Η αναβλητικότητα μας κάνει πολλές να χάνουμε σημαντικές ευκαιρίες. Ο λόγος για τον οποίο οι στόχοι μας είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθούν, βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε άτομο πιστεύει πως έχει σύμφωνα με τους ψυχολόγους δύο εαυτούς: τον σύγχρονο και τον μελλοντικό.  Σύμφωνα με την έρευνα, για τους περισσότερους το μέλλον είναι μάλλον ασήμαντο. Πως θα μπορούσαμε, όμως, να το αντιστρέψουμε αυτό;

Ads

“Αντί να εμποδίζουν οι άνθρωποι την αναβλητικότητα, λειτουργούν σαν να προτιμούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου εαυτού παρά τις μελλοντικές” γράφουν οι ψυχολόγοι Neil Lewis του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και η Daphna Oyserman  του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σε νέα έρευνά τους. Για παράδειγμα: “Γιατί να μην φάω ένα γλυκό σήμερα, εφόσον δεν θα βγω στην παραλία τους επόμενους δύο μήνες;”

Έτσι οι ψυχολόγοι αναρωτήθηκαν: Τι θα συνέβαινε άραγε αν οι άνθρωποι σκέφτονταν τους μελλοντικούς εαυτούς περισσότερο από τους σύγχρονους;

Μετά από μια σειρά πειραμάτων, παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες υπολόγιζαν ένα μακρινό γεγονός με βάση τις ημέρες, και όχι τους μήνες ή τα χρόνια, το αντιλαμβάνονταν ως κοντινότερο.

Ads

Συγκεκριμένα, όσοι πήραν μέρος στα πειράματα έπρεπε να υποθέσουν ότι έχουν ένα νεογέννητο παιδί. Κατόπιν σε κάποιους ανακοινώθηκε ότι το παιδί χρειάζεται να πάει στο κολέγιο σε 18 χρόνια, και σε κάποιους σε 6.570 μέρες. Το αποτέλεσμα έδειξε, ότι αυτοί που υπολόγισαν τον χρόνο σε μέρες άρχισαν να αποταμιεύουν χρήματα τέσσερις φορές πιο νωρίς, σε σχέση με αυτούς που υπολόγισαν βάσει των χρόνων.

Το συμπέρασμα ήταν πως όταν οι άνθρωποι υπολογίζουν τα μακρινά γεγονότα με μικρότερες μονάδες μέτρησης, τότε οι αντιδράσεις τους ενεργοποιούνται ταχύτερα.