Από το Μεξικό ως την Βόρεια και τη Νότια Κορέα ο κόσμος είναι κομμένος στα δυο. Μέσα στην τελευταία δεκαετία μόνο χτίστηκαν 9656 χιλιόμετρα τεχνητών συνόρων. Είτε με τη μορφή τειχών είτε ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων. Μάλιστα, μετά το 1989 και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 40 χώρες έχουν υψώσει τεχνητά σύνορα ανάμεσα στους ίδιους και άλλους 64 γείτονές τους. 

Ads

Τα τείχη όμως χωρίζουν χρόνια τώρα τον κόσμο. Από το 1953 η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα διατηρούν την πιο οχυρωμένη συνοριακή γραμμή στον κόσμο. Ηλεκτροφόροι φράχτες και τείχη εκτείνονται σε μήκος 248 χιλιομέτρων. 

Η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία της Κύπρου στήθηκε το 1964. Καθιστά την πόλη σήμερα την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα παγκοσμίως. Το 1969 χτίζονται τείχη στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας. Σκοπός είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών. 

Την δεκαετία του 1980 τα τεχνητά σύνορα εμφανίζονται και αλλού. Η διαφιλονικούμενη από την Ινδία και το Πακιστάν Κοιλάδα του Κασμίρ αποτελεί την αιτία για την ανέγερση ηλεκτροφόρων φραχτών μήκους 1450 χιλιομέτρων. Στην περιοχή της Κοιλάδας τα σύνορα είναι ενισχυμένα με νάρκες και ραντάρ. 

Το 1987, το Μαρόκο δημιουργεί ένα μεγάλο ανάχωμα στα σύνορα με την Δυτική Σαχάρα. Σκοπός του να κρατήσει τους αυτονομιστές και τους αντάρτες εκτός εδαφών του. Το Μαρόκο, όμως, από το 2005 έχει και ένα τείχος από την βόρεια πλευρά. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη, ο φράχτης κρατά μακριά από την Ισπανία μετανάστες και λαθρέμπορους από τη Βόρεια Αφρική. 

Ads

Το 2002 το Ισραήλ ξεκινά να χτίζει ένα τείχος γύρω από τη Δυτική Όχθη. Το τείχος, οι εργασίες στο οποίο συνεχίζονται ακόμη, έμελε να αλλάξει ριζικά την γεωγραφική και πολιτική εικόνα στην Μέση Ανατολή. 

image

Οι πιο πρόσφατες «προσθήκες» στη λίστα αυτή έρχονται από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν. Το 2015 η χώρα για να κρατήσει τις προσφυγικές ροές μακριά ύψωσε φράχτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Σερβίας και της Κροατίας. Την ίδια περίοδο, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε να χτίζει το «Μεγάλο Τείχος» στα σύνορα με το Ιράκ για να απομακρύνει την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Και φυσικά υπάρχουν οι εξαγγελίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, να επεκτείνει τον φράχτη που κλείνει τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό. Από το 1991 που άρχισε να υψώνεται ο φράχτης, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να τον περάσουν…