Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18/4)  το Google Arts & Culture και η μη κερδοσκοπική εταιρεία CyArk συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τρισδιάστατου  ψηφιακού αρχείου μνημείων του πλανήτη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ads

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ψηφιοποίηση της Αρχαίας Κορίνθου εντάσσεται επίσης στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή –μεταβαίνοντας στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή μέσω της δωρεάν εφαρμογής για iOS ή Android- οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «γνωρίσουν» σημαντικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, χάρη στη βάση δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από την CyArk.

Για αρχή δόθηκε στη δημοσιότητα η τρισδιάστατη απεικόνιση περισσότερων από 25 μνημείων σε υψηλή ανάλυση, από διάφορα σημεία του πλανήτη. Σαρωτές λέιζερ και drones βοήθησαν στην απεικόνιση των  μνημείων.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής έχει ως εξής: Όταν ο Ben Cacyra παρακολούθησε στην τηλεόραση τους Ταλιμπάν να καταστρέφουν βουδιστικά αγάλματα 1.500 ετών στην περιοχή Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν το 2001, ένιωσε την υποχρέωση να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προκειμένου να απεικονίσει και να απαθανατίσει τα σημαντικά μνημεία του πλανήτη που κινδυνεύουν ή θα μπορούσαν να κινδυνεύουν με εξαφάνιση (λόγω φυσικών καταστροφών, πολεμικών συρράξεων, τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης κλπ.).

Ads

Με την υψηλής ποιότητας απεικόνιση των μνημείων μπορούν ακόμη να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία έχουν δημιουργηθεί ζημιές-φθορές. Ενδεχομένως, οι συγκεκριμένες πληροφορίες να βοηθήσουν, κατά περιπτώσεις, τους ειδικούς που αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση των πολιτιστικών θησαυρών του κόσμου.

Το παλάτι Al Azem στη Δαμασκό της Συρίας και η αρχαία μητρόπολη Chichen Itza των Μάγια στο Μεξικό είναι ανάμεσα στα τρισδιάστατα ψηφιακά σημαντικά κληροδοτήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς που μπορεί ο καθένας να θαυμάσει μέσα από την ιστοσελίδα Open Heritage.

Με τη χρήση του νέου Google Poly 3D viewer στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να θαυμάσουν ορισμένα από τα μνημεία από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η πόλη της Αρχαίας Κορίνθου, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από σεισμούς το 365 π.Χ. και το 375 π.Χ., ωστόσο στη συνέχεια οικοδομήθηκε εκ νέου, περιλαμβάνεται επίσης στα μνημεία της ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια, ένας ακόμα σεισμός το 856 μ.Χ. σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι τη δεκαετία του 1800 η αρχαία πόλη είχε καλυφθεί από νέες υποδομές, ενώ ο σεισμός του 1858 κατέστρεψε ολόκληρη την πόλη και οδήγησε στην έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών. Η ψηφιακή απεικόνιση επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στο χώρο, ακόμα και σε σημεία που προς το παρόν δεν είναι ανοιχτά για το κοινό ούτε κατά την πραγματική περιήγηση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα Google Arts & Culture φιλοξενεί έργα πολιτιστικής κληρονομιάς σε τρισδιάστατη μορφή, δίνοντας ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