Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι κάτι που ξεκινά από το σχολείο, από τα εφηβικά χρόνια, και μερικές φορές ακόμη πιο πριν από το σπίτι και τους γονείς. 

Ads

Δεν έχει πάντα επιτυχή αποτελέσματα. 

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που στα 16 τους χρόνια, ας πούμε, δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Μερικοί δεν ξέρουν και για αρκετά χρόνια ακόμη. Έτσι αισθάνονται πολύ μεγάλη πίεση για να αποφασίσουν κάτι που θα κάνουν στα 20, τα 30, τα 40 τους. 

Η κοινωνική προσδοκία είναι να ξεκινήσουν από την εκπαίδευσή τους πάνω σε έναν συγκεκριμένο κάδο, που κατόπιν θα ακολουθήσουν ως καριέρα και στη συνέχεια μέσω της εξέλιξης θα φτάσουν στο σημείο να χαρακτηριστούν, ως επιτυχημένοι. 

Ads

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι συχνά βιώνουν μια κρίση που έχει να κάνει με την επιλογή της καριέρας τους και η οποία ξαφνικά τους φαίνεται ότι δεν ήταν η σωστή. Κοινώς κάνουν μια δουλειά που δεν είναι γι’ αυτούς. 

Όταν αποκτήσεις μια δουλειά υπάρχει μια άγραφη πίεση ότι πρέπει να νιώθεις χαρούμενος κι ευτυχισμένος κάνοντάς την. Φυσικά είναι φυσιολογικό να έχεις σκαμπανεβάσματα στη δουλειά σου ή πάντα να έχεις στο μυαλό σου τη «δουλειά των ονείρων» σου. 

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η δουλειά επηρεάζει πραγματικά με αρνητικό τρόπο τη ζωή σου. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σημάδια που σου το δείχνουν. 

Αυτά τα σημάδια, είναι έξι και σύμφωνα με ειδικούς που μιλούν στον Ιndependent, είναι τα εξής: 

1. Βαριέσαι 

Αν και είναι ωραίο να έχουμε κάποιες ήσυχες ημέρες στη δουλειά, αν είστε συνεχώς αφηρημένος, επειδή έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες σας, τότε ίσως αυτές δεν αποτελούν πια πρόκληση για εσάς. Αν είστε σε ανώτερη θέση, αυτό θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι έχετε βαρεθεί το πόστο σας ή τον τομέα ή την καριέρα σας. 

«Η πλήξη στη δουλειά είναι κάτι που συμβαίνει. Και ορισμένες εργασίες είναι πάντα πιο κουραστικές από άλλες, αλλά θα πρέπει πάντα να υπάρχουν πράγματα που αγαπάτε να κάνετε. Αν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε εργασίες που σας ενθουσιάζουν, σημαίνει ότι είναι καιρός να προχωρήσετε», λέει ο Λι Μπίγκινγκς, ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Βιογραφικών. 

2. Είστε διαφορετικός άνθρωπος στη δουλειά και στο σπίτι

Οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με την δουλειά τους συνήθως μπορούν να χαλαρώσουν στο χώρο της εργασίας τους. Αν διαπιστώσετε ότι αφού φύγετε από το γραφείο μπορείτε πλέον να είστε ο εαυτός σας, αυτό αποτελεί σημάδι ότι δεν αισθάνεστε εντελώς άνετα με την καριέρα σας. 

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην σωστή δουλειά έχουν την τάση να δίνουν όλο τους τον εαυτό σε αυτή και παράλληλα του επιτρέπουν να δημιουργήσετε βαθύτερες θέσεις με τους συναδέλφους», λέει ο Τζο Γουίγκινς, από την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, Glassdoor. «Ρωτήστε τον εαυτό σας να προσπαθείτε πολύ σκληρά ή αν παρουσιάζετε συνειδητά μια συγκεκριμένα πλευρά του εαυτού σας, ώστε να δείξετε αυτό που πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θέλουν να δουν. Το να διατηρείτε ένα προσωπείο μπορεί να είναι πολύ κουραστικό. Επίσης το να είστε δυσαρεστημένοι στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να σας αποστραγγίξει και μπορεί να διαχυθεί στο σπίτι σας ή στις σχέσεις σας». 

