Το 2016 χαρακτηρίστηκε από ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις και συνεχιζόμενες ολέθριες πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή επικρατούσαν στον Δυτικό κόσμο ακόμα πιο σκληρές πολιτικές απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν μια χρονιά υπεράνθρωπων προσπαθειών.

Μέσα από μια ψηφιακή αρχειοθήκη 10.000 φωτογραφιών (Δεκέμβριος 2015-Δεκέμβριος 2016), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέλεξαν 25 δυνατά φωτογραφικά κλικ για να μας αποκαλύψουν την πραγματικότητα που έζησαν αυτή τη χρονιά σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα από τις απίστευτες δυσκολίες αναδύεται μια αισιόδοξη ματιά που πηγάζει από τη θέληση των ανθρώπων να κρατηθούν στη ζωή και τη φροντίδα που προσφέρουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Από την αποφασιστικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων στο Νότιο Σουδάν, στην Υεμένη και τη Συρία, μέχρι τα πρόσωπα των ανθρώπων που μόλις διασώθηκαν στη Μεσόγειο και την πλέον τρυφερή στιγμή μεταξύ μητέρας και της κόρης της, όπως αποτυπώθηκε εν μέσω των ταραχών στη Νιγηρία.

Δάκρυα φόβου, βλέμματα αγωνίας, γέλια ανακούφισης, αγκαλιές στοργής. Η κάθε φωτογραφία φέρνει μαζί της μια προσωπική ιστορία. Μεταφέρει όμως και την ιστορία πίσω από κάθε ανθρωπιστική κρίση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας καλούν να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας από αυτές τις εικόνες, αλλά να τις κοιτάξουμε βαθιά για να ανακαλύψουμε με τη σειρά μας την ανθρώπινη δύναμη και την αλληλεγγύη που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για τη νέα χρονιά που είναι μπροστά μας.

1. Κεντρική Μεσόγειος

Οκτώβριος 2016: Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο Dignity I κρατάει στην αγκαλιά του τη Νόρα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο τρόμο στα μάτια ανθρώπου, η θάλασσα της ήταν κάτι άγνωστο, δεν ήξερε πού ήταν η μητέρα της, τι θα έκανε. Παρ’ όλη την ταλαιπωρία της, η μικρούλα τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή».

(©DOMINIC NAHR)

2. Νησί Κοκ, Νότιο Σουδάν

Δεκέμβριος 2015: Προχωρώντας μέσα στο νερό το σούρουπο, στην περιοχή των ελών της πολιτείας Γιούνιτι του Νοτίου Σουδάν, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει ένα μικρό αγόρι στην αγκαλιά του, καθώς η οικογένειά του κατευθύνεται στη σχετική ασφάλεια του νησιού Κοκ. Εκεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις.


(©DOMINIC NAHR)

3. Λεέρ, Νότιο Σουδάν

Δεκέμβριος 2015: Μέλος της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρακολουθεί ένα αγόρι που το δάγκωσε σκύλος στο κεφάλι. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποχρεώθηκε να εκκενώσει το νοσοκομείο του Λεέρ μετά από επίθεση ενόπλων και πλέον εργάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.

(©DOMINIC NAHR)

4. Λεέρ, Νότιο Σουδάν

Δεκέμβριος 2015: Ουρές εκτοπισμένων ανθρώπων περιμένουν για διανομή βοήθειας στην άδεια και κατεστραμμένη πόλη Λεέρ της πολιτείας Γιούνιτι. Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, αναζητώντας ασφάλεια στη γύρω ύπαιθρο, την περιοχή των ελών ή στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.

(©BAUDOUIN NACH/MSF)

5. Κιρκούκ, Ιράκ

Ιανουάριος 2016: Η Γουασίρα επισκέπτεται τακτικά για την υπέρτασή της την κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που λειτουργεί στο Κιρκούκ και το Σαλαϊντίν του Ιράκ. Όπως πολλοί στην περιοχή, έχει εκτοπιστεί από το σπίτι της και τώρα ζει σε άσχημες συνθήκες. «Παίρνουμε νερό από το κανάλι. Το μεταφέρουν με φορτηγά μέχρι εδώ, αλλά δεν πίνεται, χρειάζεται επεξεργασία. Κάποιοι άνθρωποι πέθαναν από το νερό. Φυσικά ούτε ρεύμα έχουμε. Τουλάχιστον όμως νιώθουμε ασφαλείς».

