Με μέσα μαζικής μεταφοράς, με ένα σακίδιο στην πλάτη και με σκοπό τη γνωριμία διαφορετικών ανθρώπων, την αλληλεγγύη, την «αλληλόδραση», όπως χαρακτηριστικά λένε, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης κι η Θεοδώρα Μπίτση ταξίδεψαν σε έντεκα χώρες της Ασίας, μέσα σε έξι μήνες.

Ads

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης «από την Αθήνα πήγαμε στο Νέο Δελχί με αεροπλάνο. Από κει και πέρα από την Ινδία, συνεχίσαμε στο Νεπάλ, μετά Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Καμπότζη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ και Κίνα ταξιδεύοντας με λεωφορεία, δίκυκλα, τρίκυκλα, ωτοστόπ. Ξοδεύαμε το πολύ 10 ευρώ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, τη διαμονή και το φαγητό μας».

Το ταξίδι τους στην Ανατολή είχε βασικό προορισμό… τον άνθρωπο. «Στα ταξίδια που κάνουμε δεν ταξιδεύουμε μόνο για να δούμε ένα αξιοθέατο ή ένα μέρος διότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το έχουν οι άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, πολιτισμό, διατροφικές συνήθειες. Περάσαμε αρκετό καιρό σε χωριά, σε μέρη μη τουριστικά, ήρθαμε σε επαφή με ντόπιους που μας φιλοξένησαν, μας έδωσαν φαγητό, περάσαμε χρόνο μαζί τους» διευκρινίζει ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέρνης.

image

Ads

«Εστιάζουμε κυρίως στους ανθρώπους των περιοχών που έχουν ανάγκη. Τα ταξίδια μας τα συνδυάζουμε πέρα από το τουριστικό κομμάτι, με τον εθελοντισμό. Θέλουμε να προσφέρουμε σε τοπικές κοινωνίες που έχουν ανάγκη. Οπότε είχαμε ψάξει από νωρίς για να δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, στο Νεπάλ που είχαν τρομερά προβλήματα από τους σεισμούς μείναμε έναν μήνα σε μια οικοκοινότητα στα βουνά όπου βοηθούσαμε στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Μάλιστα ετοιμάζουμε κι άλλο ένα ταξίδι αλληλόδρασης όπως το ονομάζουμε, που θα γίνει τον επόμενο μήνα πάλι στο Νεπάλ με άλλα 40 άτομα για δέκα μέρες» εξηγεί.

Η δράση των δυο τολμηρών ταξιδευτών συνεχίστηκε και στην Καμπότζη και «στο Βιετνάμ που βοηθήσαμε στην ανέγερση ενός σχολείου, ενώ προσπαθούσαμε και μέσω διαδικτυακών εκστρατειών να συγκεντρώσουμε χρήματα για να τα προσφέρουμε. Στο Βιετνάμ κάναμε και ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους μας για να έρθουν να βοηθήσουν κι έτσι ήρθαν από Ελλάδα γύρω στα 13 άτομα» τονίζει ο Ελπιδοφόρος.

image

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η Ασία ως προορισμός συναρπάζει τον επισκέπτη. Σαγηνευτικά τοπία, μεγαλοπρεπείς ναοί, εξωτικές αγορές, παραδοσιακοί χοροί, έντονες γεύσεις και μοναδικοί άνθρωποι κάνουν το ταξίδι ξεχωριστό.«Κάθε μέρα βλέπαμε μέρη και γνωρίζαμε πράγματα που μας εντυπωσίαζαν και μας άφηναν με ανοιχτό το στόμα».

Οι δυο νέοι ταξιδευτές έχουν γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, το Asia Quest, το οποίο περικλείει όλες τις εικόνες και τους ανθρώπους από τις χώρες που επισκέφθηκαν με τοπία, παραδοσιακούς χορούς, θρησκευτικές τελετές, αλλά και σκηνές και μαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

image

«Θα γίνει και προβολή αυτού του ντοκιμαντέρ το Σάββατο στις 4 Μαρτίου στον πολυχώρο στο Booze, στο κέντρο της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο» δηλώνει ο Ε. Χρυσοβέργης και επισημαίνει ότι ο επόμενος στόχος είναι «το ταξίδι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, πάντοτε με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο σκοπό για εθελοντισμό».