3. Δεν σας αρέσει να μιλάτε για τη δουλειά 

Μήπως προτιμάτε να ρωτήσετε τους άλλους «πως πάει η δουλειά» αντί να μιλήσετε για τη δική σας και να παραδεχτείτε ότι δεν πάει καλά αυτή τη στιγμή. 

«Είστε ενθουσιασμένος και περήφανος γι’ αυτό που κάνετε; Ή μήπως σιωπάτε προσποιούμενος ότι όλα είναι μια χαρά, αποφεύγοντας να μιλήσετε για τη δουλειά. Αν συμβαίνει το τελευταίο, αυτό είναι ένα πρώιμο και χρήσιμο σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», λέει ο Γουίγκινς. 

«Οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό που κάνουν γιατί είναι παθιασμένοι και υπερασπίζονται την εταιρεία τους. Τα άτομα που βρίσκονται σε λάθος θέση εργασίας συνήθως αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό στο σπίτι, επειδή δεν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερη ενέργεια, απ’ ότι πρέπει με το να σκέφτονται τη δουλειά». 

4. Φεύγετε από το γραφείο όσο πιο σύντομα μπορείτε 

Αν και είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιή ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής, αν είστε ο πρώτος που φεύγει τρέχοντας από το γραφείο με τη λήξη του ωραρίου, ίσως θα έπρεπε να κάνετε μια άλλη δουλειά. 

«Οι άνθρωποι που έχουν στασιμότητα τείνουν να συμβάλλουν λίγο στην ομάδα ή τις εταιρικές δραστηριότητες, εσωτερικές ή κοινωνικές συγκεντρώσεις. Επίσης λείπουν συχνότερα και είναι λιγότερο πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους από ότι είναι απολύτως απαραίτητο», λέει ο Γουίγκινς. 

5. Ζηλεύετε τις δουλειές των άλλων

Αν κάποιος ταξιδεύει ανά τον κόσμο δωρεάν ή ανήκει στην σπάνια κατηγορία του να παίρνει έναν απίστευτο μισθό για να κάνει σχεδόν τίποτα, λίγη ζήλια είναι αναμενόμενη. Αλλά η ζήλια εναντίον ενός εργαζόμενου που απλώς δουλεύει σε άλλη εταιρεία είναι ένα σημάδι ότι δεν βρίσκεστε εκεί που θα θέλατε, λέει η Σάντρα Χιλ, διευθύνουσα σύμβουλος στην Page Personnel Finance. 

«Αν, όταν συζητάτε με άτομα εκτός εργασίας αισθάνεστε να ζηλεύετε ή να πιστεύετε ότι έχουν πολύ καλύτερη δούλευα από τη δική σας, αυτό είναι ένα καλό δείγμα ότι δεν είστε εκεί που θα θέλατε. Μερικές φορές ακόμη κι αν είστε στο κατάλληλο πόστο μπορεί να μην είστε στην κατάλληλη εταιρεία και να εύχεστε να ήσασταν κάπου αλλού», προσθέτει. 

6. Τρέμετε τη δουλειά 

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά όταν αντί να είστε λίγο λυπημένος που το Σαββατοκύριακο τελειώνει, νιώθετε να φοβάστε το ξυπνητήρι που θα χτυπήσει αύριο το πρωί, είναι μια ένδειξη ότι η δουλειά σας κάνει δυστυχισμένους.

«Καμία δουλειά δεν αξίζει να διακινδυνεύετε την υγεία ή την ευτυχία σας κι αν η ρουτίνα σας είναι ένας ατελείωτος κύκλος: ξυπνάω – πάω στη δουλειά – γυρνάω σπίτι – κοιμάμαι και πάλι από την αρχή, τότε κάτι δεν πάει καλά», λέει ο Τζέιμς Ριντ, πρόεδρος ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας. 

«Ας το παραδεχτούμε, αν εργάζεστε για το Σαββατοκύριακο, κάνετε λάθος. Κάντε κάτι γι’ αυτό και βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει Δευτέρα», τονίζει ενώ η Σάντρα Χιλ προσθέτει: «Αν η σκέψη του πρωινού της Δευτέρας καταστρέφει το Σαββατοκύριακό σας, είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το να προτιμάτε απλώς να μείνετε στο κρεβάτι».