(©MSF)

6. Σουλεμανιάχ, Ιράκ

Δεκέμβριος 2015: Ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζει ένα βρέφος στην πρόσφατα ανακαινισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών του Σουλεμανιάχ, η οποία είναι η μοναδική δομή για φροντίδα τραυμάτων για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εκτοπισμένων από γειτονικές ζώνες συγκρούσεων.

(©ATSUHIKO OCHIAI/MSF)

7. Χαϊντάν, Υεμένη

Μάρτιος 2016: Μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιθεωρεί τα συντρίμμια του νοσοκομείου της οργάνωσης στο Χαϊντάν της Υεμένης, το οποίο καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές.

(©RAWAN SHAIF)

8. Χοντεϊντάχ, Υεμένη

Μάιος 2016: Ο ηλικίας οκτώ μηνών Αγιάσι Ιμπραήμ βρίσκεται ξαπλωμένος σε κρεβάτι του νοσοκομείου Αλ Ταόρα στο Χοντεϊντάχ της Υεμένης, καθώς απειλείται η ζωή του από οξύ υποσιτισμό. Οι συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, και αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Αγιάσι νοσηλεύεται στο κέντρο υποσιτισμού του νοσοκομείου.

(©KARAM ALMASRI)

9. Χαλέπι, Συρία

Απρίλιος 2016: Νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο ανατολικό Χαλέπι προστατεύεται με σακιά με άμμο, αφότου χτυπήθηκε πολλές φορές σε αεροπορικές επιδρομές τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός γιατρού και τον τραυματισμό πολλών νοσηλευτών.

(KARAM ALMASRI)

10. Χαλέπι, Συρία

Σεπτέμβριος 2016: Κορίτσι πέντε ετών που τραυματίστηκε από θραύσματα σε αεροπορική επιδρομή στη γειτονιά Αλ Σουκάρι στο ανατολικό Χαλέπι αναρρώνει μετά από εγχείρηση στην κοιλιά.

(©ANNA SURINYACH/MSF)

11. Κεντρική Μεσόγειος

Μάιος 2016: Γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού μόλις διασώθηκε από βάρκα που κινδύνευε στη Μεσόγειο και ξεσπάει σε κλάματα.

(ANNA SURINYACH/MSF)

12. Κεντρική Μεσόγειος

Μάιος 2016: Πάνω στο πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Dignity I, διασωθέντες εκφράζουν τη χαρά τους τραγουδώντας. Συνολικά διασώθηκαν 435 άνθρωποι, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γουινέα, το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.

(©WILL ROSE/MSF)

13. Λέσβος, Ελλάδα

Ιανουάριος 2016: Πατέρας μαζί με την κόρη του που μόλις έχουν διασωθεί, προσπαθούν να συνέλθουν σε παραλία της Λέσβου. Πληρώματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace βοηθούν από κοινού τις βάρκες που κινδυνεύουν στα ανοιχτά της Λέσβου σε συντονισμό με την Ελληνική Ακτοφυλακή.

(GUILLAUME BINET/MYOP)

14. Σάμος, Ελλάδα

Μάρτιος 2016: Ο Μιρζά Χουσεΐν από το Αφγανιστάν, πηγαίνει με την οικογένειά του στο λιμάνι της Σάμου με λεωφορείο, για να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρενέβησαν για να εξασφαλιστεί στέγαση σε ξενοδοχείο για οκτώ οικογένειες από το Αφγανιστάν και τη Συρία που είχαν μείνει χωρίς κατάλυμα στο νησί, ενώ πλησίαζε έντονη καταιγίδα.

(©GUILLAUME BINET/MYOP)

15. Πειραιάς, Ελλάδα

Μάρτιος 2016: Ζευγάρι μοιράζεται μια στιγμή στη λιακάδα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων που στήθηκε στη σκιά των αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 5.000 άνθρωποι που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη βόρεια Ευρώπη εγκλωβίστηκαν στην Αθήνα όταν η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο.

(©JON LEVY/MSF)

16. Ντινκέρκ, Γαλλία

Ιανουάριος 2016: Η Χέρρο, Κούρδη από το Ιράκ κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της τον τετράχρονο γιο της και περπατάει μέσα στη λάσπη μέχρι τη σκηνή της στον προσφυγικό καταυλισμό του Γκράντ Σύνθ στο Ντινκέρκ της βόρειας Γαλλίας.

