Η εικονική πραγματικότητα ήταν εδώ και δεκαετίες το φετίχ της επιστημονικής φαντασίας και των φανατικών της τεχνολογίας. Όμως τον τελευταίο καιρό, που εισέρχεται σε όλο και περισσότερους κλάδους, η εικονική πραγματικότητα καλπάζει σε έναν πολύ συγκεκριμένο: στο πορνό. 

Ads

Το 2016, μόνο, η Sony, το Facebook και η Google έβγαλαν στην αγορά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Και αμέσως η συζήτηση στράφηκε στο σεξ. Η βιομηχανία πορνό είναι η ατμομηχανή στις καινοτομίες εικονικής πραγματικότητας. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το VR πορνό θα είναι καλύτερο από το κλασικό. Για τα πρακτικά, βέβαια, η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας είναι ακόμη σε πρωτόγονο επίπεδο. Όμως η βιομηχανία πορνό ρίχνει πολλά χρήματα στην ανάπτυξή της και βλέπει ήδη το ενήλικο κοινό που ενδιαφέρεται για την νέα αυτή μορφή προβολής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ πρόσφατα δημοσίευσαν μια μελέτη, που επισημαίνει πως εκτός από την ενδεχόμενη ναυτία που μπορεί να προκληθεί στον θεατή, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία. Το δείγμα των συμμετεχόντων της έρευνας αφενός διχάστηκε μεταξύ του “εξαιρετικό” και του “υποτιμητικό για τις γυναίκες”. Όμως κάποιοι είπαν πως τους φάνηκε αρκετά αποκαλυπτικό ή ακόμη και βίαιο. Χωρίς όρια, το εικονικό πορνό θα μπορούσε να γίνει πολύ εθιστικό και βίαιο, κατά τους ερευνητές. 

Επίσης, οι ίδιοι θέτουν και το ζήτημα της συναίνεσης. “Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του συντρόφου του και κατόπιν με την τεχνολογία αυτή να κάνει πράγματα που στην πραγματικότητα εκείνος θα είχε αρνηθεί”, δήλωσαν στο New Statesman σημειώνοντας πως ανησυχούν και για την περίπτωση του “εκδικητικού πορνό” – να φτιάξει δηλαδή κάποιος 3d απεικονίσεις του συντρόφου του και να τον βάλει να κάνει διάφορα πράγματα προκειμένου να τον εκδικηθεί δημόσια. 

Ads

Οι απεριόριστες δυνατότητες που δίνει το εικονικό πορνό θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε νέες πειραματικές ιδέες γύρω από το σεξ, όπως για παράδειγμα ένας άντρας χρήστης να υιοθετήσει τον ρόλο της γυναίκας και αντιστρόφως. 

Όμως η δυνατότητα που δίνει το VR να γίνεται κανείς από τρίτος παρατηρητής, άμεσος πρωταγωνιστής, ενέχει κινδύνους για εκείνους που είναι δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Σάρα Κάλβερτ, πολλοί που είναι δυσαρεστημένοι, βρίσκουν διέξοδο στο πορνό και μπορεί αυτή η εμπειρία να τους εμποδίσει από το να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. “Το να είσαι μέσα σε ένα ξένο σώμα, που τυγχάνει να έχει καλοσχηματισμένους κοιλιακούς ή μεγάλο πέος, η επιστροφλη στην πραγματικότητα – ειδικά για τους νέους – θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την αυτοεκτίμησή τους”, δήλωσε η ίδια στο BBC.

To εικονικό πορνό μπορεί να προσφέρει, όντως, μια τέλεια σεξουαλική εμπειρία, που ίσως κανέις να μην είχε ζήσει στην πραγματικότητα, όμως αυτό κρύβει κινδύνους για μετέπειτα απογοήτευση αυτό αυτή.