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στον φιλόξενο Ευριπίδη.

Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι

Poems and Crimes

image

Σε αυτό το γνωστό στέκι θα χορτάσετε μελέτη, ησυχία και φαγητό. Με την μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού από το τυπωτήριο των εκδόσεων Γαβριηλίδη που στεγάζονται σε αυτό το κτίριο, ο χώρος του Poems and Crimes είναι ιδανικός για διάβασμα τα πρωινά και τα μεσημέρια. Διάλειμμα θα κάνετε στην πίσω βεράντα, ενώ τα βράδια η ησυχία δίνει τη θέση της σε θεματικές βραδιές και ζωντανή, συχνά-πυκνά, μουσική. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και παρουσιάσεις βιβλίων ή άλλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις στο πατάρι.

Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

Booze Cooperativa

image

Με έμπνευση από τα παρισινά καφέ των αρχών του αιώνα, το Booze αποτελεί τόπο συνάντησης των Ελλήνων λογοτεχνών και του αναγνωστικού κοινού, με στόχο την προώθηση της πνευματικής δημιουργίας. Τι μπορείτε να βρείτε εδώ; Καλά ενημερωμένες βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις ή σεμινάρια κ.ά., σε έναν ιδιαίτερα ζεστό χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Έναστρον

image

Πρόκειται για ένα βιβλιοκαφέ στην πραγματικότητα. Πιο κουλτουρέ κατάσταση με live συνοδεία πιάνου. Ανεβείτε στο πατάρι για ησυχία και στο διάλειμμα χαζέψτε στο βιβλιοπωλείο.

Σόλωνος 101, Εξάρχεια

Ιανός

image

Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, η ανάγνωση βιβλίων αποκτά άλλη διάσταση. Σε έναν ήσυχο, λιτό και φιλόξενο χώρο, όλες οι ηλικίες βρίσκουν το δικό τους «καταφύγιο». Νεαροί, κυρίως φοιτητές έρχονται «παρέα» με τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και επιλέγουν κάποια ήσυχη γωνιά για να εργαστούν, οι ηλικιωμένοι διαβάζουν την εφημερίδα τους και συζητούν ενώ οι υπόλοιπες ηλικίες «βυθίζονται» απερίσπαστες στις σελίδες των βιβλίων. Σε τακτική βάση διοργανώνονται στο πατάρι λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις αλλά και εικαστικές εκθέσεις.

 Σταδίου 24, Αθήνα