(©IKRAM N'GADI/MSF)

17. Πολιτεία Μπόρνο, Νιγηρία

Αύγουστος 2016: Μητέρα δροσίζει την κόρη της με ένα υγρό πανί για να πέσει ο πυρετός στον σε θάλαμο του γενικού νοσοκομείου Νταμπόα, στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας. Η κόρη της νοσηλεύεται για επιπλοκές ιλαράς. Τα πιο σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται στο νοσοκομείο Μπίου, το οποίο απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο.

(©JODI BIEBER)

18. Τάρι, Νέα Γουινέα

Δεκέμβριος 2015: Γυναίκα δέχεται ιατρική φροντίδα στην κλινική οικογενειακής και σεξουαλικής βίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Τάρι της επαρχίας Χέλα, σε ορεινή περιοχή της Παπούα Νέα Γουινέα. Ο σύζυγός της την τραυμάτισε με μαχαίρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στα δύο χέρια.

(©AURELIE BAUMEL/MSF)

19. Λίμνη Τσιλούα, Μαλάουι

Φεβρουάριος 2016: Ψαράς στη λίμνη Τσιλούα στο Μαλάουι λαμβάνει εκ του στόματος εμβόλιο κατά της χολέρας στο πλαίσιο των προσπαθειών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να αναχαιτίσουν την επιδημία στις περιφέρειες Ματσίνγκα, Φαλόμπε και Ζόμπα.

(©PIERRE-YVES BERNARD/MSF)

20. Μαγκάρια, Νίγηρας

Αύγουστος 2016:  Ιατρική ομάδα εξετάζει παιδί με πιθανό συνδυασμό υποσιτισμού με ελονοσία σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Μαγκάρια, στο νότιο Νίγηρα. Η εποχή των βροχών αντιστοιχεί στην εποχή της έλλειψης τροφίμων, επομένως η έξαρση της ελονοσίας συμπίπτει με την έξαρση του υποσιτισμού. Για τα παιδιά ιδίως, αυτή η περίοδος του χρόνου είναι ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης.

 

(©GUILLAUME BINET/MYOP)

21. Κατούε, Ουγκάντα

Φεβρουάριος 2016:  Μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επικοινωνεί με φορέα του ιού HIV, ο οποίος έπαθε κώφωση και τύφλωση όταν σταμάτησε να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους για τον ιό HIV στο Κατούε της Ουγκάντας.

(©KADIR VON LOHUIZEN/NOOR)

22. Λασκάρ Γκαχ, Αφγανιστάν

Ιούνιος 2016: Κορίτσι με σοβαρό υποσιτισμό νοσηλεύεται στο κέντρο θεραπευτικής σίτισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Μπουστ, στο Λασκάρ Γκαχ της επαρχίας Χελμάντ. Το κορίτσι και η οικογένειά του είναι από την περιφέρεια Μαρτζάχ, περιοχή όπου οι συγκρούσεις είναι συχνές τους τελευταίους μήνες.

(©LENA MUCHA)

23. Τουμάκο, Κολομβία

Ιανουάριος 2016: Ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν συνεδρία με  γυναίκα στο Τουμάκο της Κολομβίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας για τα θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και άλλων τύπων βίας, ιδίως της σεξουαλικής βίας.

(©ATUL LOKE/PANOS PICTURES)

24. Βομβάη, Ινδία

Οκτώβριος 2016: Γιατρός εξηγεί τις επιλογές θεραπείας στη Νισάγια, ασθενή με εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση (XDR-TB), στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βομβάη. Η Νισάγια, 18 ετών, είναι από τους ελάχιστους ασθενείς που έχουν την τύχη να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα.

(©ANDREW MCCONNELL/PANOS PICTURES)

25. Πορτ Σαλού, Αϊτή

Οκτώβριος 2016: Άνδρας κάθεται με τον γιο του στα συντρίμμια του σπιτιού τους κοντά στο Πορτ Σαλού, στη νοτιοδυτική Αϊτή. Ο τυφώνας Μάθιου χτύπησε την Καραϊβική στις 4 Οκτωβρίου και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του νησιού. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρησιμοποίησαν κάθε μεταφορικό μέσο, ακόμη και γαϊδούρια, για να μεταφέρουν ιατρική βοήθεια στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες στα βουνά, που είχαν αποκοπεί λόγω των ζημιών στις γέφυρες και τους δρόμους.