Ο Batman πάλευε πάντα για τη δικαιοσύνη. Όμως μια μεγάλη αδικία έχει συμβεί στο δικό του πραγματικό παρελθόν. Ο καλλιτέχνης Bob Kane μπορεί για 75 χρόνια να παίρνει τα εύσημα (και τα χρήματα) σαν δημιουργός της ινδαλματικής αυτής φυσιογνωμίας. Όμως, τα πιο καίρια στοιχεία του Bruce Wayne, έχουν εμπνευστεί από τον Bill Finger, έναν συγγραφέα, ο οποίος μέχρι το 2015 είχε μείνει στην αφάνεια. Μόνο τότε ήταν που η DC Comics και η Warner Bros. αποφάσισαν να του δώσουν τον τίτλο του συνδημιουργού. Βέβαια, η ζημιά είχε γίνει ήδη.

Ads

Ένα νέο ντοκιμαντέρ, όμως, το Batman & Bill, καταγράφει πως ο Bill Finger δημιούργησε ένα θρύλο και πέθανε άγνωστος και ξεχασμένος. Τώρα οι απόγονοί του και ο συγγραφέας Marc Tyler Nobleman αποφάσισαν να διορθώσουν τα πράγματα. Το ντοκιμαντέρ λέει τα πράγματα ως έχουν για τις συστημικές αδικίες της βιομηχανίας των κόμικ, από τις οποίες «θάφτηκαν» δεκάδες σπουδαίοι δημιουργοί. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο του ντοκιμαντέρ είναι ότι σκιαγραφεί έναν νέο ολότελα διαφορετικό Batman για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη σχέση μεταξύ του Kane και του Finger, που ήταν δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο Kane, ο οποίος πέθανε το 1998, ήταν ένας αυτάρεσκος και εγωκεντρικός άνθρωπος, που έβλεπε την δημιουργία του και την δημοφιλία της ως προέκταση του εαυτού του. Χαιρετούσε τους φαν του φορώντας κοστούμια του Batman, τους πουλούσε αυθεντικές ελαιογραφίες του Batman (τις οποίες το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι είχαν δημιουργήσει άλλοι), και έγραψε μια ναρκισσιστική αυτοβιογραφία. Στο ντοκιμαντέρ υπάρχει και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό του Kane να εξυμνεί την ιδιοφυΐα του.

Ο Finger από την άλλη ήταν… αυτό που λέμε «φυτό». Ασχολούνταν παθολογικά με την έρευνα παράξενων φαινομένων, και κρατούσε ένα τεράστιο σημειωματάριο με σημειώσεις και αποσπάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο κόμικ του Batman. Τις σημειώσεις τις κατέγραφε παρατηρώντας την πόλη μέσα επί ώρες κάνοντας βόλτα με λεωφορεία. Το σκοτεινό παρελθόν του Batman πηγάζει μέσα από τη δική του σκοτεινή φαντασία, από όπου προκύπτουν όλες οι πτυχές της ζωής του θρυλικού ήρωα. Όμως η δημιουργία προέκυψε από την απόλυτη απομόνωση. Ο Finger έκανε μόνο μια εμφάνιση το 1965 σε ένα συνέδριο και δεν έδωσε καμία συνέντευξη.

Ποιος από τους δυο ήταν πραγματικά ο πατέρας του Batman; Η ταφόπλακα του Bob Kane γράφει «Bob Kane, Bruce Wayne, Batman – είναι όλοι ο ένας και ο αυτός». Το ντοκιμαντέρ από την άλλη πλευρά επιχειρηματολογεί ότι ο Finger, με την ματιά του στο παράξενο και την εμμονή του να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν πραγματικά ο πνευματικός πατέρας του Bruce Wayne.

Ads

image

Όμως, η σωστή απάντηση μάλλον κρύβεται μέσα στον κάθε έναν από εμάς και έχει να κάνει με το ποιά πλευρά του Batman βλέπουμε. Ο Kane άδραξε την ευκαιρία του όταν ο Batman έγινε τηλεοπτικό φαινόμενο το 1966 και κινηματογραφικό το 1989. Η πληθωρική του προσωπικότητα ήταν ό,τι έπρεπε για να συνοδεύσει αυτό το φαινόμενο. Όμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές του Batman που δεν έχουν να κάνουν με την δόξα και τα φώτα της δημοσιότητας.

Όπως γράφει το Wired, από το ντοκιμαντέρ γίνεται σαφές πως ο Kane δεν είχε καταλάβει ποτέ όλα τα χαρακτηριστικά του Batman που τον έκαναν σπουδαίο. Διαρκώς έδινε σημασία στο εξωπραγματικό αυτοκίνητο και τον εντυπωσιακό εξοπλισμό του. Όμως η επιφανειακή εικόνα έχει στηθεί πάνω στα θεμέλια του Finger. Εκείνος έχτισε με εμμονή στη λεπτομέρεια το κάθε στοιχείο, που σε συνάρτηση με τον πυρήνα των κινήτρων του Bruce Wayne, δημιούγησαν τον θρύλο.

Η μεγαλύτερη δύναμη του Batman είναι η δίψα του για δικαιοσύνη και η προσήλωσή του σε αυτό τον στόχο, είτε είναι σε ένα σκοτεινό δρομάκι είτε στο φως της ημέρας σε μια κεντρική πλατεία. Ο τρόπος που ζει ο ήρωας είναι πολύ πιο κοντά σε αυτόν του πραγματικού δημιουργού του που κρατούσε ένα γιγάντιο βιβλίο με σημειώσεις και παρατηρήσεις. Εκτός των άλλων, οι καλύτερες μάχες του ήρωα ήταν εκείνες που χρησιμοποιούσε την εξυπνάδα του και όχι εκείνες που ήταν γεμάτες από ωμή βία εναντίον των αντιπάλων του.

Το Batman & Bill δεν διορθώνει μόνο την αδικία απέναντι στον Finger. Δείχνει, παράλληλα, τι έκρυβε το μυαλό που έχτισε την Gotham City και σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας φιγούρας πίσω από τον ήρωα με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μαθαίνουμε ποιος πραγματικά είναι ο Bruce Wayne.