Ένας καλλιτέχνης στις ΗΠΑ προβόκαρε το κοινό στην διεθνή γκαλερί Perrotin στο Art Basel στο Μαϊάμι, η οποία συγκεντρώνει καλλιτέχνες και γκαλερίστες από ολόκληρο τον κόσμο, όταν άρπαξε και έφαγε μια μπανάνα, η οποία ήταν κολλημένη με κολλητική ταινία σε τοίχο της γκαλερί καθώς επρόκειτο για έργο τέχνης.

Ads

Η εγκατάσταση ήταν έργο τέχνης του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, με τίτλο «Κωμικός» και είχε πουληθεί σε έναν Γάλλο συλλέκτη έναντι 108.000 ευρώ.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ντέιβιντ Ντατούνα – ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν γεννημένο στην Γεωργία Αμερικανό καλλιτέχνη που ζει στην Νέα Υόρκη – φαίνεται ο ίδιος να πλησιάζει την κολλημένη μπανάνα στον τοίχο, να της ξεκολλάει την κολλητική ταινία και να την τρώει.

«Περφόρμανς τέχνης…πεινασμένος καλλιτέχνης», ακούγεται να λέει καθώς ξεκολλάει το φρούτο, το ξεφλουδίζει και το δαγκώνει. «Ευχαριστώ, πολύ καλό».

Ads

Μερικοί παριστάμενοι ακούγονται στο βίντεο να γελάνε, ενώ ένας σαστισμένος υπάλληλος της γκαλερί τον οδηγεί σε έναν διπλανό χώρο.

Ο ιδρυτής της γκαλερί, Emmanuel Perrotin, το έκθεμα απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο νόημα, αφού «η τέχνη του Μαουρίτσιο δεν στέκεται στα αντικείμενα, αλλά στο πως αυτά κινούνται μέσα στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος της Γκαλερί και του Μαουρίτσιο δήλωσε πως κανείς δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του Datuna.

Όσον αφορά τον αγοραστή – ας το παραδεχτούμε- οφείλει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι κάποια στιγμή η μπανάνα θα σάπιζε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρεται και από τον Guardian, το έργο συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό γνωσιότητας, ενώ οι ιδιοκτήτες του μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αντικαταστήσουν με οποιαδήποτε μπανάνα θέλουν.

«Ο Datuna δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι ιδέα» είπε ο Lucien Terras, διευθυντής της γκαλερί.