Τα εκατομμύρια των φανατικών θεατών σε όλο τον κόσμο, διάσημων αμερικανικών σειρών, όπως το «Game of Thrones», «Walking Dead» και «Prison Break» κινδυνεύουν… από «άδειες οθόνες», λόγω της επαπειλούμενης απεργίας της ένωσης των σεναριογράφων στις ΗΠΑ.

Ads

Το συνδικάτο των σεναριογράφων (WGA) προειδοποιεί το Χόλιγουντ ότι θα αφήσει τα πληκτρολόγια και θα ξεκινήσει απεργία, εάν μέχρι την Πρωτομαγιά δεν υπογραφεί ικανοποιητική, για τους εργαζόμενους, σύμβαση εργασίας με την ένωση των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών (AMPTP).

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν και οι σεναριογράφοι ξεκινήσουν την απεργία, τότε, τα πράγματα για τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ – αλλά και για τους πελάτες των σειρών παγκοσμίως – θα είναι πολύ άσχημα σε οικονομικό επίπεδο, αφού, οι δημοφιλείς τηλεοπτικές ζώνες στην εσωτερική αγορά ακμάζουν με 455 παραγωγές που έχουν ανάγκη σεναρίου. Οι οποίες, απλώς… θα εξαφανιστούν από τις οθόνες, προκαλώντας τεράστιες απώλειες διαφημιστικών εσόδων.

Η τελευταία απεργία των σεναριογράφων ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου του 2007 και έληξε στις 12 Φεβρουαρίου του 2008.

Ads

Τότε, τα μεγάλα στούντιο απάντησαν με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ, δίκτυα όπως το ABC, το Fox και το NBC, αρχικά, «πάγωσαν» δικές τους παραγωγές και τελικά τις ματαίωσαν. Περισσότερες από 50 δημοφιλείς εκπομπές προβάλλονταν σε επαναλήψεις. Οι συνολικές απώλειες υπολογίστηκαν σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σεναριογράφοι είναι εξαγριωμένοι, διότι, παρά το γεγονός ότι η σχετική αγορά ανθεί, οι αποδοχές τους δεν ακολουθούν τα υπερκέρδη των στούντιο και των καναλιών.

Επιπλέον, οι παραγωγοί επέβαλαν λιγότερα επεισόδια ανά σεζόν, από 8 έως 13 αντί για 22 που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί κερδίζουν σε διάρκεια της σειράς – άρα και σε έσοδα – αλλά τα εισοδήματα των σεναριογράφων μειώθηκαν ανά σεζόν.

Επιπλέον, τα διαλείμματα ανάμεσα στις σεζόν των σειρών άρχισαν στην πράξη να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα οι σεναριογράφοι να βιώνουν μεγαλύτερες περιόδους ανεργίας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το The Hollywood Reporter σημειώνει, ότι οι παραγωγοί απαγορεύουν στους σεναριογράφους να δουλεύουν σε άλλες σειρές, ακόμη και όταν είναι άνεργοι.

Τα κανάλια ετοιμάζουν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση απεργίας. Τα βασικά τους «όπλα» είναι τα «ριάλιτι» και οι αθλητικές εκπομπές στα οποία θα ρίξουν το βάρος τους για να ισορροπήσουν τις χασούρες, ενώ, έχουν την δυνατότητα να καλέσουν για δουλειά αγγλόφωνους σεναριογράφους από άλλες χώρες, όπως τον Καναδά και την Αυστραλία, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις του αμερικανικού σωματείου.